Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Világkonyha

Kakukkfű az aszalt szilvához? Miért ne! Szokatlan ízpárosítások hava a Globalista Konyhán!

globlista konyha
A szakácsok sokszor bajban vannak, ha valami újat szeretnének kitalálni. Ez főleg akkor merül fel, amikor már úgy érzik, hogy az egész város kecskesajtot párosít a céklához, spenótot a lazachoz, sült almát a libamájhoz. Vajon, honnan tudjuk, hogy melyik ízt melyikkel párosítsuk? Lehet egyáltalán rendszerezni az ízeket, azon kívül, hogy sós vagy édes?

Úgy tűnik igen. Niki Segnit könyve 2010-ben jelent meg a Bloomsburry kiadásában (sajnos, magyarul még nem elérhető), és az egyik legjobb, leghasználhatóbb próbálkozás az ízek rendszerezésére.

A szerző egy ízkereket talált ki, ahol belül a találjuk nagyobb kategóriákat, mint pl. a erdei, friss gyümölcs, krémes gyümölcs, citrus stb., kívül pedig az alapanyagokat. Így tartozik az erdei ízekhez a gesztenye, a dió, a mogyoró vagy a mandula, a krémes gyümölcsökhöz pedig a banán, sárgadinnye, barack, kókusz, mangó. A könyv a nagyobb kategóriák szerint tagozódik. Az egyes kategóriákba tartozó ízt, mint pl. a csokoládé, párosítja azokkal, amik szóba jöhetnek. Szerencsére nem bonylítja tovább és mindig csak két ízről nézi meg, hogy passzolnak-e.

A könyv nagy segítség lehet azoknak, akik az új kombinációkat keresik, mert szeretnek kisérletezni, vagy, csak valami ihletre vágynak - szakácsoknak különösen hasznos lehet, ha hozzá tudnak jutni egy példányhoz.

A Globalista Konyha következő, októberi vendégszakácsa - nevét a jövő héten felfedjük - is imádja az érdekes párosításokat. Azt mesélte, hogy szinte minden reggel, mielőtt bement dolgozni, szedett néhány szál kakukkfüvet - az étterem kertjében, ahol többféle is termett -, amit szinte minden ételhez használt, és így szinte biztosan egy érdekes pluszt adott az elkészült fogáshoz.

És, hogy mihez passzol a kakukkfű? Érdemes hozzáadni a citromos, narancsos sült csirkéhez, de nagyon izgalmas kombináció szárított vagy aszalt gyümölcsökkel, mint a datolya, aszalt szilva vagy az aszalt sárgabarack. Nincs más dolgunk, csak egy kis vizet és egy ág kakukkfüvet összeforralunk a kiszemelt gyümölccsel, és hagyjuk kihűlni. Sült húsokkal érdemes kipróbálni vagy akár más sült gyümölccsel is párosíthatjuk, mint a sült alma vagy körte.

Addig is érdemes figyelni a Globalista Konyha facebook oldalát, ahol hamarosan kiderül, hogy ki lesz a következő vendégszakács október 11-12-én a megújult MOM Leroy Bistroban!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.