Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ajánló

Francia csemegék - a filmvásznon és az asztalon

A francia filmek éppúgy legendásak, ahogyan a francia ételek. Mindkettőt stílus, fantázia, különleges ízlés jellemzi. A hagyományosan április közepén megrendezett Francia Filmnapok kapcsán belemerültünk az új gall alkotásokba, s közben kedvet kaptunk a francia konyha remek fogásaihoz is!

Hat nagyjátékfilmmel, egy rövidfilm-összeállítással és két retrospektív vetítéssorozattal hamarosan indul a Francia Filmnapok. Az idei a 12. év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 10-21., Budapesten pedig április 17-20 között – megrendezik a kulturális programot. A főváros mellett nyolc város, Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr, Kecskemét, Szolnok és Eger is csatlakozik a rendezvénysorozathoz, így idén láthatják majd a nézők a legtöbb településen premier előtt a legújabb francia alkotásokat.

Egyedül nem megy

A boldogság közelebb van, mint gondolnád!
Négy teljesen különböző személyiség története, akiket a sors mégis összehoz. Camille, az anorexiás festőnő, aki éjszakai takarításból tartja el magát, Franck a zseniális, de faragatlan szakács, Paulette az élete alkonyán lévő nagymama, valamint a fiatal arisztokrata, Philibert, mind-mind magányos emberek. A sors furcsa fintorának köszönhetően, életük mégis összefonódik, így megtanulják egymást tisztelni és szeretni. Rájönnek, hogy együtt erősebbek és megvalósíthatják álmaikat. A film alapjául szolgáló Anna Gavalda-regény hazánkban nagy sikert aratott.

Eredeti cím: Ensemble, c’est tout
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Claude Berri
Szereplők: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker
Játékidő: 97 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Best Hollywood

Hozzávalók: 30 dkg pecsenyelibamáj 2 evőkanál olaj 2 dl tejszín 5 dkg mandula 2 evőkanál brandy 2 evőkanál zselatin 1 evőkanál mustár 1 kiskanál szárított kakukkfű 1 kis fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só, őrölt bors Elkészítés: A libamájat apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon megsütjük, majd kihűtjük. A sült libamájkockákhoz hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát, valamint 1 dl tejszínt. Az egészet turmixgéppel pépesítjük. A májas masszát sóval, őrölt borssal, brandyvel ízesítjük, majd hozzáadjuk a kevés vízben meglangyosított zselatint, a mandulát és a habbá vert tejszín másik felét. Fóliával kibélelt őzgerincformába simítjuk, és legalább fél napra hűtőbe tesszük.

Karamell

A bejrúti nők édes-keserű élete.
Öt nő és egy bejrúti szépségszalon. Layale, a gyönyörű fodrászlány egy házasember szeretője. Képes otthagyni a vendégeit vizes hajjal, ha a férfi alkalmi légyottra hívja. Nisrine az esküvőjére készül, és legfőbb gondja az, hogyan tudná konzervatív vőlegénye előtt eltitkolni, hogy nem ő az első férfi az életében. Rima a saját neméhez vonzódik, és szerelmes lesz az egyik vendégükbe. Jamale, a lányok középkorú barátnője, egyedül neveli gyermekeit, és elkeseredett harcot vív az öregedés ellen. A szomszéd szabóságban dolgozik Rose néni, aki egész életét bolond nővére ápolásának szentelte, és akit életében talán először talál meg a szerelem. Női sorsok egy olyan társadalomban, ahol a konzervatív hagyományok a mai napig befolyásolják a nők életét...

Eredeti cím: Sukkar banat
Műfaj: romantikus vígjáték
Rendező: Nadine Labaki
Szereplők: Nadine Labaki, Yasmine Al Masri, Joanna Moukarzel, Gisele Aouad
Játékidő: 95 perc
Arab és francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

Hozzávalók: 2 csirkemell 2 alma 2 evőkanál olaj 2 evőkanál brandy 1 teáskanál cukor 2 dl tejszín 1 evőkanál mustár só, bors Elkészítés: A csirkemellet és az almát megtisztítjuk, előbbit csíkokra, utóbbit vékony gerezdekre vágjuk. A húst wokban vagy nagy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. A vajat az olajhoz adjuk, és az almagerezdeket aranybarnára sütjük a cukorral együtt. Leöntjük a tejszínnel, a mustárral, az alkohollal, majd a megpirított húst beleforgatjuk. Felforraljuk, fűszerezzük, és néhány percig főzzük. Burgonyakrokettel tálaljuk.

