Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Az úgy kezdődött, hogy itt a Mindmegenném, akarom mondani Mindmegettén kinéztem egy szimpatikus linzertortareceptet. És úgy folytatódott, hogy módosítanom kellett rajta, mivel a kinyújtott tészta jócskán kilógott a kerek piteformából: előkaptam a pléhtepsimet, s négyszögesítettem a túlburjánzott tésztaadagot.

Nemcsak linzertortát sütöttem ám az elmúlt egy hétben, hanem egyebek mellett mákos pitét és csodatortát is! – utóbbi tényleg egy csoda, fogok majd írni róla.

Maradva a linzertortáknál, három fő elkészítési módjával találkoztam a receptekben:
1. kevertsüti-szerűen
2. a lapokat külön sütve s utólag töltve, illetve
3. piteszerűen (azaz lap–töltelék–lap/rács) készülhet
Miután a pitesütésben már szereztem némi jártasságot, ez utóbbi mellett döntöttem.

Nem csak linzertortát sütöttem :)
Nem csak linzertortát sütöttem :)

A kör közepén állok (tanácstalanul)

Minden flottul ment, egészen addig, amíg a tésztát be nem helyeztem a piteformába. A megadott mennyiségek alapján készült matéria ugyanis olyan vastagnak bizonyult, hogy az talán soha nem sült volna át. Némi tanakodás után úgy döntöttünk a macival, hogy szögletesre nyújtjuk, s átköltöztetjük a pléhtepsibe. Ez sikerült is – kellően lesoványodott. Meghalmoztam lekvárral, ám a befedéskor újabb probléma adódott: a recept szerint tésztarács jönne a tetejére, ám az erre szolgáló csíkok még a levegőben szétszakadtak, amikor át akartam emelni őket a tepsibe. Mondjuk nem is csoda, hiszen ez egy puha, zsíros tészta. Jobb híján összegyúrtam, és lapot nyújtottam belőle, majd ügyesen (na jó, viszonylag ügyesen):) ráborítottam a lekváros alépítményre. De ácsi, a hozzávalókról még nem is szólt a bácsi!... A felsorolás után az elejétől bemutatom a (Pistuc-féle) linzerszelet készítését. Ott találkozunk! :)

Mi kell a kredencből?

Kereknek indult
Kereknek indult

- konyhai mérleg
- gyúrótál, gyúródeszka, nyújtófa
- kanál, kés, villa
- egy 35x25 cm-es tepsi
- sütőpapír
- ceruza, vonalzó, olló (a sütőpapír szabásához)

Mi kell a konyhából (a közértből)?

- 25 dkg finomliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly- vagy grahamliszt keveréke (ezek híján 35 dkg finomliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 30 dkg darált dió vagy mogyoró
- 30 dkg langyos sütőmargarin vagy vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 egész tojás+1 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg ízlés szerint
A töltelékhez:
- 60-80 dkg lekvár (nem dzsem), én csipke-kajszi keveréket tettem rá
- zsemlemorzsa
A kenéshez:
1 tojás sárgája
A kész süti szórásához fahéjas cukor

Hogy lesz ebből linzertorta (azaz inkább - szelet)?

Jöhet a morzsa...
Jöhet a morzsa...

A sütőporral elkevert liszthez hozzáadjuk a darált diót, majd összenyomkodjuk a lágy margarinnal. Jöhet a por- és vaníliás cukor, a citromhéj, a tojás, a só és a fűszerek (fahéjból 3 púpozott teáskanállal, szegfűszegből 2 teáskanállal tettem bele). Jól meggyurmázzuk, és legalább 1,5-2 órára a hűtő leghidegebb polcára tesszük. Kifejezetten lágy tészta lévén ezt nem szabad megspórolni.

A kellően megdermedt cipót – titánkeménységre azért ne számítsunk – kettészeljük, és az egyik felét tepsiméretűre vágott sütőpapíron, gazdagon lisztezett sodrófával kinyújtjuk úgy, hogy a tésztának a tepsibe téve kb. 1,5 cm-es pereme legyen. (A sütőpapír nyúlhat magasabbra is.) A tésztát a helyére nyomkodjuk, megigazgatjuk és villával megszurkáljuk. Szaporán dolgozzunk vele, mert hamar puhul. (A cipó másik felét tegyük vissza a hűtőbe.)

Fogyóban a (lek)várkészlet, parancsnok!

Jöhet a lekvár...
Jöhet a lekvár...

A töltéshez a megszurizott tésztalapra vékony, egyenletes rétegben szórjunk zsemle- vagy piskótamorzsát (ez szívja majd fel a lekvár fölös nedvet). Jöhet a töltelék. Először nekem is soknak tűnt a tésztára kent 70-75 dkg lekvár, de ha pl. mák lenne a belevaló, akkor az nálam 35 dkg, plusz 25 dkg a porcukor=60 dkg, a mazsolát is hozzászámítva pedig gyakorlatilag ugyanúgy ¾ kiló az adag. Persze lehet kevesebb lekvárral is tölteni, de szerintem gazdagon megpakolva az igazi.

Az egyenletesen szétkent lekvárréteg befedése következik.

Jöhet a fedőlap...
Jöhet a fedőlap...

Ehhez a hideg fél cipót egy másik, szintén tepsiméretűre nyújtott sütőpapíron, lisztezett sodrófával kinyújtjuk, majd hirtelen, de óvatos mozdulattal a lekváros tésztára borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk róla.

Érdemes egy kis darab tésztát (pl. a levágott szélekből) félretenni, hogy ha kiszakad a lap, be tudjuk foltozni.

Forrón ajánlom

De nem túl forrón – kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, és hajtsuk végre a sütés előtti utolsó simításokat. Felvert tojássárgával kenjük meg (óvatosan, mert könnyen szakad!), majd villával sűrűn szurkáljuk meg a tésztát.

...végül a tojás, a villa és a maci :)
...végül a tojás, a villa és a maci :)

A felfűtött sütő felső régiójába helyezett tepsit (van súlya, mi?) nagyjából 50 perc múlva vehetjük ki. (Kóstolás!) Ekkorra már szépen megbarnult a teteje, az illatok pedig teljesen belengték a lakást.

Ám van egy kis bibi. Ezt a sütit tényleg nem lehet melegen szeletelni, ennek oka pedig a lekvár, amely ilyen hőmérsékleten folyó vízként (vagy folyóvízként):) bugyog ki a vágás mentén (kipróbáltam). Meg kell várni, míg megdermed, azaz kihűl. Utána viszont rendkívüli élményben lesz részünk: képzeljenek el egy flódniszerűen sűrű, mégis könnyű, omlós süteményt, amely vastag lekvárréteget rejt. A süti teljes neve karácsonyi linzertorta – és jogosan: a fűszerek tökéletesen gondoskodnak az ünnepi hangulatról.

Most nyilván sokan legyintenek: hol van még a karácsony...? Kedves Olvasóim, oly rövid az élet. Tegyünk minden napot szebbé, ünneppé – süteménnyel vagy anélkül.

Fahéjas cukorral hintve az igazi
Fahéjas cukorral hintve az igazi


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.