Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Praktikus

A karácsony íze: így készíts nagyon finom mézeskalács-fűszerkeveréket otthon

A fűszeres illatú, puha, szépen feldíszített mézeskalács nagyon finom, ráadásul készítése igazi családi program az advent időszakában. Használhatjuk bátran a fantáziánkat, kiélhetjük a kreativitásunkat: a formák és a díszítés tényleg csak rajtunk múlik. A fűszerezés pedig? Mutatjuk, hogyan készíthetünk otthon egyszerűen mézeskalács-fűszerkeveréket!

Ahány család, annyi mézeskalács recept. Minden évben keressük a legjobbat: az azonnal puhát, a fára akaszthatót, az ünnepre megpuhulót, a sokáig elállót... Van, aki minden évben kísérletezik, más az évek óta bevált recepttel dolgozik. Néhány éve jelentek meg a boltokban a mézeskalács-fűszerkeverékek, de akár otthon is elkészítheted.

Díszítéskor legyünk kreatívak! / Fotó: Shutterstock
Díszítéskor legyünk kreatívak! / Fotó: Shutterstock

Méz és mézeskalács


A méz már az ókor óta ismert, pótolhatatlan édesítőszer, fogyasztása az előkelők, uralkodók luxusa volt. A méznek nem csak mint élelmiszernek tulajdonítottak nagy jelentőséget, misztikus tulajdonságokkal is felruházták, ezek a vonások pedig a mézeskalácsra is átragadtak: a régészek számos ókori görög és római ásatáson találtak a sírokban különféle mézeskalács maradványokat, amelyek a mondák szerint a holtak túlvilágra való átkelését biztosították.

Magyarországon a mézeskalács sütés hagyománya Nagy Lajos király idejében honosult meg, még a középkorban. A méz mindig is nagyon drága élelmiszer volt, ezért az emberek csak ritkán, főként ünnepi alkalmakkor engedhették meg maguknak a fogyasztását. Mivel a karácsony volt az egyik legnagyobb keresztény ünnep, így a mézeskalács sütés az évek során összekapcsolódott Krisztus születésének ünneplésével. A mézeskalács sütést kezdetben a kolostorokban művelték, ám fokozatosan kialakultak mézeskalács készítő céhek is: a gyönyörűen díszített, drága sütemények nagyszerű ünnepi ajándékokká váltak.

A mézeskalács sütés az évszázadok során beépült az európai népi hagyományokba és a népmesékbe is: a Grimm testvéreknek köszönhetően fennmaradt Jancsi és Juliska című meséből mindannyiunk számára ismerős lehet a mézeskalács ház. A mesékben a méz és a mézeskalács ellenállhatatlan, értékes csábításként jelenik meg, amelyre egyetlen gyermek sem tud nemet mondani. A legyakoribb mézeskalács formák ma is a mézeskalács ház, a szív, a tányér és a mézeskalács baba.

A fűszerezés művészete


Azt gondolnák, a mézeskalács tészta gyúrása egyszerű feladat, de aki már próbálta leszedni a kezéről a ragacsos masszát, vagy összegyúrni a kőkemény, morzsálódó tésztát, pontosan tudja, hogy könnyen kifoghat rajtunk már az első lépés is. Ugyanúgy a fűszerezés is gondot okozhat, hiszen könnyen alul- vagy túlfűszerezhetjük a tésztát. Ez utóbbin segít a készen kapható mészeskalács-fűszerkeverék, amely különböző arányban tartalmaz fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, szárított gyömbért, édesköményt, szegfűborsot és borsot, illetve egy kis ánizst, csillagánizst és kardamomt is. Azonban akkor sem kétségbe esni, ha nincs otthon, mi magunk is készíthetünk mézeskalács-fűszerkeveréket, amivel aztán a kávét is ízesíthetjük, sőt ajándékba is adhatjuk.

Saját mézeskalács-fűszerkeverékünket ajándékba is adhatjuk / Fotó: Shutterstock
Saját mézeskalács-fűszerkeverékünket ajándékba is adhatjuk / Fotó: Shutterstock

Mézeskalács fűszerkeverék hozzávalók:

  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk szegfűszeg
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 1/2 tk szegfűbors
  • 1/2 tk ánizs
  • 1/4 tk kardamom
  • 1/4 tk csillagánizs
  • 1/4 tk őrölt bors

Elkészítése:

Összekeverjük a fűszereket, üvegbe vagy papírzacskóba tesszük és ezzel a keverékkel ízesítjük a tésztánkat. Kb. 1/2 kiló liszthez elegendő ez a mennyiség.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.