Angel

Vigyázz mire vágysz, mert a végén megvalósul!
Angel Deverell története az 1900-as évek elején játszódik az Edward-kori Angliában. A vidéki boltosnő lánya kamaszkori romantikus fantáziáit nemcsak gondolatban, hanem papíron is kiéli. Amikor a sok visszautasítás után egy londoni könyvkiadó vállalja egyik regényének kiadását, úgy tűnik, hogy Angel vadromantikus történetei saját életében is valóra válnak. A nagyközönség habzsolja a regényeit, és a hirtelen jött hírnév és gazdagság hamar a lány fejébe száll. Vidéken kastélyt vásárol és kiveti hálóját álmai férfijára, titkárnője bátyjára, a festőművész Esmére. A regényei hősnőinek életét élő Angelnek azonban ki kel lépnie képzelt álomvilágából, és szembe kell néznie az I. világháború szörnyűségeivel, csakúgy, mint zátonyra futott házasságával.

Eredeti cím: Angel
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Francois Ozon
Szereplők: Romola Garai, Sam Neill, Lucy Russel, Charlotte Rampling
Játékidő: 134 perc
Angol nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg csirke 4 paradicsom 8 kis fej hagyma 1 alma 25 dkg csiperkegomba 1 csokor petrezselyem 1 csokor metélőhagyma 2 evőkanál olaj 2 dkg vaj 2 evőkanál brandy 2 dl száraz fehérbor 10 dkg zöld olajbogyó 1 teáskanál currypor fél teáskanál szárított kakukkfű Előkészítés: A csirkét megmossuk, részeire szétvágjuk, és besózzuk. A paradicsomot megmossuk, összevágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, összevagdaljuk. Elkészítés: Az olajat és a vajat együtt felforrósítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk. A felesleges zsiradékot leöntjük, és félretesszük. A brandyt a csirke alá öntjük, hozzáadjuk a bort, a paradicsomot, a hagymát, az almát, az olajbogyót. Curryporral és kakukkfűvel fűszerezzük, majd lefedve, lassú tűzön megfőzzük. Ha kell, még egy kis bort öntünk alá. A félretett vajas olajon megpároljuk a gombát, és a zöldséges csirkéhez keverjük. Petrezselyemmel és metélőhagymával meghintve tálaljuk. Főtt metélt tésztával kínáljuk.

Csak egy csók

Egy csók, ha csattan…
Egy férfi és egy nő találkozik az utcán, és azonnal felizzik köztük a vonzalom. Hamarosan már egy bárban beszélgetnek, de amikor Gabriel búcsúzóul megcsókolná Emilie-t, a nő elmesél egy történetet arról, hová vezethet egyetlen csók... Judith és Claudio boldog házasok, ám amikor a nőt legjobb barátja, Nicolas megkéri, hogy segítsen feloldani a másik nemmel kapcsolatos gátakat benne, hamarosan ráébrednek, hogy vonzódnak egymáshoz. A francia Emmanuel Mouret a párkapcsolatok természetét érzékenyen és szórakoztatóan boncolgató vígjátéka arról szól, hogy néha a saját vágyainkkal a legnehezebb szembesülni. Egyszerre elegánsan kifinomult és karikírozottan őszinte, mintha Woody Allen találkozott volna Eric Rohmerrel.

Eredeti cím: Un baiser s’il vous plait
Műfaj: romantikus vígjáték
Rendező: Emmanuel Mouret
Szereplők: Emmanuel Mouret, Virginie Ledoyen, Julie Gayet
Játékidő: 100 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

Hozzávalók: olívaolaj személyenként 1 nagy fej hagyma kb. 1/2 l száraz vagy félszáraz vörösbor 1 konzerv sűrített paradicsom provance-i fűszerkeverék csipetnyi cukor só, fehérbors személyenként 1-2 tojás Elkészítés: A szeletelt hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, a fűszerekkel ízesítjük. Annyi borral öntjük fel, hogy a hagymát éppen csak ellepje. Ha a bort elfővi, pótoljuk. Amikor a hagyma már megpuhult, kanál segítségével kis mélyedéseket készítünk, és ebbe ütjük a tojásokat. Fedővel lefedve még 5 percig főzzük. Friss franciakenyérrel kínáljuk.

