Ne rettenj meg a befőzéstől! Nem kell órákig a meleg konyhában kavargatnod-rotyogtatnod a gyümölcsöt, ráadásul akár főzés és cukor nélkül is tartósíthatod.
Az átválogatott, váltott vízben megmosott, majdnem teljesen érett gyümölcsöt magozd ki és azonnal dobd citromsavas vízbe, hogy ne barnuljon meg. (Tasakos étkezési citromsav az élelmiszerboltokban kapható.) A lecsepegtetett fél barackokat szorosan rakd egymásra kisebb üvegekben. Közben ütögesd meg az aljukat, hogy a gyümölcs minél jobban tömörödjön. A légmentesen lezárt üvegeket állítsd nagy fazékba, önts alájuk vizet, és fokozatosan melegítsd fel. Gőzöld a befőttet a forrástól számítva 25-30 percig, majd kihűlés után még két alkalommal 15-20 percig. A végén az alján kevés lé képződik és a gyümölcs kissé megpuhul, de megőrzi a zamatát. Felbontás után hűtőszekrényben tárold, és 2-3 napon belül fogyaszd el.
Hámozz meg és magozz ki 1 kg félig érett, hibátlan gyümölcsöt. Csepegtesd meg jól citromlével, majd 20-25 dkg cukorral rétegezve rakd az előkészített csavaros üvegekbe. Az üvegek szájára tapassz folpakot, szórj rá egy kevés tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot) és takard le újabb réteg folpakkal. Végül a kupakkal légmentesen lezárt üvegeket állítsd a napra a cukor teljes feloldódásáig. A felső gyümölcssor megbarnulhat, de ez mit sem változtat a barack ízén.
Öntözz meg egy fazékban 1,2 kg kimagozott, meghámozott sárgabarackot és 6 tk finomra aprított levendulavirágot 2 ek citromlével. Mérj ki 35 dkg cukrot, majd 2 ek-nyit keverj el 1 tasak 3 : 1 arányú dzsemfixszel, és forgasd össze a levendulás gyümölccsel. Forrald fel erős tűzön állandó keverés mellett. Add hozzá a maradék cukrot, majd kevergetés közben hagyd bugyogni az újraforrástól számított 3 percig. Szükség esetén szedd le a keletkező habot. Végül a dzsemet azonnal töltsd csavaros vagy csatos üvegekbe és állítsd fejre 5 percre, hogy ne kelljen dunsztolni.
Tipp:
Még nem ízesítettél levendulával? Próbaképpen csak 1-2 üvegbe tegyél egy-egy egész szálat közvetlenül a lezárás előtt. A dzsem így is átveszi az ízét 1-2 hét alatt.
Pirítsd meg szárazon 5 dkg durvára aprított hámozott mandulát és turmixgépben vagy botmixerrel pürésíts durvára 60 dkg magozott kajszibarackot. Nagy fazékban keverd össze a pürét 4 dl almalével, a mandulával, 1 tasak citromsavval és 50 dkg 2 : 1 arányú befőzőcukorral. Állandó keverés közben forrald fel, majd tovább kevergetve hagyd bugyogni legalább 3 percig. Közben távolítsd el a keletkező habot. Végül a színültig megtöltött csavaros üvegeket azonnal zárd le, és állítsd őket a fejükre 5 percre.
Darabolj fel 1,5 kg meghámozott, kimagozott sárgabarackot, keverd össze ugyanannyi befőzőcukorral, és hagyd állni 1 éjszakán át. Másnap apríts finomra 5 dkg leöblített és leszárított friss citromfű- vagy mentalevelet. A cukrozott gyümölcsöt kevergetés közben forrald fel a citromsavval együtt, és tovább keverve főzd erős tűzön 4 percig. Ezután húzd félre, forgasd bele a zöldfűszert, majd egyet forralj rajta. Forrón töltsd az előkészített kis csavaros üvegekbe, azonnal zárd le, és állítsd fejre 5 percre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.