A zabpehely gyulladáscsökkentő, rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre, és az idegrendszer működésére, magas rosttartalma miatt kedvez az emésztésnek, a bélműködésnek. És, ami nem elhanyagolható még, hogy vitamintartalma miatt a szépség természetes forrásának hívják.
Azok, akik zabot reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.
Nézzünk néhány tuti, zabos receptet!
Egy villa segítségével összetörünk két érett banánt. Hozzáadunk annyi zabpelyhet, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából tenyér nagyságú korongokat készítünk, amelyeket 180 fokos sütőben, 10 perc alatt készre sütünk. Fogyaszthatunk mellé tejet, joghurtot vagy gyümölcslevet.
Egy tálban összekeverünk 30 g apró szemű és 30 g nagy szemű zabpelyhet, felöntjük annyi forró tejjel, hogy bőven ellepje a zabkása alapját, majd 5-6 percig állni hagyjuk. Az így elkészült reggeli zabpelyhünk íz-világát tovább fokozhatjuk különböző bogyós vagy trópusi gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, kókusz-chipsszel, illetve olajos magvak, csoki-pasztilla vagy akár aszalt gyümölcsök hozzáadásával. Édesíthetjük barnacukorral, szirupokkal vagy édesítőszerekkel.
2 db tojást és 1 db banánt alaposan összekeverünk fél bögre zabliszttel és fél bögre zabpehellyel, valamint egy csipet sóval. Egy teflonserpenyőbe kevés olajat töltünk, beleterítjük a palacsintatésztát, majd mindkét oldalán 2-2 percig sütjük. Joghurttal, friss, szárított vagy aszalt gyümölcsökkel és egy kevés juharsziruppal díszítve tálaljuk.
Amennyiben még az eddigieknél is gyorsabb, ám egészséges reggelit szeretnénk, akkor a boltban vásárolt natúr joghurtunkat érdemes 1 púpozott teáskanál zabkorpával rostdúsabbá tenni.
Előkészületet igényel, de megéri! Egy mixer segítségével összeelegyítjük a következő hozzávalókat: 2 bögre nagy szemű zabpehely, fél bögre olajos mag, fél bögre gyümölcs (lehet szárított vagy aszalt is), 2-3 evőkanál édesítőszer és 2-3 evőkanál napraforgóolaj. Az alaposan összedolgozott masszát sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk, ezután előmelegített sütőben, 180°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kihűlt, fogyaszthatjuk tejjel vagy joghurttal.
A boltban kapható zabpelyhet is tartalmazó müzlik többnyire elég sok hozzáadott cukrot és ízesítőt tartalmaznak, az pedig érthető, hogy a reggeli rohanásban senkinek sincs kedve lassú tűzön elkészíteni a kását. Mi a megoldás? Még este egy lezárható edénybe tesszük a zabpelyhet, és müzli további hozzávalóit, majd ráöntjük a tejet, a növéni tejet vagy a vizet. Ezután betesszük a hűtőbe, és otthagyjuk éjszakára. Amíg mi alszunk, összeérnek az ízek, így reggel már csak ki kell önteni a tányérunkra az így kapott kását, nem lesz szükség főzőcskézésre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.