Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Egészséges

5 étel, ami nagyon nem tesz jót a tüdődnek

Még akkor is, ha olyan szerencsés vagy, hogy a tüdődnek kutya baja, jó, ha annyira megerősíted és vigyázol rá, amennyire csak teheted. Az olyan alapvetések mellett, mint a dohányzás elhagyása, és a rendszeres testedzés, van még egy pár olyan étel, aminek a fogyasztását nem árt kerülni a tüdőd egészsége érdekében.
Kenyér

Az egyszerű széndhidrátok, mint a finomliszt és a cukor hozzájárulnak a tüdőkapacitás csökkenéséhez. Nem csupán azért, mert gyulladáskeltő hatásúak, hanem mert a tüdő szempontjából sokkal több munkát igényel a feldolgozásuk. Amerikai dietetikusok szerint alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor kevesebb széndioxidot termelünk, így a tüdő munkáját is csökkentjük. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne együnk szénhidrátot, hiszen arra szükségünk van, csupán annyi a feladat, hogy az egyszerű, gyorsan felszívódó és elégő helyett, válasszunk összetett, lassan felszívódó típusú szénhidrátot tartalmazó ételeket: teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát és kenyret, és minimalizáljuk a hozzáadott cukor mennyiségét az étkezésünkben. Emellett fontos megemlíteni, hogy több kutatás is bizonyíotta az összefüggést a gluténérzékenyég és a légzőszervi problémák között.

Brokkoli

Meglepetés! Senki nem számított egy negatív listán a brokkolira, igaz? Ez a szuperélelmiszer mégsem olyan szuper? Mivel antioxidánsban gazdag, és a daganatos megbetegdések megelőzésében is komoly szerepe van, természetesen továbbra is nagyon egészséges - ám puffaszt, és mint ilyen, nagyon megterheli a sokunk szervezetét, a levegő oda-visszaáramoltatásával a tüdőnket is. Ha az gyomrunk tiltakozik a karfiol, a káposzta, vagy a brokkoli ellen, akkor minél kevesebbet vagy egyáltalán ne fogyasszunk belőlük mostanában.

Jégkrém

Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, de sem a jégkrém, sem pedig a tejtermékek általában nem tesznek jót akkor, ha bármiféle felső- vagy alsólégúti betegségünk van, mivel fokozzák a nyákképződést, így a köhögési ingert is, eldugítják az orrot. Így, nem csak a mostani koronavírus-járványban, de influenzás, megfázásos, sőt, allergiás tünetek jelentkezésekor is hasznos lehet ha tejmentes diétát tartunk, így gyorsítva a felépülést.

Csipsz

Már megint szegény csipsz... Sajnos, nincs abban semmi meglepő, hogy a feldogozott, ízfokozókkal, sóval és transzzsírral telenyomott ételek egészségtelenek, komoly károkat okoznak a keringésünkben. Ám, ha belegondolunk, végül is teljesen logikus, hogy ami a szív- és érrendszeri megbetegedések melegágya -, az a tündőnknek sem tesz jót. Egyrészt a túlzott sófogyasztás emelheti a vérnyomást, másrészt vízvisszatartó hatása miatt a folyadék a tüdőre is húzódhat, ami így nehézlégzést eredményezhet.

Sör

A végére hagytuk a legfájdalmassabbat. Az alkohol úgy általában nem különösebben jó a tüdőnknek - köszönhetőan a magas cukortartalmának és a dehidrtatáló hatásának köszönhetően -, ám a sör mind közül a legrosszabb választás. Mégpedig a buborékok miatt. A sörben lévő szénsav felfúj, feszíti a mellkast, ami az asztmásoknál befulladásos tüneteket okozhat. Így, ha tehetjük, mostanában csökkentsük a folyékony kenyér fogyasztását, mert hosszútávon ezzel a tüdőnket erősíthetjük - és persze a májunk is hálás lesz érte!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.