Körömpörkölt csülökkel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék
Mákos guba
Az eredeti Baklava
Vadas marha
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Vadasmártás sertéscombbal
Mirinda-szelet
Madártejszelet
Amerikai almás pite sós karamellel
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A mediterrán konyhát szeretjük, de elsősorban görög és olasz ételek jutnak eszünkbe róla. Nos, a bolgár konyha is igencsak mediterrán, finom és gazdag. Épp ideje, hogy megismerkedjünk vele!

Joghurt, sajt, bárány, hal és sok-sok zöldség: ez a bolgár konyha alapja. De mint tudjuk, minden a variáláson, az elkészítés módján, valamint a fűszerezésen múlik. 

A levesek közül legjellegzetesebb a *csorba*, amely úgy készül, hogy például darabkákra vágott csirkehúst vegyes zöldséggel együtt sós vízben megfőznek, és joghurttal, tojással feleresztik. A joghurtot a bulgárok úgy használják, mint mi a tejfölt, ami az ételeknek kellemes savanykás, pikáns, friss ízt ad. A csorba is a joghurtnak köszönheti jellegzetes, finom ízét.

A bolgár konyhában népszerűek a darált hússal és rizzsel töltött vagy rakott zöldségfélék
A bolgár konyhában népszerűek a darált hússal és rizzsel töltött vagy rakott zöldségfélék

A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A szomszédságon és a hasonló természeti környezeten kívül nyilván a hosszú török megszállásnak is része van ebben.

Muszaka, a darált húsos rakott padlizsán
Muszaka, a darált húsos rakott padlizsán

Külön említést érdemelnek a zöldségfélék és a saláták. Hozzánk is bolgár kertészek hozták el az első paradicsom- és paprikapalántákat, ők honosították meg a nyár legfinomabb zöldségeit nálunk. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal nyakon öntött hagymás vegyes salátának, a sültpaprika-salátának, a sült padlizsánból készülő padlizsánsalátának.

Sopszka, a legendás bolgár saláta
Sopszka, a legendás bolgár saláta

A török hatás az édességeken is érződik. A mézes-diós rétesszerű baklava éppúgy török eredetű, mint a sokféle mandulás, mogyorós, mézes sütemény. Viszont Bulgáriának, a rózsák országának finom illatú specialitása a trandafilovo szladko néven emlegetett rózsaszirup, mely úgy készül, hogy a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. 

Az étkezés befejezése Bulgáriában is a feketekávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos törökkávét. 

Forrás: Halász Zoltán: Gasztronómiai kalandozások Európában

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Toplista

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.