Az egyszerű széndhidrátok, mint a finomliszt és a cukor hozzájárulnak a tüdőkapacitás csökkenéséhez. Nem csupán azért, mert gyulladáskeltő hatásúak, hanem mert a tüdő szempontjából sokkal több munkát igényel a feldolgozásuk. Amerikai dietetikusok szerint alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor kevesebb széndioxidot termelünk, így a tüdő munkáját is csökkentjük. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne együnk szénhidrátot, hiszen arra szükségünk van, csupán annyi a feladat, hogy az egyszerű, gyorsan felszívódó és elégő helyett, válasszunk összetett, lassan felszívódó típusú szénhidrátot tartalmazó ételeket: teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát és kenyret, és minimalizáljuk a hozzáadott cukor mennyiségét az étkezésünkben. Emellett fontos megemlíteni, hogy több kutatás is bizonyíotta az összefüggést a gluténérzékenyég és a légzőszervi problémák között.
Meglepetés! Senki nem számított egy negatív listán a brokkolira, igaz? Ez a szuperélelmiszer mégsem olyan szuper? Mivel antioxidánsban gazdag, és a daganatos megbetegdések megelőzésében is komoly szerepe van, természetesen továbbra is nagyon egészséges - ám puffaszt, és mint ilyen, nagyon megterheli a sokunk szervezetét, a levegő oda-visszaáramoltatásával a tüdőnket is. Ha az gyomrunk tiltakozik a karfiol, a káposzta, vagy a brokkoli ellen, akkor minél kevesebbet vagy egyáltalán ne fogyasszunk belőlük mostanában.
Tudjuk, hogy nehéz elfogadni, de sem a jégkrém, sem pedig a tejtermékek általában nem tesznek jót akkor, ha bármiféle felső- vagy alsólégúti betegségünk van, mivel fokozzák a nyákképződést, így a köhögési ingert is, eldugítják az orrot. Így, nem csak a mostani koronavírus-járványban, de influenzás, megfázásos, sőt, allergiás tünetek jelentkezésekor is hasznos lehet ha tejmentes diétát tartunk, így gyorsítva a felépülést.
Már megint szegény csipsz... Sajnos, nincs abban semmi meglepő, hogy a feldogozott, ízfokozókkal, sóval és transzzsírral telenyomott ételek egészségtelenek, komoly károkat okoznak a keringésünkben. Ám, ha belegondolunk, végül is teljesen logikus, hogy ami a szív- és érrendszeri megbetegedések melegágya -, az a tündőnknek sem tesz jót. Egyrészt a túlzott sófogyasztás emelheti a vérnyomást, másrészt vízvisszatartó hatása miatt a folyadék a tüdőre is húzódhat, ami így nehézlégzést eredményezhet.
A végére hagytuk a legfájdalmassabbat. Az alkohol úgy általában nem különösebben jó a tüdőnknek - köszönhetőan a magas cukortartalmának és a dehidrtatáló hatásának köszönhetően -, ám a sör mind közül a legrosszabb választás. Mégpedig a buborékok miatt. A sörben lévő szénsav felfúj, feszíti a mellkast, ami az asztmásoknál befulladásos tüneteket okozhat. Így, ha tehetjük, mostanában csökkentsük a folyékony kenyér fogyasztását, mert hosszútávon ezzel a tüdőnket erősíthetjük - és persze a májunk is hálás lesz érte!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.