Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A zsenge zöldbab fejedelmi étel mindenkinek, aki követi az egészséges táplálkozás szabályait: kevés kalória és zsír, sok rost, nulla koleszterin. Ízletes főzelékként, levesként, salátaként, de adhatjuk zöldségköretként is. Jól elkészítve igazi csemege, amit még a gyerekek is szívesen megkóstolnak.

Sokan nem tudták még kiheverni az iskolai ebédlőben elfogyasztott, se íze, se bűze zöldbabfőzelék emlékét. Pedig a friss zöldbab igazán kitűnő konyhai alapanyag, amelyből mindenki elkészítheti az ízlésének megfelelő fogást – legyen az akár egy pikáns, fehérboros rakottas, egy magyaros pörkölt, vagy egy egzotikus indiai egytálétel.

Babhistória

A babfélék Mexikóból származnak. Az indiánok ősi eledelét később az újvilági bevándorlók is megkedvelték. Magyarországra a bab a török hódoltság idején érkezett. Számtalan változata ismert: a ceruzabab, a sárga vajbab, a zöldbab, a karóbab, a thai bab. Ezek a növények valamennyien ugyanannak a nagy zöldségcsaládnak a tagjai.

Manapság Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, míg a magyar háziasszonyok inkább a sárga hüvelyűeket kedvelik. A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak.

Nem (zöld)babra megy a játék

Bizonyos zöldséglevek - például a zöldbablé - fogyasztásával a szervezeted olyan anyagokhoz juttathatod, amelyek hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Ez a lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását, de serkenti a máj működését is, emellett a vérben lévő méreganyagok eltávolítására szintén jó hatással van.

Lássunk néhány ínycsiklandó zöldbabos receptet!

Olajbogyós zöldbabsaláta

Hozzávalók:
40 dkg friss zöldbab
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet

bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított snidling
2 db szép paradicsom
10 dkg fekete olíva

Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.

Pikáns zöldbableves

Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
20 dkg füstölt sonka
10 dkg szárazkolbász
10 dkg füstölt sajt
3 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vöröshagymakrém
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál fokhagymakrém

őrölt bors
citromfű (kevéske)
1 kávéskanál citromlé
1 paprika
olaj
1 kávéskanál szárított petrezselyem
1 kávéskanál szárított zellerzöld

Elkészítés: Az összevágott sonkát és kolbászt olajon megpirítjuk. Rádobjuk a vöröshagymakrémet, átkeverjük és felöntjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát és a fűszereket. A zöldbabot (ha frisset használunk) 5 perccel a burgonya előtt tesszük bele. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, ez teljesen fel fog olvadni. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel, végül pár csepp citrommal ízesítjük.

Erdélyi kapros zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldbab (fagyasztott)
1 evőkanál olaj
4 paradicsom
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zsírszegény túró
1 csokor kapor

Elkészítés: A még fagyott zöldbabot a felmelegített olajon átfuttatjuk, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.

Vajbabos báránycomb

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg báránycomb
1 nagy csokor leveszöldség (répa, zöldség, zeller, póré)
2 fej hagyma
4 dkg + 2 dkg + 2 dkg vaj
2,5 dl húsleves
2,5 dl fehérbor
2 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg zöldbab (fagyasztott, aprított)
2 evőkanál ételízesítő
1 kis csokor petrezselyem

Előkészítés: A húst megmossuk, sóval és borssal alaposan bedörzsöljük. A zöldségeket, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk.

Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A húst egy mély tepsibe fektetjük. Felforrósítunk 4 dkg vajat, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 120 percig sütjük. A húslevest összekeverjük a borral, és gyakran meglocsoljuk vele sütés közben a húst. A húst kivesszük a sütőből, tűzálló tálra emeljük. Kikapcsoljuk a sütőt, és visszatesszük a húst, hogy melegen tartsuk. A zöldségeket a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, felöntjük a tejföllel, és annyi vízzel, hogy kb. ž liter szószt kapjunk. Felforraljuk, és az étkezési keményítővel besűrítjük. Felforrósítunk 2 dkg vajat, és rászórjuk a zöldbabot. Ételízesítővel megszórjuk, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk, és elkeverjük a maradék vajjal. A vajat a meleg húsra tesszük, hagyjuk, hogy elolvadjon rajta. A hús köré öntjük a babot, a szósszal és esetleg sült burgonyával tálaljuk.

O.Sz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.