Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Zöldség

Eső után... gombás vacsora!

Itt a tavasz, a hajnalok és naplementék sokszor nyirkosak, s (jó esetben) napközben is többször ered el az eső. Ami nekünk kevésbé kellemes, egyes növényeknek kifejezetten létfeltétel. A gombák idényét éljük, zamatuknak, illatuknak pedig nagyon nehéz ellenállni. De miért is kellene?

A Földön termő növények között a legősibb, és talán éppen ezért, fajtákban a leggazdagabb a gomba. Ennek a növénynek körülbelül 120 ezer (!) különböző fajtája létezik, ám ezekből csak 500 féle fogyasztható.

A gombák gazdag íz-, illat- és zamatanyagai változatossá teszik ételeinket, és tartalmazzák az ember számára szükséges fő tápanyagokat is. Fontos fehérjeforrást jelentenek, ezen kívül tartalmaznak szénhidrátokat, növényi zsírokat - ezek közül legfontosabb a lecitin -, ásványi anyagokat (foszfort, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat) és vitaminokat (C, D, K, B vitamint és karotint) is.

A gombák energiatartalma igen alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez ideális alapanyag lehet, diétás, kímélő étrendbe, betegélelmezésre viszont nehéz emészthetősége miatt nem javasolt. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

Ha gombát készítesz, tartsd észben:
  • Csak biztonságos helyről származó, ellenőrzött gombát fogyassz!
  • A friss gombákat nem kell meghámozni, elég ha alaposan megmossuk, de ne hagyjuk sokáig vízben ázni.
  • A vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit távolítsuk el, mert ezekben a legmagasabb a nehézfémek koncentrációja.
  • Ételeket csak ép, egészséges gombából készítsünk, gombatörmeléket ne használjunk fel, mert nem tudhatjuk milyen gombából származik.
  • A gombát minél előbb használjuk fel.
  • A gombaételek elkészítési ideje rövid, pirításuk, párolásuk, főzésük sem igényel 10-15 percnél többet. A csiperkét, laskát, shitake-t nyersen, salátaként vagy salátában is fogyaszthatjuk.

És most lássunk néhány igazán mennyei gombás receptet!

Almás-gombás rakott krumpli

Hozzávalók:
1 kg héjában főtt krumpli
2 alma
2 hagyma
20 dkg gomba
3 dl zöldségleves
2 dl tejföl
15 dkg erősebb ízű sajt (pl. gouda vagy emmentáli)
1 csokor petrezselyem
pici rozmaring
bors

Elkészítés: Az egyik hagymát lereszelem, kevés vajon, kevés liszttel megpirítom. Felöntöm a levessel, belekeverem a tejfölt, és felforralom. Megborsozom, beleszórom a reszelt sajtot és a petrezselymet. A másik hagymát megdinsztelem a gombával, fűszerezem borssal, rozmaringgal. Egy tálba rétegezem a felkarikázott krumplit, a gombát és a felszeletelt almát, a tetejére krumpli kerül. Leöntöm a mártással, és forró sütőben 1 órát sütöm.


Gombás göngyölt kelkáposzta krumpligombával és szalonnataréjjal

Hozzávalók:
1 nagy fej kelkáposzta
50 dkg darált sertéshús
1 doboz konzerv gomba
2-3 zsemle
5-6 szelet szalonna
1 pohár tejföl
1 húsleveskocka
3 tojás
2 nagy hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika

ételízesítő
őrölt bors
majoránna
petrezselyem
paradicsom
cukor
citromlé
10 szem burgonya

Elkészítés: A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, és ételízesítős vízben egyszer felforraljuk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A gombát apróra vágjuk, cukros-citromos olajon megfuttatjuk, kicsit pirítjuk. A gombát a hússal, a beáztatott és kinyomkodott zsemlékkel, a tojásokkal, majoránnával, paprikával, borssal, a felaprított hagymával fasírtalappá készítjük el, majd gombócokat formálunk, és a levelekbe göngyöljük, végeit a csomagok alá hajtjuk. Kikent tepsibe tesszük. Feloldjuk a leveskockát, és leöntjük a csomagokat. Sütőben közepes lángnál sütjük, sülés közben öntözzük a lével. Érdemes alufóliával lefedni.
A szalonnát becsíkozzuk, megpirítjuk, paprikába mártjuk a végét. A burgonyát héjastul megmossuk, gomba formát formálunk belőle, megfőzzük, de a kalapon maradjon héj, majd olajon megfuttattjuk, hogy kérget képezzen. A talp élét apróra vágott petrezselyembe forgatjuk, a szalonnák mellé tesszük. Végül a káposztacsomagokat is odahelyezzük, és tejföllel tálaljuk (2-2 tekercs és szalonnacsík és 3 krumpligomba).

