Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Zöldség

TV, alias tölteni való paprika

Mai témánk a gyönyörű, illatos, sárga paprika, mely a piacokon az alábbi álneveken található meg: étkezési, fehér, lecsó, magyar, közönséges, TV.

Elkészült a töltött paprika! Nyammm!
Elkészült a töltött paprika! Nyammm!

Paprikák
Paprikák

Paprikák
Paprikák

Talán ti is láttatok már a TV paprika táblánál mélázó fiatal háziasszonyokat/urakat vagy szótárral külföldieket, akik igyekeznek összefüggést találni televízió és a paprika között. E cikk írója is közéjük tartozott, az, hogy Tölteni Való csak nagyon későn - mondhatni cikisen későn - esett le. Nyáron e csodából készül a kihagyhatatlan töltött paprika, melynek receptjével külön is foglalkozunk.

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent. Európába Kolumbusz orvosa hozta az első paprikákat Közép-Amerikából. Hazánkban csak a 18-19. században vált igazán elterjedtté, korábban mérgezőnek hitték, és kizárólag dísznövényként termesztették. Öt fő faja és több ezer alfaja ismert. A cecei paprika bejegyzett hungarikum. Figyelem, ha valamelyik receptben cayenne bors vagy vörös bors szerepel, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ezek is paprika félék!

A hagyományos magyar paprika sokoldalúan felhasználható, és táplálkozási szempontból igen értékes összetevőket tartalmaz. Esetleges csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza. C-vitaminban nagyon gazdag, és ezt a tulajdonságát savanyítva is megőrzi, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Ha már a C-vitaminról esik szó, feltétlenül meg kell említenünk Szent-Györgyi Albertet, aki a szegedi paprika segítségével tudott először nagy mennyiségű C-vitamint előállítani, és kapott később ezzel összefüggő kutatásaiért Nobel díjat. A paprika tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A-, B1-, B2-vitamint is.

Többféle recept kipróbálása után ez a családi, békés megyei jött be igazán, főleg mivel nem kell külön rizst főzőcskézni, hagymát pirítgatni, ezzel nyáron a drága lubickolásra fordítható időt nem töltjük edények mosogatásával. A töltött paprika előre elkészíthető és napokig eláll, tehát - ahogy a kovászos uborkánál - nem érdemes kis adagokkal vacakolni.

Paprikák
Paprikák

Paprikák
Paprikák

Fél kiló darált húst keverjünk el 4 ek. rizzsel, reszeljünk bele egy fej vöröshagymát, üsssünk rá két tojást és ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával és zöldségkeverékkel és jól keverjük össze. A töltelék ezzel kész. Vágjuk le 6-8 db zöldpaprika végét, szedjük ki a magokat és töltsük meg kb. 70 százalékosan a töltelékkel. A maradékból formázzunk kis gombócokat. Tegyük a megtöltött paprikákat, a golyókat, pár zellerlevelet, a paprikák levágott gallérját egy nagy lábosba és öntsünk rá forró vizet. Ízesítsük sóval, zöldségkeverékkel és főzzük addig, míg a paprika héja meg nem puhul és a lakást el nem árasztja az isteni töltött paprika illat (kb. 30-40 perc). Egy másik edénybe öntsük a passzírozott paradicsomot és hígítsuk a megfőtt paprikák zamatos, leszűrt levével, majd ízesítsük sóval és cukorral. Rántani is lehet, de egészséges alternatíva az 1 dl tejben elkevert 2 ek étkezési keményítővel való sűrítés. Egyet rottyan, majd pottyannak bele óvatosan a megtöltött paprikák és gombócok átmelegedésre. Főtt krumplival tálalhatjuk, de friss kenyérrel is isteni.

További megtöltött paprikás receptek itt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.