15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Zöldség

Így tedd el a zöldbabot télire - 5 egyszerű módszer!

5 egyszerű befőzési módszer
A kisebb üvegekben tartósított adagnyi mennyiségekből gyorsan jóízű ételeket varázsolhatsz az asztalra a friss zöldséget nélkülöző téli hónapokban.

Így készítsd elő

Csak valóban friss, hajlításra roppanva törő hüvelyeket válassz, a petyhüdteket vagy barna foltosakat selejtezd ki! Zöld és sárga hüvelyű babnál egyaránt törd vagy vágd le a végeket, és zöldséghámozóval vagy kiskéssel húzd le a szálkát a gerincről. A tetszőleges méretűre darabolt zöld- vagy vajbabot bő vízben mosd meg, majd csepegtesd le.

Mire használhatod?

Az ecetesen vagy sóban, zsírral eltett zöldbabot hideg vízzel leöblítve főzeléknek vagy rakott ételnek készítheted el. A kétféle színű babot együtt is elrakhatod salátának.

A legegyszerűbb recept

Forralj sós vizet literenként 2 dkg sóval. Dobd bele a szálkátlanított, megmosott babot, főzd roppanósan puhára 10-15 perc alatt, majd – esetleg fűszerekkel együtt – töltsd előmelegített üvegekbe, és önts rá 1 tk 20%-os ecetet. (A biztonság kedvéért késhegynyi tartósítószert, pl. nátrium-benzoátot is adhatsz hozzá, ezt lehetőleg az üveg szájára tapasztott folpakra szórd.) Még forrón zárd le, és letakarva hagyd kihűlni. Száraz, hűvös helyen tárold.

Zöldbab sóban

A meg tisztított friss zöldbabot az esetleges szálkák lehúzása után mosd meg és vágd darabokra. Keverd össze kilogrammonként 15 dkg sóval és 2 dkg cukorral, majd hagyd állni 24 óráig. Ezalatt levet enged és összeesik. Végül rakd üvegekbe, öntsd le a sós-cukros lével, és légmentesen zárd le. Kigőzölni nem kell. Hűvös helyen tárold, és felbontás után használd el.

Zöldbab ecetben

A hibátlan friss hüvelyeket tisztítás után vágd tetszőleges nagyságú darabokra, és gyengén ecetes vízben főzd félpuhára. Ezután szűrd és csepegtesd le, majd a felfogott ecetes lét forrald fel literenként 1 dkg sóval együtt. (Ha túl gyenge, adhatsz hozzá még egy kis ecetet.) A kihűlt babot töltsd széles szájú üvegbe, de ne rakd színültig. Öntsd rá a kihűlt ecetes lét, tegyél rá egy csipetnyi nátrium-benzoátot, majd a lezárt üvegeket vízzel töltött lábosba állítva gőzöld 15-20 percig. A vízben hagyd kihűlni.

Zöldbab zsírral

A zsenge zöldbabot a végek levágása után hagyd egészben vagy vágd nagyobb darabokra, és sóval gyengén meghintve hagyd állni 1 órán át. Kisebb vagy közepes üvegek aljára szórj egy réteg sót, tölts rá középmagasságig babot, majd megint egy réteg sót és babot. Felülre is egy réteg só kerüljön. Végül öntsd le 2 ek olvasztott zsírral és zárd le. Hűvös, száraz helyen tárold. Felhasználáskor távolítsd el a zsírréteget, és a többször váltott vízben kiáztatott babot ugyanúgy készítsd el, mint a frisset.

Zöldbabsaláta télire

Vágj 3-4 cm-es darabokra 3 kg leszálkázott, megmosott zöldbabot és karikázz fel 3 szál megtisztított póréhagymát. Az előkészített üvegek alján ossz el 1 csokor kaprot, 3-4 db piros húsú paprikát, 2 ek mustármagot, 12-15 szem szegfűszeget és 1 púpozott tk szegfűborsot, majd rétegezd rá a hagymát és a babot. Forralj fel 1 l borecetet 8 dl vízzel, 50 dkg cukorral és 1 púpozott ek sóval, majd azonnal öntsd az üvegekbe úgy, hogy a lé a babot jó ujjnyira elfedje. A lezárt üvegeket tedd lábasba. Önts az edénybe annyi forró vizet, hogy az üvegek kétharmadáig érjen, és gőzöld a salátát a gyöngyöző vízben 1 órán át.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.