Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Világkonyha

Kakukkfű az aszalt szilvához? Miért ne! Szokatlan ízpárosítások hava a Globalista Konyhán!

globlista konyha
A szakácsok sokszor bajban vannak, ha valami újat szeretnének kitalálni. Ez főleg akkor merül fel, amikor már úgy érzik, hogy az egész város kecskesajtot párosít a céklához, spenótot a lazachoz, sült almát a libamájhoz. Vajon, honnan tudjuk, hogy melyik ízt melyikkel párosítsuk? Lehet egyáltalán rendszerezni az ízeket, azon kívül, hogy sós vagy édes?

Úgy tűnik igen. Niki Segnit könyve 2010-ben jelent meg a Bloomsburry kiadásában (sajnos, magyarul még nem elérhető), és az egyik legjobb, leghasználhatóbb próbálkozás az ízek rendszerezésére.

A szerző egy ízkereket talált ki, ahol belül a találjuk nagyobb kategóriákat, mint pl. a erdei, friss gyümölcs, krémes gyümölcs, citrus stb., kívül pedig az alapanyagokat. Így tartozik az erdei ízekhez a gesztenye, a dió, a mogyoró vagy a mandula, a krémes gyümölcsökhöz pedig a banán, sárgadinnye, barack, kókusz, mangó. A könyv a nagyobb kategóriák szerint tagozódik. Az egyes kategóriákba tartozó ízt, mint pl. a csokoládé, párosítja azokkal, amik szóba jöhetnek. Szerencsére nem bonylítja tovább és mindig csak két ízről nézi meg, hogy passzolnak-e.

A könyv nagy segítség lehet azoknak, akik az új kombinációkat keresik, mert szeretnek kisérletezni, vagy, csak valami ihletre vágynak - szakácsoknak különösen hasznos lehet, ha hozzá tudnak jutni egy példányhoz.

A Globalista Konyha következő, októberi vendégszakácsa - nevét a jövő héten felfedjük - is imádja az érdekes párosításokat. Azt mesélte, hogy szinte minden reggel, mielőtt bement dolgozni, szedett néhány szál kakukkfüvet - az étterem kertjében, ahol többféle is termett -, amit szinte minden ételhez használt, és így szinte biztosan egy érdekes pluszt adott az elkészült fogáshoz.

És, hogy mihez passzol a kakukkfű? Érdemes hozzáadni a citromos, narancsos sült csirkéhez, de nagyon izgalmas kombináció szárított vagy aszalt gyümölcsökkel, mint a datolya, aszalt szilva vagy az aszalt sárgabarack. Nincs más dolgunk, csak egy kis vizet és egy ág kakukkfüvet összeforralunk a kiszemelt gyümölccsel, és hagyjuk kihűlni. Sült húsokkal érdemes kipróbálni vagy akár más sült gyümölccsel is párosíthatjuk, mint a sült alma vagy körte.

Addig is érdemes figyelni a Globalista Konyha facebook oldalát, ahol hamarosan kiderül, hogy ki lesz a következő vendégszakács október 11-12-én a megújult MOM Leroy Bistroban!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.