Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Világkonyha

Dödöllétől a sült fácánig: 5 kihagyhatatlan ínyencség Vas megyéből

zöldborsós gombás tejszínes csirkreagu leves legényfogó leves
A wellness mellett gasztronómiai élvezetekben is részed lehet a 750 éves településen és a mellette kiépült fürdővárosban, Bükfürdőn! Ismerd meg és próbáld ki a helyi séfek otthon is elkészíthető receptjeit!

A vidék konyháján érződik, hogy errefelé bőven rendelkezésre áll erdei gomba és vad, a vasi térségre jellemző specialitások közül pedig itt is népszerű a dödölle vagy a kapros-túrós és a tökös-mákos rétes, illetve a tejszínes-tárkonyos raguleves,a legényfogó leves .

Irány a piac!

A nyári szezonban péntekenként 16 órakor nyit a Bükfürdői Termelői piac . A Tourinfo melletti téren kizárólag olyan portékákat kínálhatnak az árusok, amelyek hagyományos eljárással, helyben vagy a környéken készülnek és magukban hordozzák a fürdőváros, illetve szűkebb körzetének ízét, zamatát. Kecskelábas asztalokon és kis faházak pultjain válogathatsz a mézek, házi készítésű lekvárok, sajtok, húskészítmények, savanyúságok és termelői borok, valamint kézműves ajándéktárgyak között.

Mesélős receptkönyv

A helyi Tourinfo irodákban beszerezheted Bartók Zoltán Gasztroportrék – Bükfürdő című könyvét (3990 Ft). A szerző a TV2 riportere, aki 14 étterem séfjét és kedvenc receptjeiket mutatja be a könyvben. Csepregi Tibor gyönyörű fotói pedig kedvet csinálnak ahhoz, hogy magad is elkészítsd a büki ízeket közvetítő ételeket.

Fácánleves húsos batyuval, zöldségekkel

Hozzávalók:
 

A leveshez:
1 db konyhakész fácán
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika

bors
1 db tojás

A batyuhoz:
10 dkg liszt
1 db tojás

Elkészítés:
1. A megmosott fácánt hideg vízben feltesszük főni. A forrásban levő levet lehabozzuk, és hozzáadjuk a tisztított, hasábokra metélt gyökérzöldségeket. A vöröshagymát, a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát egészben tesszük bele. Sóval, szemes borssal fűszerezzük, és gyöngyöző forralással addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

2. A megfőtt fácánhúst lefejtjük a csontról, és ledaráljuk. Ezután sóval, borssal ízesítjük, és 1 db egész tojással összekeverjük. Ez lesz a batyuk tölteléke.

3. A batyukhoz a lisztet a tojással összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztából derelyevágó segítségével kerek lapokat vágunk, és megtöltjük a fácánhúsos masszával. Ezután kis batyukat formázunk, amelyeket gyöngyöző vízben kifőzünk.

4. A fácánlevest a batyukkal és a metélt zöldségekkel tálaljuk.

Tűzdelt őzgerinc borsmártással
 

Hozzávalók:
 

70 dkg őzgerinc (filé)

bors
kakukkfű
10 dkg füstölt szalonna
olaj
5 dkg vöröshagyma
3 dkg vaj

A töltött burgonyához:
4 db kisebb burgonya

15 dkg juhtúró
kapor

A zöldségkörethez:
20 dkg bébirépa
vaj

fehér bors

A zsemlegombóchoz:
2 db apróra vágott zsemle
5 dkg reszelt sajt
1 db egész tojás
1 db tojássárgája

fehér bors
olaj

Elkészítés:

1. A megtisztított filét sóval, borssal, friss kakukkfűvel fűszerezzük, és megtűzdeljük a szalonnával. Egy sütőedényben vagy sütőbe tehető serpenyőben olajat hevítünk. Körbepirítjuk rajta a húst, majd a sütőben készre sütjük.

2. A mártáshoz a sütéskor visszamaradt zsiradékra dobjuk a vöröshagymát, és megborsozzuk. Lepirítjuk, kevés vízzel felengedjük, majd összeforraljuk. A hideg vajdarabkákkal elkeverjük, és leszűrjük.

3. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, majd a közepüket kifúrjuk és a kapros juhtúróval megtöltjük. A forró sütőben készre sütjük.

4. A bébirépát vajon megpároljuk, és sóval, fehér borssal fűszerezzük.

5. A zsemlegombóchoz a hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 1 órán át állni hagyjuk. Végül a masszából apró golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük.

Tipp: A húst akkor vedd ki a sütőből, amikor a beleszúrt maghőmérő 62 fokot mutat. Ekkor biztosan átsült.
 

Receptek: Zsoldos Antal, a Danubius Health Spa Resort Bük**** séfje

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.