Sokan nem tudták még kiheverni az iskolai ebédlőben elfogyasztott, se íze, se bűze zöldbabfőzelék emlékét. Pedig a friss zöldbab igazán kitűnő konyhai alapanyag, amelyből mindenki elkészítheti az ízlésének megfelelő fogást – legyen az akár egy pikáns, fehérboros rakottas, egy magyaros pörkölt, vagy egy egzotikus indiai egytálétel.
A babfélék Mexikóból származnak. Az indiánok ősi eledelét később az újvilági bevándorlók is megkedvelték. Magyarországra a bab a török hódoltság idején érkezett. Számtalan változata ismert: a ceruzabab, a sárga vajbab, a zöldbab, a karóbab, a thai bab. Ezek a növények valamennyien ugyanannak a nagy zöldségcsaládnak a tagjai.
Manapság Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, míg a magyar háziasszonyok inkább a sárga hüvelyűeket kedvelik. A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak.
Bizonyos zöldséglevek - például a zöldbablé - fogyasztásával a szervezeted olyan anyagokhoz juttathatod, amelyek hasonlítanak a természetes inzulin összetételéhez. Ez a lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását, de serkenti a máj működését is, emellett a vérben lévő méreganyagok eltávolítására szintén jó hatással van.
Lássunk néhány ínycsiklandó zöldbabos receptet!
Olajbogyós zöldbabsaláta
Hozzávalók:
40 dkg friss zöldbab
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet
só
bors
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított snidling
2 db szép paradicsom
10 dkg fekete olíva
Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
Pikáns zöldbableves
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
20 dkg füstölt sonka
10 dkg szárazkolbász
10 dkg füstölt sajt
3 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vöröshagymakrém
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál fokhagymakrém
só
őrölt bors
citromfű (kevéske)
1 kávéskanál citromlé
1 paprika
olaj
1 kávéskanál szárított petrezselyem
1 kávéskanál szárított zellerzöld
Elkészítés: Az összevágott sonkát és kolbászt olajon megpirítjuk. Rádobjuk a vöröshagymakrémet, átkeverjük és felöntjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát és a fűszereket. A zöldbabot (ha frisset használunk) 5 perccel a burgonya előtt tesszük bele. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot, ez teljesen fel fog olvadni. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel, végül pár csepp citrommal ízesítjük.
Erdélyi kapros zöldbab
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldbab (fagyasztott)
1 evőkanál olaj
4 paradicsom
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zsírszegény túró
1 csokor kapor
Elkészítés: A még fagyott zöldbabot a felmelegített olajon átfuttatjuk, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát negyedekbe vágva hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a lereszelt vöröshagymával és a zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzről levéve rászórjuk az elmorzsolt túrót, a finomra vágott kaprot, és lefedve hagyjuk kb. 10 percig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.
Vajbabos báránycomb
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg báránycomb
1 nagy csokor leveszöldség (répa, zöldség, zeller, póré)
2 fej hagyma
4 dkg + 2 dkg + 2 dkg vaj
2,5 dl húsleves
2,5 dl fehérbor
2 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
50 dkg zöldbab (fagyasztott, aprított)
2 evőkanál ételízesítő
1 kis csokor petrezselyem
Előkészítés: A húst megmossuk, sóval és borssal alaposan bedörzsöljük. A zöldségeket, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A húst egy mély tepsibe fektetjük. Felforrósítunk 4 dkg vajat, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 120 percig sütjük. A húslevest összekeverjük a borral, és gyakran meglocsoljuk vele sütés közben a húst. A húst kivesszük a sütőből, tűzálló tálra emeljük. Kikapcsoljuk a sütőt, és visszatesszük a húst, hogy melegen tartsuk. A zöldségeket a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, felöntjük a tejföllel, és annyi vízzel, hogy kb. ž liter szószt kapjunk. Felforraljuk, és az étkezési keményítővel besűrítjük. Felforrósítunk 2 dkg vajat, és rászórjuk a zöldbabot. Ételízesítővel megszórjuk, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk, és elkeverjük a maradék vajjal. A vajat a meleg húsra tesszük, hagyjuk, hogy elolvadjon rajta. A hús köré öntjük a babot, a szósszal és esetleg sült burgonyával tálaljuk.
O.Sz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.