A szlovákok szeretik a leveseket, a kiadós húsos fogásokat és a különféle tésztákat. A nemzeti ételnek tartott juhtúrós galuska (bryndzové halušky) hasonlóan híres, mint a japánoknál a szusi vagy az olaszoknál a pizza. A vendéglők étlapjáról nem hiányozhat a kapustnica (hagyományos káposztaleves füstölt kolbásszal vagy gombával), a cibulova (hagymaleves húsdarabkákkal), a klasszikus töltött paprika, az erősen fűszerezett halászlé, valamint a pirohy (barátfüle pikáns vagy édes töltelékkel).
Hozzávalók:
75 dkg héjában főtt burgonya
10 dkg vaj
só
25 dkg liptói túró (juhtúró)
2,5 dl tejföl
újhagyma zöldje vagy metélőhagyma
20 dkg liszt
1 db tojás
1 ek olaj
15-20 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
1. A kihűlt főtt burgonyát meghámozzuk. A töltelékhez 15 dkg-ot finomra reszelünk, majd összekeverjük 5 dkg vajjal és egy kevés sóval. Hozzáadjuk a juhtúrót, újhagyma finomra aprított zöldjével ízesítjük, és kb. 1 ek tejföllel lazítjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Ráreszeljük a maradék burgonyát, megsózzuk, alaposan összedolgozzuk a tojással, majd rövid pihentetés után három részre osztjuk. A cipókat külön-külön kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a lapokból pohárral köröket szaggatunk. Mindnek a közepére tölteléket teszünk, majd a lapokat félbehajtjuk, és a széleket villával összenyomkodjuk.
3. Egy nagyobb edényben az olaj hozzáadásával sós vizet forralunk. Beledobjuk a pirogokat, és a forrástól számított kb. 6 percig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Ekkor leszűrjük, és tányérra tesszük.
4. A maradék vajat felhevítjük. Beletesszük a felkockázott szalonnát, és ropogósra sütjük. A pörcöt kivesszük, és a zsiradékkal meglocsoljuk a pirogot. Rászórjuk a pörcöt, rákanalazzuk a maradék tejfölt, és újhagyma aprított zöldjével díszítjük.
- A töltelékbe is tehetsz egy kevés sült szalonnát.
- Újhagyma zöldje helyett snidlinget, kaprot használhatsz.
- Tejet vagy írót kínálhatsz hozzá.
Kedveltek a tejtermékek, mint az író, a túró, a tejföl, a bryndza (sós juhtúró). Kis sajtkorbácsok és ostyepka (füstölt párolt juhsajt) is kapható minden élelmiszerboltban. A legfinomabbakat a Tátra alján, Liptov (Liptó) környékén készítik. Ha arra jársz, vásárolj a helyi termelőktől!
Hozzávalók:
1 db hagyma
5 dkg zsír
1/2 tk köménymag
1 tk őrölt pirospaprika
25 dkg juhtúró
4 db burgonya
só
őrölt fekete bors
tejföl
petrezselyemzöld vagy metélőhagyma
Elkészítés:
1. A hagymát kockára vágjuk, és a zsíron aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, a pirospaprikát, a juhtúrót és a feldarabolt burgonyát. Összekeverjük, 1 l forró vízzel felöntjük, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Megsózzuk, megborsozzuk.
2. A levest az edényben botmixerrel pürésítjük, és az ízét tetszés szerint tejföllel lágyítjuk. Finomra aprított petrezselyemzölddel vagy felkarikázott metélőhagymával megszórva tálaljuk. Galuskával vagy kockára vágott, zsíron megpirított kenyérrel fogyasztjuk.
A liptói túróból készített körözöttet könnyű vacsorának, sörkorcsolyának is kínálják.
20 dkg liptói túró (juhtúró)
10 dkg vaj
3 ek sör
1 dkg kapribogyó (elhagyható)
mustár
só
pirospaprika
köménymag
snidling
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A juhtúrót áttörjük, majd a kikevert vajjal és a sörrel habosra keverjük. Végül ízlés szerint megfűszerezzük, és beleforgatunk egy kevés felkarikázott snidlinget. Tálkába halmozzuk, és petrezselyemlevéllel díszítjük. Friss (barna) kenyérre kenve fogyasztjuk.
TIPP:
- Snidling helyett reszelt vöröshagymát tehetsz bele.
- Sör helyett tejföllel vagy szódavízzel lazíthatod.
A szlovákiai erdőkben sokféle gomba terem. Húshoz, rántottába, levesnek, mártásnak egyaránt használják, és ünnepi ételekben is szerepel. A hal is kedvelt fogás, leggyakrabban ponty, csuka és pisztráng kerül a serpenyőbe vagy tepsibe.
Hozzávalók:
1 db pisztráng
só
citrom
vaj
A töltelékhez:
1 db kisebb hagyma
kb. 8 dkg füstölt szalonna
kb. 12 dkg csiperke vagy más gomba
só
őrölt fekete bors
köménymag
petrezselyemzöld
friss kakukkfű
2 ek zsemlemorzsa
kapor
Elkészítés:
1. A töltelékhez a hagymát és a szalonnát felkockázzuk, a gombát felszeleteljük. A szalonna kiolvasztott zsírján a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük, és kb. 10 percig pároljuk. Ezután megszórjuk egy kevés aprított petrezselyemzölddel és kakukkfűvel, valamint a zsemlemorzsával. Néhány percig pirítjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.
2. A pisztrángot megmossuk, megszárítjuk, belülről megsózzuk, és megtöltjük a gombás keverékkel. Tepsibe vagy sütőtálba fektetjük, citromlével megcsepegtetjük, és melléhalmozzuk a fennmaradt tölteléket. A pisztrángra vajdarabokat teszünk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 percig sütjük. Ezután a hőfokot növeljük, és a halat további kb. 5 perc alatt készre sütjük. Kaporral díszítve, főtt vagy sült burgonyával tálaljuk.
A galuskák, metéltek és egyéb főtt tésztafélék mellett az édes vagy sós töltelékkel készített gombóc is népszerű étel.
Hozzávalók:
4-5 db héjában főtt burgonya
1/2 tk só
40 dkg rétesliszt
1 db tojás
A töltelékhez:
szilva vagy tetszőleges idénygyümölcs
A szóráshoz:
8 dkg zsemlemorzsa
8 dkg porcukor
5 dkg darált mák
12 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
1. A kihűlt burgonyát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A sóval elvegyített lisztet, a tojást és a burgonyát alaposan összegyúrjuk. A tésztát azonnal kinyújtjuk, és kb. 8 cm-es négyzetlapokra vágjuk. Mindegyikre 1-1 db megmosott, kimagozott szilvát helyezünk, majd ráhajtjuk a tésztát, és gombóccá formázzuk. A gombócokat forrásban levő, de nem zubogó vízben főzzük kb. 7 percig, amíg feljönnek a felszínre. Ekkor kiszedjük, de nem öblítjük le, csak lecsepegtetjük.
2. Száraz serpenyőben a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. A mákot a porcukorral édesítjük. A gombócokat megöntözzük az olvasztott vajjal, majd a pirított morzsába forgatjuk és a cukrozott mákkal megszórjuk.
TIPP:
- Szilva helyett a töltelékhez a szezonnak megfelelően használhatsz epret, cseresznyét, sárgabarackot vagy fekete áfonyát.
- A kifőzött, olvasztott vajjal meglocsolt, pirított morzsába hempergetett szilvás gombócokat cukrozott túróval vagy őrölt dióval is megszórhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.