Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Pontosan tudod, milyen értékes táplálék a máj, de otthon nem készíted, mert soha nem puhul meg? Eláruljuk, hogyan csináld a resztelt májat, hogy ne legyen kemény.

Kezdjük egy kis névmagyarázattal: a resztelt jelző a pirítani jelentésű német rösten igéből származik. Ebben rejlik a lényeg: a félórán belül tálalható pörköltszerűséghez a májat tényleg csak pirítani kell, nem szabad párolni.

Csak néhány apróság kell, hogy tökéletes legyen a resztelt máj (Fotó: Shutterstock)
Csak néhány apróság kell, hogy tökéletes legyen a resztelt máj (Fotó: Shutterstock)

Így készül lépésről, lépésre a resztelt máj

1. Friss borjú-, sertés- vagy baromfimájat használj. A marháé puha lesz, ha tejben áztatod egy félórát. Mondj le a fagyasztott májról, mert a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvességet.

2. Tisztítsd meg a májat az erektől és a hártyáktól egy hegyes végű, éles késsel. Előtte merítsd forró vízbe egy percre, és könnyebb lesz lehártyázni.

3. Miután megmostad és szárazra törölted, vágd hüvelykujjnyi, 1,5-2 cm vastag csíkokra. Az ennél vékonyabb darabok kiszáradnak.

4. Alapnak használj minél több vöröshagymát! Felkockázva dinszteld szalonnazsíron vagy olajon, amíg szétesik. Akárcsak a pörköltnél, ez adja a resztelt májhoz az isteni szaftot.

5. Dobd a serpenyőbe a májat, és erős tűzön kevergetve pirítsd pár percig, amíg fehéredni kezd. Nem kell alá vizet önteni, sem lefedni.

6. A kifehéredett májat ízesítsd tetszés szerint borssal, majoránnával, pirospaprikával. Megsózni csak a legvégén vagy a tányéron szabad, mert a só elvonja a nedvességet, és a máj megkeményedik.

Nem bonyolult elkészíteni, ha betartjuk hozzá a szabályokat (Fotó: Shutterstock)
Nem bonyolult elkészíteni, ha betartjuk hozzá a szabályokat (Fotó: Shutterstock)

7. Fűszerezés után forgasd át, majd néhány perc múlva emelj ki lapáttal egy darabot, és vágd félbe. Ha már puha és a közepéből nem folyik véres lé, vedd le a tűzről, mert minél tovább sütöd, annál keményebb lesz. Vastag aljú edényből azonnal szedd ki, hiszen abban akkor is tovább sül, ha már levetted a lángról!

8. Tálald sós főtt krumplival vagy párolt rizzsel, és kínálj hozzá céklát vagy más savanyúságot.

Fontos konyhai tippek

Az idősebb májat elkészítés előtt szórd meg egyenletesen borssal, majd kend meg vékonyan olajjal, esetleg sertészsírral, és hagyd pácolódni egy napig. Finom, puha lesz, akárhogy készíted el utána.

Fűszerezés előtt a kifehéredett májhoz karikákra szelt paprikát és felkockázott paradicsomot adhatsz. Ebben az esetben kevés vizet is önthetsz alá. Mire a paprika és a paradicsom megfő, addigra a máj is megpuhul.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.