Gombás marharagu csipetkével

Hozzávalók:
20 dkg gomba
50 dkg marhahús
8 dkg zsír vagy olaj
1 evőkanál liszt
1 nagy fej hagyma
kevés kömény

frissen őrölt bors
1/2 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsom

A csipetkéhez:
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
3 evőkanál olaj

vaj
petrezselyem

Elkészítés: A gombát megmossuk és 3/4 liter vízben puhára főzzük. A főzőlét félretéve leszűrjük, és durvára vágjuk. A húst keskeny csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal és liszttel összekeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk, a petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk.
A csipetkéhez a lisztet összedolgozzuk a langyos vízzel és olajjal, míg selyemfényű tésztát kapunk. Golyót formálunk belőle és a tetejét bekenjük olajjal, ezután letakarjuk egy akkora - jól felmelegített - tállal, hogy a tésztagolyó pont beleférjen, és fél órán át pihentetjük.
Ezalatt egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot és aranysárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, és jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a petrezselymet, és annyi gombalével öntjük fel, hogy sűrű szószt kapjunk. Mindezt kis lángon, fedő alatt lassan puhára pároljuk. A tésztából darabokat vágunk, ezekből hurkáka formálunk, amelyekből nagy, 20 forintos nagyságú csipetkéket tépünk le, majd forrásban lévő, sós vízben 12-15 perc alatt megfőzzük. Ha megfőttek, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, aztán olvasztott vajba forgatjuk. A csipetkét külön tálra téve, vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Még több gombás receptet találsz válogatásunkban >>>


Gombás sonkapárnák

Hozzávalók 4 személyre:
1 zsemle
1/2 dl tej
20 dkg gomba
10 dkg póréhagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 tojás
24 vékony szelet füstölt sonka (kb. 15 cm hosszú)

A körethez:
50 dkg burgonya
30 dkg cukkini
4 újhagyma
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál oregánó

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük. Levágjuk a zsemle héját, a belsejét a tejben kicsit megáztatjuk, majd kinyomjuk. A gombát, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon apróra összevágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, és a hagymát megfuttatjuk benne. Rátesszük a gombát, pár percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és alaposan összeforgatjuk. A tűzről levéve - kanál hátával - enyhén kinyomkodjuk. A levet visszatesszük, hozzáadjuk a zsemlét is, és folyton keverve sűrűre összefőzzük. Amikor szép sima, levesszük, belekeverjük a gombát, a tojást, és ha kell, fűszerezzük még. Leteszünk egy szelet sonkát, és arra keresztbe a másikat. A közepére teszünk a gombás töltelékből, majd a kilógó szeleteket az órajárással egyezően ráhajtogatjuk. Amikor kész, serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Kivesszük. A körethez a burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A cukkinit, az újhagymát megtisztítjuk, a burgonyához hasonlóan felkarikázzuk. Serpenyőbe öntjük az olajat, és megpirítjuk benne a burgonyát, a cukkinit, a hagymát. Sózzuk, megszórjuk az oregánóval. Mielőtt kész lenne, rátesszük a sonkapárnákat, hogy összemelegedjenek, majd tálaljuk.


Gombás leveles fánk

Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag fagyasztott leveles vajastészta
4 dkg vaj
1 evőkanál összevagdalt vöröshagyma
40 dkg gomba
1 csapott evőkanál finomliszt
1 dl tej
1-2 evőkanál tejföl

őrölt bors
1 tojássárgája

Elkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon. Közben a hagymát az olajon megfonnyasztjuk. A gombát megtisztítjuk, összevagdaljuk, és a hagymán erős lángon megsütjük. A liszttel megszórjuk, a tűzön fél percig kevergetjük, majd a tejjel felengedve sűrű mártássá főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, tejföllel gazdagítjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 250 fokra melegítjük. A tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval nyolc pogácsát szúrunk ki belőle. Minden második közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és az így kapott gyűrűt egy teljes pogácsára fektetjük. Az üreges fánkokat tepsire ültetjük, a kiszúrt közepét is mellé rakjuk. A nagy pogácsák peremét és a kis pogácsákat tojássárgájával megkenjük. A sütőbe tolva addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Közben a gombavagdalékot megforrósítjuk, és a nagy pogácsák üregébe halmozzuk. Az apró pogácsákat ráültetve, forrón tálaljuk.


Brokkolis-gombás pite

Hozzávalók:

A tésztához:
3 pohár liszt
3 pohár kukoricaliszt
6 evőkanál margarin
1 pohárnyi áttört főtt burgonya
1 pohár reszelt cheddar sajt

A töltelékhez:
1 közepes méretű brokkoli
50 dkg vegyes gomba
1 evőkanál olívaolaj
3 szál újhagyma
2 db tojás
1 pohár tej
1 teáskanál tárkony
fél pohár reszelt cheddar sajt

bors

Elkészítés: Egy tálba tegyük a liszteket, sózzuk, és daraboljuk bele a margarint. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá az áttört burgonyát és a reszelt sajtot. Jól dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a felszeletelt újhagymát és a felszeletelt gombákat. Erős tűzön pirítsuk pár percig. Fűszerezzük tárkonnyal, őrölt borssal és sóval.
Egy fazékban forraljunk sós vizet, majd dobjuk bele a megtisztított és rózsáira szedett brokkolit, két percig főzzük, majd szedjük ki hideg vízzel telt edénybe. Szűrjük le, és várjuk meg, míg alaposan lecsepeg.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és lisztezett piteformát. Tegyük az aljára a leforrázott brokkolirózsákat és a pirított gombát. A tejet keverjük össze a tojásokkal, a sajttal, sóval és őrölt borssal, ezzel öntsük fel a pitét.

A fenti fogásokat Olvasóink receptjeiből válogattuk. Köszönet érte!

Még több gombás receptet találsz válogatásunkban >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.