A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Biscuit, cakes, cookie, keksz... Ha a világ különféle tájain másként is hívják, mindenütt egyformán szeretik, még nálunk is. És mi most eláruljuk a legegyszerűbb kekszreceptet is.

A gabonatermesztő egyiptomiak mézből és gyümölcsökből készítették édességeiket, amelyeket különleges ünnepeken fogyasztottak. Az angol pékek néhány száz évvel ezelőtt a kisült kenyeret megédesítve visszatették a kemencébe, hogy az újra átsüljön: valójában ez volt az első keksz. Innen ered az angol név is: biscuit, azaz „kétszer sült".

Keksz

Az első magyarországi kekszüzem Győrben alakult 1880-ban, a múlt század fordulóján és az első világháború idején gyártott édességet cvibaknak (katonai kétszersültnek) nevezték. A magyar keksz szó az 1920-as, 30-as években vált a köztudat részévé (az angol cakes, illetve a német keks szavakból ered).

Cookie, scones, biscuit

A kekszet Észak-Amerikában cookie-nak (sütikének) vagy crackernek (ropogtatnivalónak) nevezik. Az Egyesült Királyságban a cookie szó csak meghatározott édességekre vonatkozik vagy az amerikai stílusú nagyobb és puhább kekszekre.

Angliában nemzeti hagyománynak számít az ötórai tea keksszel, például a Cornwallból származó édes pogácsát, a sconest is belemártogatják italukba.

Az óceánon túl, Dél-Amerikában a keksz édes mártással a reggeli elmaradhatatlan része, a főfogások mellé kísérőként szokták felszolgálni, de fogyasztják vajjal, mézzel vagy gyümölcssziruppal is.

Ostya és müzli

Míg a kekszgyártás Angliából, addig a nagyipari ostyakészítés Ausztriából terjedt el, a 19. században először Bécsben, később Karlsbadban gyártották.

A müzli pedig svájci eredetű finomság, a „musle" jelentése pépecske. Eredetileg gyümölcsből, dióból és kásafélékből készítették, tej hozzáadásával.

És most eláruljuk a keksz alapreceptjét:

Az arányokat kell betartanod, éppen ezért nem grammban vagy dekagrammban adtuk meg a felhasználandó mennyiségeket.

Hozzávalók:
3 egység liszt, 2 egység vaj, 1 egység cukor, csipetnyi só

Ízesíthető:
kókusszal, olajos magvakkal, csokival, gyümöccsel, lekvárral, kakaóval, vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fűszerekkel (gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, fehér borssal)

Elkészítése:
1. Az alapanyagokból tésztát gyúrunk.
2. Hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk, vagy kiszaggatjuk.
3. Közepes lángon aranybarnára sütjük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.