Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Zöldség

Sütőtököt mindenkinek!

Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai dekorációs kellékként, a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.

Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is
Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a „kobakosok” egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.

A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...
A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...
Élettani előnyei

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök
Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.

A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.

Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből
Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből

Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.

A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.

Sütőtökkenyér :)
Sütőtökkenyér :)

Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.

A sütőtök kimondottan ízletes sáfránnyal, curryvel, szerecsendióval, tökmagolajjal, de akár kardamommal, kókusztejjel, édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.

Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe
Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe
Sütőtökturmix

Hozzávalók:
sütni való tök
barna cukor vagy méz
fahéj
gyömbér

Elkészítés: A megsütött tök húsából tegyünk egy keveset egy turmixgépbe. Adjunk hozzá barna cukrot vagy pár csepp mézet, egy csipetnyi fahéjat és gyömbért. Alaposan mixeljük össze, és máris fogyaszthatjuk.

Sütőtöktorta

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
10 dkg háztartási keksz
3 tojásfehérje
10 dkg dió
12 dkg barnacukor

A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
2 evőkanál tej
2 tojás
15 dkg barnacukor
fél-fél mokkáskanál só
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
szegfűszeg
0,3 dl whisky

Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük. Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 20-30 cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával behintett formába öntjük. Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük. Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.

Fogyókúrázóknak

A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Gyümölcsnapon egy kis sült sütőtök még nem számít nagy bűnnek.

Curry, sáfrány, szerecsendió, kókusztej is passzol a sütőtöklevesbe
Curry, sáfrány, szerecsendió, kókusztej is passzol a sütőtöklevesbe
Fogyókúrás "csodaleves"

Hozzávalók 6 adaghoz:
80 dkg csirkemellfilé
kb. 1 kg sütőtök
40 dkg paradicsom
35 dkg sárgarépa
50 dkg brokkoli
2 cukkini (40 dkg)
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1,5 l zöldséges erőleves (kockából)
1 babérlevél
csípős pirospaprika

bors

Elkészítés: A sütőtök húsát és a csirkemellfilét kis darabokra, a cukkiniket hasábokra vágjuk, az újhagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, vastag szárait felszeleteljük, a paradicsom húsát felkockázzuk. A felforrósított olajban az új- és a fokhagymát megpároljuk. A leveskockából készült lével felöntjük, és együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a húst, a tököt és a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes hőfokon kb. 12 percig főzzük. Beleszórjuk a zöldségeket, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Az elkészítési idő 50 perc, egy adag 1060 kJ (250 kcal).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.