Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Zöldség

Végy egy kiló hagymát...

Manapság mintha kiment volna a divatból a hagyma. Pedig az egyik legolcsóbb, legegyszerűbben termeszthető illetve beszerezhető, ugyanakkor igen egészséges zöldségünk.

Elődeink még reggel-délben-este ették, karéj kenyérrel, néhány katona szalonnával. Kisebb mennyiségben persze használjuk a hagymát főzéshez, de valódi ízéről elfeledkeztünk. Ódzkodunk tőle, mert olyan erős, a leheletünk is kellemetlen lesz tőle. Így, szegény, gyakorta megfonnyadva végzi a zöldségesláda alján.

Igazán egyszerű, ugyanakkor rafinált, ínyenc ételeket készíthetünk belőle. Hogy minél tovább friss maradjon a hagyma, óvjuk a fénytől, inkább hűvös, sötét helyen tároljuk! (Egészen addig fogyasztható, amíg a közepén meg nem jelenik a zöld szár.)

Néhány apró trükk

- a hagyma szeletelésekor nem könnyezünk, ha előtte néhány percre betesszük a hagymát a mélyhűtőbe… vagy, ha úszószemüvegben vágjuk fel...

- az ecetben vagy vörösborban főtt hagyma könnyen emészthető, ugyanakkor igen ízletes.

- ha a felszeletelt hagymát rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a hagyma veszít erejéből.

- a felvágott hagyma tovább eltartható, ha a vágási felületét vajjal kenjük be vagy besózzuk, és a hagymát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk.

Egy kiló hagyma - három receptvariáció

Alapművelet – mindhárom recepthez: Tisztítsunk meg 1 kg hagymát, szeleteljük vékony csíkokra, és egy kevés vajban pároljuk meg. Ez a párolt hagyma szolgál kiindulópontként a következő három étel elkészítéséhez.

HAGYMALEVES

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 1,5 l erőleves (lehet leveskockából is) - 1 evőkanál liszt - 10 dkg reszelt sajt - só, bors

Elkészítése: Szórjuk a lisztet az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymára, adjuk hozzá a meleg erőlevest, ízlés szerint fűszerezzük, és főzzük 10 percig. Ezután öntsük át egy tűzálló, mély tálba, szórjunk rá reszelt sajtot, tegyük előmelegített sütőbe, és hagyjuk sülni 10 percen át. Nagyon finom pirított zsemlekockával tálalva is!

Francia hagymaleves recept >>>

HAGYMAFELFÚJT

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 6 tojás - 5 dl tej - só, bors

Elkészítése: Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze az előkészített hagymával. Öntsük alaposan kivajazott sütőformába. A felfújtat „gőzfürdőbe” kell állítani, tehát töltsünk egy tepsibe vizet, állítsuk bele a sütőformát, és 1 órán át mérsékelt tűzön (150 fok) hagyjuk főni.

HAGYMATORTA

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 1 tekercs mélyhűtött leveles tészta - 2 tojás - 1 evőkanál liszt - 2 evőkanál tej - só, bors

Elkészítése: Keverjük össze a tojásokat, a lisztet, a tejet, valamint a fűszereket az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymával. Terítsük ezt a masszát a kinyújtott, tepsibe helyezett tésztára, és előmelegített sütőben süssük 30 percig. Salátával tálalva nagyszerű vacsora.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.