Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ételkultúra területén van mit tanulnunk a kínaiaktól. Ezt persze fejcsóválva olvassa az, aki hetente legalább kétszer eszik meglehetősen jellegtelen édes-savanyú csirkét vagy olajban tocsogó, langyosra hűlt pirított tésztát valamelyik kínai kifőzdében…

Pedig így van. A kínai konyha változatos, gazdaságos, egészséges. Nehéz egyébként a kínai konyháról általánosságban írni, hiszen hatalmas terület, hatalmas kultúra, tengernyi vidék és szokás, ami minden ételnek számtalan verzióját hívja életre. A teljes kínai konyha bemutatása lehetetlen lenne itt, ezért inkább ízelítőt és érdekességeket olvashattok a következőkben.

Mikor mit: avagy az étkezések

A kínai reggeli általában rizskásából áll, benne húsdarabkák, mellé esetleg olajban sült tésztát és csípős savanyúságot esznek. Mindezt meglehetősen korán, 5-6 óra körül, ami már önmagában is edzett gyomrot sejtet. Délben ebédelnek, ez rendszerint csak kisebb étkezés, egy tál leves tésztával, hússal vagy hallal, esetleg másodiknak rizs vagy tészta. A vacsora ismét kiadósabb, hús vagy hal, és természetesen rizs.

Hogyan: avagy az evőpálcák

Kelet-Ázsiában minden hozzávalót – húst, halat, zöldséget – a főzés előtt apró darabokra vágnak. Így hamar elkészül az étel, bár az előkészítés kissé hosszadalmassá válik. Kínában közel háromezer éve ismerik az evőpálcát, előtte feltehetően kézzel ettek… Európai ember számára nehézkes és bonyolult a használata, de némi gyakorlással elsajátítható. Mivel minden apró, semmit sem kell vágni, szeletelni, így az evőpálca tökéletesen alkalmas és használható evőeszköz. Lehet vele elegánsan, finoman étkezni, de van, aki sietősen tuszkolja be vele az apró falatokat a szájába… Aki szeretné használni, így próbálkozzon: az evőpálca vastagabbik, felső harmadát fogjuk kézbe. Az egyik pálcát szorítsuk hüvelykujjunk tövével a gyűrűsujjunk első ujjpercéhez és a hüvelykujjunk hajlatához. Ez a pálca leginkább mozdulatlan, a felsőt vele párhuzamosan – mintha ceruzát tartanánk - a mutató-, a középső és a hüvelykujj végével csiptetőként mozgatjuk. A legfontosabb, hogy a két pálca hegyes vége egy vonalban legyen. Középső ujjunk mozgatásával választjuk szét, és a mutatóujj behajlításával csippentjük össze őket.

Gőzölés és pirítás

A gőzölés, vagyis gőzben főzés legalább ötezer éves múltra tekint vissza. A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a fenekén rács, a tetején szorosan fonott bambusz van. Lehet két vagy több, akár négy-öt emeletes is, egyszerre több fogás is főzhető benne. Főzéskor kb. öt pohár vizet öntünk a wok, felforraljuk, és a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele, hogy ne érjen vízhez. Ezután tartsuk állandó forrásban a gőzölgő vizet, és lehetőleg ne emelgessük a fedelet. Hosszabb gőzöléskor érdemes néha forró vízzel pótolni az elpárolgott mennyiséget. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő. A gőzölt fogások íze összetettebb, az alapanyagok frissebbek, ropogósabbak maradnak. Szinte minden elkészíthető így: hús, hal, zöldség, ravioli, a tenger gyümölcsei… Tészták (ravioli) gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótlevélen, ezek egészen különlegesek, ahogy a zöldféle átveszik a kiolvadó zsír ízés. A bambuszgőzölő újramelegítésére is kiváló, hiszen pótolja a nedvességet, omlósabb, porhanyósabb lesz így az étel. A nedves gőzben főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők. És nem szükséges hozzá olaj, vagyis zsiradék, a tápanyagok és ízek pedig nem áznak ki a főzővízben! A bambuszgőzölőt nem szabad mosószerrel mosni, mert a bambusz átveszi az ízét, a vegyszer beleivődik. Csak forró vízzel kell elöblíteni.

A pirítás is nagyszerű találmány. A wok kialakítása teszi, hogy igen forróra melegíthető, és nagyon kevés zsiradékkal hihetetlenül gyorsan megsüthető-pirítható benne az apróra vágott étel. A kevés zsiradék és a rövid pirítási idő teszi, hogy az alapanyagoknak majdnem maximális vitamintartalma megmarad, miközben ropogósra és ízesre sülnek a pár perc elkészítési idő alatt.

A rizs

Mondják: a rizsben minden tápanyag megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van. És bármilyen szegénység is uralkodjon Kelet-Ázsiában, rizs mindig, mindenkinek jut. Tisztelik, szeretik, naponta háromszor is eszik akár. A rizs a kínai ember legfőbb támasza. Az "enni" szó kínaiul azt jelenti: "rizst fogyasztani". A "kínai étel" kínaiul: "kínai rizs". Az étterem "rizskimérés", az ebédlő "rizsterem". Ha valaki elveszti az állását, azt mondja: "eltörték a rizses tálamat!" A natúr rizs kiváló körítése a fűszeres ételeknek, zöldségekkel, hússal, hallal, fűszerekkel megbolondítva pedig kiváló egytálétel.

Kínai receptek a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.