Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Ajánló

Így készül a tökéletes pezsgőlimonádé - A 140 éves Törley Pezsgőpincészetben jártunk

Törley pezsgő
Több mint 1 milliárd palack pezsgő! Ennyi ünnepi italt készített alapítása óta Magyarország legrégebbi pezsgőgyára. A kerek szülinap alkalmából pedig mi is körbejárhattuk a pincészetet, megkóstolhattuk a legkülönlegesebb pezsgőket, valamint egy könnyed pezsgőlimonádé-workshopon is részt vehettünk.

A Törley Pezsgőpincészet Kft. és jogelődjei az 1882-es alapítás óta mintegy 825 millió liter pezsgőt palackozott. Ennyi pezsgő elég lenne ahhoz, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson. Igaz, jóval szerényebb körben, de mi is pezsgővel koccintottunk, miközben körbejártuk a Törley pezsgőgyárat a 140. születésnapja alkalmából.

Boldog születésnapot, Törley! / Fotó: Oláh Gergely Máté
Boldog születésnapot, Törley! / Fotó: Oláh Gergely Máté

Először a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakaszát nézhettük meg, melynek designját már az első pillanattól fogva imádtuk: a kiállítótérbe lépve egy pezsgős dugó belsejében találtuk magunkat, majd áthaladtunk a pezsgős palackon, végül pedig egy pezsgős pohárban landoltunk. Eközben korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthettünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe.

A múzeumban egy „pezsgős palackon” keresztül haladtunk végig. / Fotó: Horváth Renáta
A múzeumban egy „pezsgős palackon” keresztül haladtunk végig. / Fotó: Horváth Renáta

A következő megálló a háromemeletnyi mély pincerendszer volt, amit Törley József 1890-es években hozott létre. A mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben pedig amellett, hogy mindent megtudtunk a pezsgők gyártásáról és a buborékkészítés technikájáról, a Törley díjnyertes tételeit is végigkóstolhattuk. Azt hiszem, ekkor értettük meg igazán, mit érezhetett Dom Perignon, amikor életében először belekortyolt a pezsgőbe és azt mondta: „A csillagokat iszom!”

Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet Kft. márkamenedzsere vezetett minket körbe. / Fotó: Horváth Renáta
Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet Kft. márkamenedzsere vezetett minket körbe. / Fotó: Horváth Renáta

Végül pedig elindult a pezsgőlimonádé-workshop, ahol egy uborkás és egy erdei gyümölcsös Törley Limózát is elkészíthettünk, majd a harmadik körben a kreativitásunkra bízták a pezsgőkoktél ízesítését: mi például egy popcornszirupos, csillámló Limózával rukkoltunk elő.

Elkészült az uborkás pezsgőlimonádénk! :)
Elkészült az uborkás pezsgőlimonádénk! :)

A pezsgőlimonádéban pedig az a legjobb, hogy pofonegyszerűen elkészíthetjük otthon is, hiszen különleges alapanyagokra sincs szükségünk hozzá. Bármilyen szörppel vagy gyümölccsel felturbózva isteni finom lesz a végeredmény. Íme, az alaprecept - egészségetekre!

Frissítő pezsgőlimonádé

Hozzávalók (1 pohárhoz):

  • 3-4 db jégkocka
  • 1/2 dl szörp (ízlés szerint)
  • 1 dl szóda
  • friss gyümölcsök ( például eper, málna, ribizli, citrom) és/vagy friss fűszernövények (például menta, bazsalikom, rozmaring)
  • 1 dl pezsgő

Elkészítése:

1. Egy öblös pohárba (5-6 dl űrtartalmú) jeget teszünk, hozzáadjuk a szörpöt, majd felöntjük a szódával.

2. Beletesszük a gyümölcsöket, összekeverjük, majd felöntjük a pezsgővel. Szívószállal kínáljuk, fűszernövényekkel és/vagy gyümölcsökkel díszítjük.

A limóza kihagyhatatlan eleme: a pezsgő! / Fotó: Oláh Gergely Máté
A limóza kihagyhatatlan eleme: a pezsgő! / Fotó: Oláh Gergely Máté

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.