A szójával kapcsolatos tévhitek taglalásába most nem mennénk bele (a szkeptikusoknak ajánlott olvasmány: Dr. T. Colin Campbell: Kína-tanulmány), akik a kelleténél jobban tartanak a „génkezelt szója” kifejezéstől, szinte minden nagyobb üzletben találnak biotofut is. A tofu fehérjetartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma elhanyagolható, ugyanakkor nem tartalmaz laktózt, glükózt, tejfehérjét és glutént sem, így a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.
Milyen fajtái vannak, és mire használható?
A tofu víztartalma szerint lehet egészen lágy és keményebb is, főzéshez és sütéshez inkább ez utóbbi ajánlott. A natúr tofu önmagában jobbára ízetlen, ám kitűnően pácolható és fűszerezhető. Az ízesített változatok (füstölt, medvehagymás, pritaminpaprikás, stb) mindennemű feldolgozás nélkül, önmagukban is fogyaszthatóak, de szendvicsfeltétként vagy salátában is kitűnőek. A füstölt tofu összetörve minden olyan ételhez használható, ahol hús vagy sajt nélkül szeretnénk elérni füstölt ízhatást. A füstölt tofu lágyabb verziójából pl. akár
Vegán kolbászkrémet is előállíthatunk:
Hozzávalók:
150g füstölt tofu
½ fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
1 kk őrölt kömény
1 ek szójaszósz
1 ek olívaolaj
kevés só
ízlés szerint hegyes zöldpaprika
A tofut összetörjük, majd a többi alkotóelemmel együtt botmixerrel összemixeljük.
Végezetül pedig következzék egy kínai éttermekből ismert klasszikus, a
Zöldséges tofu receptje:
300 g natúr vagy füstölt tofu
3 ek szójaszósz
1 fej lilahagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 uborka
3 gerezd fokhagyma
1 szárított chilipaprika
150 g hosszúszemű rizs
2 ek morzsolt kukorica
1 ek zöldborsó
1 ek szezámolaj
2 cm gyömbér lereszelve
1 tk kukoricakeményítő
só/bors
1. A zöldségeket meghámozzuk és felcsíkozzuk, a tofut 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
2. A hagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, majd 3-4 perc elteltével az uborkát. (Ne főzzük túl, akkor jó, ha kissé még ropognak a zöldségek.)
3. Hozzáadjuk a gyömbért, a tofut, a szójaszószt, majd a kukoricakeményítőt és a chilit, majd óvatosan összeforgatjuk. Pár percig hagyjuk összeérni. Pirított rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.