Eredetileg reggelire fogyasztották a focacciát, manapság előételként, szendvicsalapként, saláták kísérőjeként és partifalatként is rendkívül kedvelt.
A focaccia [ejtsd: fokáccsá] nem igényel sok hozzávalót. Elkészítésének sikerét a kidolgozás mellett nagymértékben befolyásolja az alapanyagok minősége.
Magas sikértartalmú lisztet válassz, hogy szép lyukacsos legyen a tészta és ne repedjen meg a teteje. Használj kenyérlisztet (BL-80) vagy normál búzalisztet (BL-55) keverj félfogóssal (BFF-80, régen dupla nullásnak hívták).
Megfelel a szárított is élesztő is. A frisset ugyanakkor futtasd fel a recepted előírása szerint.
Ügyelj rá, hogy ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert akkor lelassítja a működését. Ezért érdemes a sót eloszlatni a lisztben.
Mind a kelt tészta összeállításához, mind a megkenéséhez a hidegen préselt extra szűz olívaolaj a legjobb.
A focaccia alaptésztát tetszőlegesen feldobhatod pl. mediterrán zöldfűszerekkel (frissen aprított rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával), szárított paradicsommal, olajbogyóval, (mogyoró)hagymával vagy fokhagymával, az édes változatokat pedig friss gyümölccsel, aszalványokkal, magvakkal.
A focaccia ugyanabból az alaptésztából készíthető, mint a pizza. Eltérés csupán a tészta kivitelezésében és vastagságában mutatkozik. A tésztát csak 10-12 percig dagaszd, ezalatt szép sima és fényes lesz. Robotgéppel alacsony fokozaton dolgozz! Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyd kelni. Ne siettesd, várd ki, hogy a duplájára dagadjon.
A megkelt tésztát lisztezett felületen formázd téglává, és forgasd meg jól egy extra szűz olívaolajjal bőven kikent tepsiben. (A feleslegesnek tűnő olajat sütés közben felszívja.) Végül húzd szét és ujjbeggyel nyomkodd le, hogy jól elterüljön.
Úgy válassz tepsit, hogy a focaccia se túl vékony, se túl vastag ne legyen. (Egy 20x30 centis tepsi esetén kb. 60 dkg nyers tészta kell.) A tésztát pizzatepsiben is megsütheted. Az alaptésztából tenyérnyi kenyérlángosokat is formázhatsz.
Fontos, hogy ne pakolj túl sok feltétet a focacciára, mert a tészta a lényeg! A sütőt a lehető legmelegebb fokozatra melegítsd elő. Kemence forróságúban a focaccia negyedóra alatt foltosan barnásra sül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.