Paris

A mindennapi élet párizsi kórusa
Pierre Párizsban él és szívátültetésre vár. Állapota teljesen új és eddig ismeretlen szemszögből láttatja vele a világot, minden, amiben idáig hitt, most átértékelődik benne. Miközben éppen a halállal néz szembe, az élet igazi értékeit véli felfedezni, nem csak saját, hanem mások életében is. Hirtelen meglátja a szépséget a piaci árusokban, a pékben, egy szociális munkásban, egy táncosban, egy építészben, a hajléktalanban, egy egyetemi professzorban, egy manökenben, egy kameruni bevándorlóban… Felfedezi, az élet sokkal sokszínűbb és teljesebb, mint korábban gondolta.

Eredeti cím: Paris
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Cédric Klapisch
Szereplők: Juliette Binoche, Romain Duris, Karin Viard, Zinedine Soualem
Játékidő: 130 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: SPI International

Hozzávalók: 15 dkg cukor 10 dkg vaj 3 db alma csipetnyi gyömbér vagy fahéj mélyhűtött vajastészta citromlé Elkészítése: A hámozott almát vágjuk cikkekre, majd locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg csipetnyi gyömbérrel vagy fahéjjal. Kerek formában vajon pirítsuk meg meg a cukrot, míg aranyszínű lesz. A lecsepegtetett almaszeleteket rakjuk rá, szorosan egymás mellé. Fedjük be a felengedett és kerek lappá nyújtott vajastésztával. Fél óráig süssük előmelegített sütőben. Melegen borítsuk tálra. Hidegen, melegen fogyasztható, tejszínhabbal kínálható.

Lucky Luke – Irány a vadnyugat

A legfranciább amerikai seriff
New York, 1855. A bíróság immár x-dik perükre idézi be a Daltonokat. De a négy borzadalom megszökik és gondosan kirabolja a város összes bankját. Az őrült üldözés folyamán csak Joe Daltonnak marad ideje, hogy elrejtse a dugipénzt, még mielőtt Lucky Luke megérkezne. Mindezt egy bevándorló csoport szekerében kivitelezi. Az emigránsok régi telepesek, akiket egy gátlástalan gazember kifosztott, és csak 80 napjuk van, hogy elérjenek Kaliforniába és visszaszerezzék földjüket. Valóságos versenyfutam indul a zsebórával szemben… A mi magányos cowboyunk hajlandó segíteni a bátor emigránsoknak. Miközben az elvadult Nyugat csapdáival kell szembenéznie, a Daltonokat is vissza kell kísérnie fegyházukba, akik másra sem gondolnak, mint hogy hogyan tudnák megkaparintani lóvéjukat…

Eredeti cím: Tous à l''Ouest: Une aventure de Lucky Luke
Műfaj: animációs film
Rendező: Olivier Jean-Marie
Játékidő: 85 perc
Szinkronizált
Forgalmazó: SPI International

Hozzávalók: 20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb) 4 tojás 2 evőkanál tejszín 1 vaníliás cukor Elkészítés: Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

A rövidfilmek Mozartjai című, díjnyertes francia rövidfilm-összeállítás is tartogat csemegéket.

A Szent-Lakoma
Hurrrrááááá! Holnap november 40! De vajon miről nevezetes ez a furcsa dátum? Mi másról, mint a Szent-Lakomáról, az ogrék legnagyobb ünnepéről! Ha tehát még soha nem fogtak gyereket, siessenek, és … jó vadászatot!

A cukortartó második élete
Egy öregember kószál hajnalban Montreuil utcáin. Kóborlásai és véletlen találkozásai során furcsa tárgyakat gyűjtöget össze. De vajon mit remél e sok értéktelen kacattól?

Ezek mellett bemutatják az Ellenállni a remegésnek, La difunta correa, A zsebtolvajok Mozartja, A kabát és a Vasárnap van című alkotásokat.

Hozzávalók kb. 1 l-hez: 4 dl tej 1 rúd vanília 5 tojássárgája 25 dkg porcukor fél liter brandy Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd langyosra lehűtjük. Kettévágjuk a vaníliarudat, és kikaparjuk a belsejét. A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a vaníliát. Hozzáöntjük a langyos tejet, majd a brandyt, és jól összekeverjük. Üvegbe töltjük, jól bedugaszoljuk, többször felrázzuk, 5-6 nap múlva fogyaszthatjuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.