Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Világkonyha

Mi lehet lepény, lap és chips? A tortilla!

Attól függően, hogy melyik országban esszük, a tortilla lehet magas burgonyás lepény, lapos, feltekerhető lepény vagy ropogós, kukoricás chips is.

A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a taco (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burrito (hasonló, de feltekerve), az enchillada (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).

Tortilla de patatas – ahogy a spanyolok eszik

A tortilla sok helyen egy kerek, többrétegű omlett, mely burgonyával készül, és sütőben vagy serpenyőben sül. Spanyol tapas bárokban gyakran láthatjuk az étlapon a tortilla de patatas-t. Ez vékonyra szeletelt vagy kis kockára vágott burgonya, melyet olívaolajban párolnak, majd felvert tojással, fűszerekkel összesütnek. Akkor jó az állaga, ha alul és felül ropogósra sült, középen pedig puha, krémes. Rengeteg változata létezik.

A spanyol tortilla krumplis-tojásos torta, cikkekre, kockára vágva fogyasztják
A spanyol tortilla krumplis-tojásos torta, cikkekre, kockára vágva fogyasztják

Spanyol tortilla

Hozzávalók:
40 dkg burgonya (nem szétfővő fajta)
2 fej vöröshagyma
1 piros húsú kaliforniai paprika
4 evőkanál Vénusz olaj
6 tojás
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk.
Felforrósítunk 2 evőkanál olajat egy nagy, bevonatos serpenyőben, és kb. 15 percig pirítjuk benne a krumplit a hagymával. Hozzáadjuk a paprikát, és még 5 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, tálra borítjuk, kissé hűlni hagyjuk.
A tojásokat felverjük, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék olajat felforrósítjuk a serpenyőben, visszaöntjük a krumplis keveréket, rá a tojást, jól összerázzuk, és hagyjuk megsülni.
Leborítjuk a serpenyőt egy nagy tányérral, ráfordítjuk a tartalmát, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. A lepény másik oldalát még 5 percig sütjük, majd kiborítjuk. Kisebb kockákra vágjuk, fogvájót tűzünk bele, és tálaljuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.

Tortilla, a lap

A legenda szerint a tortillát egy maja földműves készítette az éhes királynak. Az aztékok bizonyíthatóan már több tízezer évvel ezelőtt fogyasztottak a kukorica lisztjéből készült tésztaételeket. A leggyakoribb tortilla a kukorica tortilla és a lisztes tortilla. Utóbbiból készül például a burrito, mely lisztes tortillába betekert hús, zöldség, sajt, tejföl, öntetek változatával. A quesadilla is tortilla lapból készül, a töltött tésztalapokat félbehajtják, és melegszendvicsként serpenyőben mindkét oldalát megsütik.

Kukoricás tortillába töltve minden finomság - ez a taco
Kukoricás tortillába töltve minden finomság - ez a taco

A tortilla népszerűsége óriási, többféle ízben és formában kapható, hiszen sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. Az USA-ban és Kanadában kezdett elterjedni a sok spanyol ajkú betelepülő és Mexikó közelsége miatt, itt ma már annyira népszerű, hogy a szeletelt kenyér után ez a második leggyakrabban fogyasztott előre csomagolt kenyérféle, megelőzi a bageleket és muffinokat. A tortilla iparág évente hatmilliárd dolláros biznisz, nem csoda, hogy már Kínában is gyártják.

Gyakorlatilag a világ minden kicsit is multikulti városában találunk egy helyet, ahol tortillából készült ételt ehetünk. A töltelék átlalában sajt, salsa, tejföl, saláta, húsok, bab. És persze a guacamole, az avokádókrém. De gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, és nagyon jó szendvicseket készíthetünk belőle a gyerekeknek is.

Tortilla lap megtöltve, félbehajtva, átsütve - ez a quesadilla
Tortilla lap megtöltve, félbehajtva, átsütve - ez a quesadilla

Puha lisztes tortilla recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
5 evőkanál olaj
3 dl langyos víz (a liszt minőségétől is függ, hogy mennyit vesz fel

Elkészítés: Az összetevőket a víz felével összekeverjük, és annyi vizet adunk még hozzá, amennyit felvesz és kis labdává alakul. Dagasztókanállal még keverjük néhány percig, amíg jó ruganyos tésztát kapunk. Cipót formázunk, melyet késsel felezünk, majd a feleket negyedeljük, így 8 kis gombócot kapunk. 30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Laposra nyújtjuk őket, és közepesen meleg serpenyőben megsütjük, oldalanként egy perc alatt.

Tortilla lapokba töltött tekercs a burrito
Tortilla lapokba töltött tekercs a burrito

Tortilla, a chips

A kukoricalisztből készült háromszög alakú ropogós tortillát sokszor chips formájában fogyasztjuk. Nemcsak moziba vagy nassolni jó, készíthetünk belőle néhány mexikói specialitást, pl. nachost, enchiladát. Általában valamilyen mártogatóssal esszük, salsával vagy guacamoléval (avokádókrém), de van fűszeres változata is, melyhez nem kell öntet, maximum egy jó mexikói sör.

Kukoricás tortilla chips, nagyon finom mártogatósokhoz, avokádókrémhez
Kukoricás tortilla chips, nagyon finom mártogatósokhoz, avokádókrémhez

Tortilla chips házilag

Hozzávalók:
1 bögre fehér liszt
1 bögre kukoricaliszt
1 kiskanál só
1/2 kiskanál kurkuma (elhagyható)
2 kanál olívaolaj
víz (kb. 2/3 bögre)
A kenéshez:
kevés Vénusz olaj
kurkumával kevert só

Elkészítés: A hozzávalókat annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, amennyitől rugalmas tésztát kapunk, hasonlót a laskatésztához. Letakarva 15 percet pihentetjük.
A tésztát négybe vágjuk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és éles késsel háromszögekre vágjuk.
A tepsit sütőpapírral béleljük, vékonyan megkenjük olajjal, rátesszük a chips-eket, azokat is megkenjük felületesen olajjal, sózzuk, és pirosra sütjük.

Tortilla receptek >>>

Tortilla, a praktikus >>>

Mindenféle lapos kenyerek >>>

Készen is vehetjük, de otthon is elkészíthető a tortilla chips
Készen is vehetjük, de otthon is elkészíthető a tortilla chips

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.