Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A humusz rendkívül finom, könnyen elkészíthető kence, amivel színesebbé, izgalmasabbá és egészségesebbé tehetjük a reggeli-esti étkezéseinket. A Közel-Keletről származó fogás alapeleme a csicseriborsó, amit szezámmagkrémmel és fűszerekkel kiegészítve kínálnak.

A házilag előkészített humusz esetében nyugodtan felülbírálhatjuk az eredeti receptet és kedvünk szerint módosíthatunk rajta.

Alapesetben csicseriborsót szokás a humuszhoz használni, bármilyen más hüvelyessel is megpróbálkozhatunk. Készülhet a krémünk babból, lencséből, sárgaborsóból, zöldborsóból, sőt ezeket nyugodtan keverhetjük csicseriborsóval is. De nem csak hüvelyesekből dolgozhatunk: sütőtökpürére, főtt, tört krumplira, céklára, avokádóra, sült paprikára szintén alapozhatjuk a kencénket.

Ahogy az alapok, úgy a fűszerezés sincs kőbe vésve. A tahini, azaz a szezámmagkrém sem elengedhetetlen, de kellően karakteres ahhoz, hogy megteremtsük vele a humusz adta ízvilágot.

A tahinin kívül a humuszhoz adhatunk még olíva olajat, amit szintén lecserélhetünk: például a sütőtökös alaphoz jól muzsikál a tökmagolaj, de egy klasszikus csicseriborsós humuszhoz is keverhetünk más, jó minőségű olajat, olajokat.

Az olaj mellett a krémbe kerülhet citromlé vagy más citrus leve, s sokféle fűszerrel is ízesíthetjük. A klasszikus összetevőnek számító fokhagyma mellett tehetünk bele pirospaprikát, római köményt, koriandert, szárított vagy friss chilipaprikát, a Közel-Kelet elengedhetetlen fűszerét, a sumac-ot, azaz szömörcét.

Sokfajta zöldfűszer is jól áll a humusznak - ilyen például a petrezselyem, de korianderrel vagy akár bazsalikommal is megbolondíthatjuk.

Az elkészült kencére pedig mehet egy adag dinsztelt, finoman lepirított vöröshagyma, különféle pirított csonthéjasok (fenyőmag, mandula, dió, mogyoró, kesudió), gomba, friss vagy szárított paradicsom vagy apróra vágott kápia paprika.

A humusz nem csak mártogatósnak és szendvicskrémnek jó, hanem húsok és saláták mellé is kínálható. Jó választás lehet bármilyen szárnyas, illetve számos zöldséges fogás mellé.

HUMUSZ, A CSICSERIS CSEMEGE >>>
ÍME AZ EREDETI HUMUSZ RECEPTJE - VIDEÓVAL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.