Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az időtlen idők óta gigászi vulkánikus erővel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszerető embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

A görög nép, amely saját képmására teremtett isteneket adott a világnak, megosztotta bölcsességét, két kézzel pazarolta alkotásait, befogadó is volt két világ találkozásánál. A konyhaművészetben is. Bár török eredetű a dolmádesz, a szőlőlevélbe tekert darált hús (akárcsak a magyar töltött káposzta), ki ne tartaná görögnek? Hol van párja a taramasz salátának, a halban gazdag tenger dús választékában is különlegességnek számító olajos, citromos, füstölt halikrának?

Az itt bőven termő citromot éppen olyan kulináris hozzáértéssel használják fel, mint az olívabogyót és a szőlőt, a paradicsomot és a padlizsánt, az uborkát, a paprikát és az illatos fűszereket. Jellegzetesek a citrommal készített ételek, a saláták, a különlegesen ízesített halak – az ízesítők közül szinte elmaradhatatlan a bor –, kár lenne nem megkóstolni a messze földön híres, többféle változatban készülő, savanykás húslevest, az avgolemonót, vagy a sültekhez kínált tojásos-citromos mártást.

A görög konyha igazi csemegéjének tartják a báránysültet, ami a Földközi-tenger vidékén – ahol pedig ebben nagy a kínálat – a legfinomabbnak számít. Ennek a magyarázata mindenekelőtt – bár az elkészítés módja is lényeges – a hús minősége. Az ezen a tájon tenyészetett birkának a faggyúja ugyanis nem oszlik el az egész testen, hanem a faggyúmirigyben gyűlik össze, így nincs a bárány- vagy birkasültnek sokak által nem kedvelt „illata”. A hozzá kínált mentás joghurtmártás már kicsit furcsa lehet a magyar ízlésnek, de a sós feta, az omlós juhsajt önmagában vagy salátában igazán élvezetes. Fetával, spenóttal, hagymával, tojással töltve készítik a kiadós, ízletes rétesfélét, a szpanakopittát, amit ugyancsak érdemes megkóstolni.

Az italok közül nem mindenkinek ízlik a Görögországban igen kedvelt aperitif, a víztől megfehéredő ánizsos pálinka, az ouzo, a borok, különösen a vörös borok többnyire szokatlanul édesek, talán a rozészerű könnyű asztali bor, a kokinelli felel meg legjobban a magyar ízlésnek. De ha szokatlan is, bizonyára jólesik valamelyik taverna árnyas kertjében ülve, a kabócák muzsikáját hallgatva, míg a meleg esti szél a nem is olyan távoli Afrika üzenetét hozza, egy pohár fenyőgyantával ízesített ürmösbor, a hamisítatlanul görög retszina, amelynek élvezetéhez hozzátartozik a kétezer éves bordaltöredék Faludy György fordításában: Öntsünk bort a garatra! Felkarikázott az égre a kutya-csillag. Rettentő melegem lett. Nyár van, szomjas az ember. Szomjas a föld is. Fenn a falombban a tücskök szárnyuk alól cirpelnek. Éles a hangjuk. Minden szomjas állat boldog és a hév napban kacarászik… Öntsünk bort a garatra…

A kötényes fogadós jó estét kívánva – Kaliszpera – fogadja vendégeit, beinvitálja a ragyogóan tiszta konyhába, ahol az étvágygerjesztő illatok gazdag választékot ígérnek. S maga is szívesen leül vendégei asztalához, mert vérében van Epikurosz tanítása: „Barát nélkül enni-inni annyi, mint falni oroszlán módjára.” S tudja, arra is tanított a görög bölcs: „Élvezd az életet, élvezd, de módjával!” S tanítása mindmáig érvényes Görögországban.

És most jöjjenek a görög receptek!

Avgolemono (Görög rizsleves) >>

Gomba görögösen >>

Szpanakopitta (Görög spenótos lepény) >>

Szpanakopitta (Görög spenótos lepény) >>

Citromos jérce >>

Görög saláta >>

Musszaka >>

Joghurtos báránysült >>

Tepsis hús birsalmával >>

Athéni sertésszelet >>

Mézes sütemény >>

Görög fánk >>

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

A fenti cikk és a receptek Randé Jenő A világ ételcsodái című könyvében jelentek meg.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.