Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A spárgából leggyakrabban levest főzünk. A szezonban számos változatát kipróbálhatjuk a spárgalevesnek, készíthetjük hagyományos módon, krémlevesként, vagy akár savanyítva is.
1. Alaposan meg kell pucolni

A spárgaleveshez első lépésben meg kell pucolnunk a spárgát: levágni a fás végét, s a – fehér spárga esetében – zöldségpucolóval meghámozni a sípokat. A spárgát legtöbbször enyhén édesített, finoman sózott vízben főzzük, de készíthetjük zöldségalaplében vagy csontlében is. A spárga gyorsan megfő, nem is szabad túlfőzni, így a leves többi alapanyagát a főzést megelőzően érdemes előkészíteni, hogy tempósan elkészülhessen a levesünk.

2. Krémesítsd!

A spárgalevest többféleképp krémesíthetjük. Adhatunk hozzá tejszínt, behabarhatjuk liszttel vagy tojássárgájával elkevert tejföllel, de joghurttal szintén összeboronálhatjuk. A spárgalevest finoman savanyíthatjuk is, erre jó megoldást kínál egy kevés citrom- vagy limelé, de balzsamecettel is hangolható az ételünk.

3. Fűszerezd kaporral, snidlinnggel!

A leveseket sokféleképp fűszerezhetjük, a petrezselyem mellett más zöld fűszerekkel is elkészíthetjük a levest, a kapor vagy a snidling illik a spárgához, s a kicsit savanyított változatoknak pedig jól áll a tárkony vagy a majoránna. A nagyon intenzív fűszereket nem szereti a spárga, de kevés fehér bors, szerecsendió vagy épp szegfűbors nyugodt szívvel adható hozzá.

4. Tedd tartalmassá!

Abban az esetben, ha a spárgából krémlevest készítünk, feltétlen tegyük félere a spárgasípok fejét és csak a többi részét turmixoljuk össze. A levesbe kerülhet egy kevés főtt krumpli is, hogy a turmixolást követően még tartalmasabbá váljon. A spárgából készített krémlevest sűríthetjük önmagával, de adhatunk hozzá tejszínt vagy bármilyen más, számunkra szimpatikus magtejet is.

5. Adj mellé levesbetét!

A krémlevesünk betétje – a spárgasípok fején kívül – lehet még crouton, pirított bacon, sonkachips, apró zsemlegombóc vagy reszelt sajtból sütött ropogós is. A klasszikus spárgalevesben a legjobban a vajas galuska mutat, de daragaluskával, csipetkével, rizzsel, gerslivel is készülhet ez a tavaszi étel.

Spárgás receptjeinket itt találod >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.