Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A humusz rendkívül finom, könnyen elkészíthető kence, amivel színesebbé, izgalmasabbá és egészségesebbé tehetjük a reggeli-esti étkezéseinket. A Közel-Keletről származó fogás alapeleme a csicseriborsó, amit szezámmagkrémmel és fűszerekkel kiegészítve kínálnak.

A házilag előkészített humusz esetében nyugodtan felülbírálhatjuk az eredeti receptet és kedvünk szerint módosíthatunk rajta.

Alapesetben csicseriborsót szokás a humuszhoz használni, bármilyen más hüvelyessel is megpróbálkozhatunk. Készülhet a krémünk babból, lencséből, sárgaborsóból, zöldborsóból, sőt ezeket nyugodtan keverhetjük csicseriborsóval is. De nem csak hüvelyesekből dolgozhatunk: sütőtökpürére, főtt, tört krumplira, céklára, avokádóra, sült paprikára szintén alapozhatjuk a kencénket.

Ahogy az alapok, úgy a fűszerezés sincs kőbe vésve. A tahini, azaz a szezámmagkrém sem elengedhetetlen, de kellően karakteres ahhoz, hogy megteremtsük vele a humusz adta ízvilágot.

A tahinin kívül a humuszhoz adhatunk még olíva olajat, amit szintén lecserélhetünk: például a sütőtökös alaphoz jól muzsikál a tökmagolaj, de egy klasszikus csicseriborsós humuszhoz is keverhetünk más, jó minőségű olajat, olajokat.

Az olaj mellett a krémbe kerülhet citromlé vagy más citrus leve, s sokféle fűszerrel is ízesíthetjük. A klasszikus összetevőnek számító fokhagyma mellett tehetünk bele pirospaprikát, római köményt, koriandert, szárított vagy friss chilipaprikát, a Közel-Kelet elengedhetetlen fűszerét, a sumac-ot, azaz szömörcét.

Sokfajta zöldfűszer is jól áll a humusznak - ilyen például a petrezselyem, de korianderrel vagy akár bazsalikommal is megbolondíthatjuk.

Az elkészült kencére pedig mehet egy adag dinsztelt, finoman lepirított vöröshagyma, különféle pirított csonthéjasok (fenyőmag, mandula, dió, mogyoró, kesudió), gomba, friss vagy szárított paradicsom vagy apróra vágott kápia paprika.

A humusz nem csak mártogatósnak és szendvicskrémnek jó, hanem húsok és saláták mellé is kínálható. Jó választás lehet bármilyen szárnyas, illetve számos zöldséges fogás mellé.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.