Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A farsang idején szinte minden családban elérkezik a fánkok ideje. Készülnek a különféle fahéjas cukorral borított csodák, az amerikai mintára, mázzal csorgatott, csokoládéforgáccsal, színes cukorgyöngyökkel pöttyözött változatok, a nagymama lekvárjával tunkolható édességek, s a sós ízek rajongói hoppon maradnak.
Túróval, ricottával készített fánkok

Ezek a fogásoknak kifejezetten jól áll a sósság. A ricottával vagy finoman tört túróval készített tésztát nyugodtan fűszerezhetjük egy kevés friss zöld fűszerrel, kerülhet bele kapor, petrezselyem, oregánó vagy épp kakukkfű.

A tésztába tehetünk vékonyra metélt mandulát, tört tökmagot vagy durvára tört diót is. Ezeknél a kiegészítőknél csak arra kell vigyázni, hogy könnyen megéghetnek sütés közben.

A túrófánkot nem csak kanállal szaggathatjuk formás kis gombócokra, hanem úgy is megsüthetjük, mint az amerikai palacsintát. A lapos fánkokat felhasználhatjuk különféle előételekhez, illetve kevert, húsos vagy halas salátát is halmozhatunk rá, de bármilyen más raguval leöntve is kínálhatjuk.

Krumplis fánk

A főtt, áttört krumplival készített kelt tészta ideális körete bármilyen tartalmasabb ragunak, sült húsnak, de még egy könnyebb salátás főétel súlyát is megadhatjuk vele. Jól szívja a szaftot, ropogós külseje, lágy és omlós belsőt takar.

A krumplis fánk könnyedén fűszerezhető, kis fokhagymát, szerecsendiót, cayenne borsot, fehér borsot is tehetünk bele. A krumplifánkot nem csak bő zsiradékban süthetjük ki, hanem akár sütőpapírra halmozva, a sütőben sütve is elkészíthetjük.

Kukoricafánk

A kukoricafánk tökéletes prototípusa az összes zöldséges fánknak. A tócsnihoz hasonlatos, annál egyszerűbb, sütőporos tésztával bíró fánkok főfogás gyanánt is megállják a helyüket, de előételként vagy baráti, családi összejövetelre készített svédasztal részeként is tökéletesen működnek.

A kukoricán kívül számtalan más, blansírozott vagy előfőzött zöldséget felhasználhatunk. A tésztát is kedvünk szerint módosíthatjuk, a búzaliszt helyett feles borsó liszttel vagy csicseriborsóliszttel is dolgozhatunk, illetve a búzaliszt egy részét lecserélhetjük ezekre. A zöldséges fánkok tésztájába még egy kis reszelt sajtot is tehetünk, nem fog neki ártani.

+1: Yorkshire puding

Nem teljesen hagyományos értelemben vett fánk, de ha a rózsafánk jó versenyzője az édesek táborának, akkor a hasonlósan palacsintatésztán alapuló yorkshire puding is tekinthető egyfajta fánknak.

A yorkshire puding elkészítésének egyetlen titka van: a tésztakosárkák sütéséhez használt muffin formát alaposan át kell kenni zsiradékkal, majd a nagyon meleg sütőbe tenni, s egészen addig forrósítani, amíg füstölni nem kezd. Ekkor kell óvatosan kiszedni, a forró fémkapszlikba kanalazni a tésztát és a formát a lehető leggyorsabban visszatenni a sütőbe.

Amíg sül a puding, addig nem szabad nyitogatni a sütőt, s a kész tésztát azonnal tálalni kell, mert - mint egy rendes felfújthoz illik – idővel összelappad.

Mindenféle fánk recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.