Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ajánló

Nevezetes novemberiek

Ebben a hónapban sokféle okunk lehet, hogy különböző finomságok kerüljenek az asztalra. Halloween ürügyén sütőtök, Márton-nap okán liba, vagy csak úgy, például birs vagy gesztenye.


Gesztenyés kosárkák

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg vaj
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál méz

A gesztenyekrémhez:
40 dkg gesztenyepüré
6 dkg porcukor
1/2 dl rum
3 dl tejszín

Előkészítés: Összemorzsoljuk a vajat liszttel, a darált dióval, majd beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet és egy csipet sót. Alaposan összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, letakarjuk, és a hűtőben 1 órán át pihentetjük.

Elkészítés: Amikor eltelt ez az idő, a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 darabra osztjuk. A kis tésztagolyókat beletesszük a formákba, és egyenletesen kibéleljük vele. (Ujjainkkal körbenyomkodjuk.) A forma méretétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kosárkát tudunk készíteni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kosárkákat 10-14 percen át sütjük, majd kicsit hűtjük, és kiszedjük a formákból a tésztát, és a krémmel megtöltve kínáljuk. A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát áttörjük, és a porcukorral meg a rummal alaposan kikeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a gesztenyemasszához adjuk. Önmagában, tejszínhabbal is kínálhatjuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 darab: 140 kcal

...még több gesztenyével készíthető ételt találsz itt >>>

Töltött liba

Hozzávalók 6 személyre:
1 pecsenyeliba (kb. 3 kg)
2 szikkadt zsemle
1 evőkanál ételízesítő
1 közepes fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
45 dkg alma
20 dkg főtt füstölt hús
15 dkg darált sertéshús
1 tojás
1,5 kg burgonya

Előkészítés: A libát megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, leszárítjuk. A bőrt hústűvel megszurkáljuk, hogy a zsír a sülés során ki tudjon csorogni. A töltelékhez a zsemlét az ételízesítővel vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk. A petrezselyemből 2 szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát kockákra vágjuk. A füstölt húst felaprítjuk.

Elkészítés: A darált húst összedolgozzuk a füstölt hússal, a zsömlével, az almával, a tojással, a hagymával és a petrezselyemmel, majd sóval, borssal ízesítjük, kissé állni hagyjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tölteléket a liba hasüregébe tömködjük, a nyaki és hasi nyílást hústűvel összetűzzük, kívül megsózzuk, tepsibe fektetjük, és alufóliával letakarjuk. A sütőben úgy 1 óra 40 percig sütjük. Egy óra sütés után a fóliát szétbontjuk, a kiolvadt zsírt leöntjük róla, majd újra betakarva folytatjuk a sütést. Az utolsó fél órában a fóliát eltávolítjuk, a zsírt újra leöntjük, és a libát ropogós pirítjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd akkor terítjük a szárnyas köré, amikor a fóliát lebontottuk, hogy a pecsenye levében süljön meg. A pecsenyét tálra átemeljük, a tölteléket a liba köré rakjuk. A burgonyát a köré fektetjük, a petrezselyemszálakkal díszítjük. A pecsenyelevet külön tálkában kínáljuk hozzá.

A szárnyasok bőrét 2-3 cm hosszú szakaszon bevágjuk a comb és a szárny végei alatt, bedugjuk a comb- illetve a szárnyvégeket. Így sütés végén is szép formásak lesznek. Ezt nevezik dresszírozásnak.

Munka: kb. 1,5 óra
Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva
Nehézségi fok: bonyolult
1 adag: 1934 kcal

Nem volt elég! Libás receptek itt >>>

Birsalmás csirketokány

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemellfilé
1 mokáskanál currypor
1 mokáskanál kakukkfű
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb birsalma
1 dl fehérbor
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 mokáskanál cukor

Előkészítés: A húst megmossuk, kisebb kockára vágjuk, és megszórjuk curryvel, borssal, kakukkfűvel. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A birsalmát megtisztítjuk, megmossuk, húsát felkockázzuk.

Elkészítés: A birsalmára ráöntjük a bort, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi, majd 5-6 percig főzzük. A vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a befűszerezett húst, megsózzuk, és szüntelenül kevergetve megpirítjuk. Liszttel meghintjük, a birs levével és a tejszínnel felöntjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, beletesszük a birskockákat, és még egyszer átforraljuk. Cukorral pikánsra ízesítjük és forrón tálaljuk. Burgonyapürét kínáljunk hozzá.

Kemény gyümölcs, ezért nyersen ritkán fogyasztják. Főzéskor a húsa rózsaszínűvé válik.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 425 kcal

További finom receptek birsalmával >>>

Sütőtök-krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál őrölt gyömbérpor
1 evőkanál cukor
1,5 dl fehérbor
5 dl zöldségleves, kockából
1 dl tejszín
3 evőkanál narancslé

A tálaláshoz:
1/2 csokor rozmaring
8 szelet bagett
1 teáskanál vaj

Előkészítés: A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, és a tökhúst kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

Elkészítés: Az olajat mélyebb edényben felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne, majd belekeverjük a gyömbért és a tököt, és az egészet még egy-két percig pirítjuk. Megszórjuk a cukorral, majd meglocsoljuk a fehérborral. Felöntjük a zöldséglevessel, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon kb. 15 percig főzzük, majd turmixgépben pépesítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A rozmaringot leöblítjük, szárazra rázzuk, és leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk. A bagetteket vékonyan megkenjük vajjal, és a sütőben megpirítjuk. Kivesszük, megszórjuk kevés rozmaringgal. Belekeverjük a levesbe a tejszínt és a narancslevet, éppen csak összemelegítjük, tányérokba merjük, az apróra vágott rozmaringgal díszítjük, és a pirítóssal tálaljuk.

A tökdarabokat süthetjük is köretnek. Szórjuk meg borssal és finomra vágott rozmaringgal, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin. 30 perc sütés után tálalható bármilyen sült hús mellé.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 273 kcal

Napsárga és édes... Még több recept sütőtökkel! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.