Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Alapételek

Diórajongók figyelem: 5 étel, amit még finomabbá tesz a kedvencetek

A dió önmagában is finom – és egészséges – csemege. Arra azonban már kevesen gondolnak, hogy sok-sok ételt még ízletesebbé tehetünk, ha dióval készítjük. Íme az ételek, amit minden dióimádónak kötelező kipróbálni!

Édes és sós piték

Legyünk őszinték: a pitét általában nem a tésztájáért kedveljük, sokkal fontosabb a töltelék. Ám ha diót teszünk a pite tésztájába, változik a helyzet, és maga a tészta is nagyon finom lesz – és szinte bármilyen töltelék jól illik hozzá. Egyszerűen tegyünk 1-2 kanálnyi őrölt diót liszt helyett a tésztához! Nemcsak az íze, de az állaga is jobb lesz tőle.

ravioli

Azokon az estéken, amikor van időnk a konyhában pepecselni, és elkészíteni a saját raviolinkat, próbáljuk ki töltelékként a diót. Jó párosítás körtével vagy gesztenyével, de remekül illik a spenóthoz is. Ha a konyhakész raviolira szavazunk, készítsünk házi diószószt, vagy egyszerűen csak szórjuk a durvára őrölt diót sajt helyett a tésztára.

A dió feldobja az egyszerű sajtos raviolit is / Fotó: Shutterstock
A dió feldobja az egyszerű sajtos raviolit is / Fotó: Shutterstock

csirke és hal panír

Szeretjük a rántott húsokat és zöldségeket, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem igazán koleszterin- és testsúlybarát elkészítési módszer a panírban sütés. Ha durvára aprított dióba forgatjuk sütés előtt a csirkehúst vagy a halat, garantáltan egészségesebb és sokkal finomabb lesz a végeredmény. A jelmondat: roppanós kéreg bűntudat nélkül!

Francia pirítós

A francia pirítós kicsit olyan, mint a bundás kenyér. Ha szeretjük az ízét, de a textúrájával nem vagyunk kibékülve, bolondítsuk meg egy kevés dióval, hogy igazán ropogós legyen. Kevés banánnal pedig tényleg tökéletes lesz a végeredmény. Igaz, nem a világ legegészségesebb reggelije, de garantáltan nagyon finom…

Forró csoki

Hűvös napokon sokunk kedvence a forró csoki. Nem is vágyunk másra, csak hogy a gőzölgő bögrével a kezünkben bekuckózhassunk… Egy kevés dióval, vaníliával és mézzel igazi lélekmelengető italt varázsolhatunk magunknak.

A forró csoki dióval igazi lélekmelegítő a hideg napokon / Fotó: Shutterstock
A forró csoki dióval igazi lélekmelegítő a hideg napokon / Fotó: Shutterstock


További tippek:

A mandulaliszt, kesudióliszt igen drága mulatság. Sokkal egyszerűbb, ha otthon diót darálunk és azt használjuk sütéshez. A dióliszt használata először kihívást jelenthet, hiszen nem minden receptbe tudjuk egy az egyben helyettesíteni. Először próbáljunk csak egy-egy kanállal belecsempészni a búzaliszt helyett piskótákba, kevert sütikbe.

Dióból elkészíthetjük kedvenc mártogatósunk egészséges változatát. Diókrémet ehetünk sajtkrém helyett, és tehetünk diót a vöröslencse-, és a sárgarépakrémhez, illetve a humuszhoz. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, próbáljuk ki a muhammarát, ami egy török mártogatós.

A sajtot helyettesíthetjük dióval, akár tészták feltétjeként, akár sajtszerű, kenhető krémről is legyen szó. Érdemes dióféléket használni bármilyen vegán sajt készítéséhez.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.