Gesztenyés kosárkák
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg vaj
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál méz
A gesztenyekrémhez:
40 dkg gesztenyepüré
6 dkg porcukor
1/2 dl rum
3 dl tejszín
Előkészítés: Összemorzsoljuk a vajat liszttel, a darált dióval, majd beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet és egy csipet sót. Alaposan összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, letakarjuk, és a hűtőben 1 órán át pihentetjük.
Elkészítés: Amikor eltelt ez az idő, a tésztát kivesszük a hűtőből és 30 darabra osztjuk. A kis tésztagolyókat beletesszük a formákba, és egyenletesen kibéleljük vele. (Ujjainkkal körbenyomkodjuk.) A forma méretétől függően lehet, hogy több vagy kevesebb kosárkát tudunk készíteni. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kosárkákat 10-14 percen át sütjük, majd kicsit hűtjük, és kiszedjük a formákból a tésztát, és a krémmel megtöltve kínáljuk. A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát áttörjük, és a porcukorral meg a rummal alaposan kikeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a gesztenyemasszához adjuk. Önmagában, tejszínhabbal is kínálhatjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 darab: 140 kcal
Töltött liba
Hozzávalók 6 személyre:
1 pecsenyeliba (kb. 3 kg)
2 szikkadt zsemle
1 evőkanál ételízesítő
1 közepes fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
45 dkg alma
20 dkg főtt füstölt hús
15 dkg darált sertéshús
1 tojás
1,5 kg burgonya
Előkészítés: A libát megtisztítjuk, kívül-belül alaposan megmossuk, leszárítjuk. A bőrt hústűvel megszurkáljuk, hogy a zsír a sülés során ki tudjon csorogni. A töltelékhez a zsemlét az ételízesítővel vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk. A petrezselyemből 2 szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát kockákra vágjuk. A füstölt húst felaprítjuk.
Elkészítés: A darált húst összedolgozzuk a füstölt hússal, a zsömlével, az almával, a tojással, a hagymával és a petrezselyemmel, majd sóval, borssal ízesítjük, kissé állni hagyjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tölteléket a liba hasüregébe tömködjük, a nyaki és hasi nyílást hústűvel összetűzzük, kívül megsózzuk, tepsibe fektetjük, és alufóliával letakarjuk. A sütőben úgy 1 óra 40 percig sütjük. Egy óra sütés után a fóliát szétbontjuk, a kiolvadt zsírt leöntjük róla, majd újra betakarva folytatjuk a sütést. Az utolsó fél órában a fóliát eltávolítjuk, a zsírt újra leöntjük, és a libát ropogós pirítjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd akkor terítjük a szárnyas köré, amikor a fóliát lebontottuk, hogy a pecsenye levében süljön meg. A pecsenyét tálra átemeljük, a tölteléket a liba köré rakjuk. A burgonyát a köré fektetjük, a petrezselyemszálakkal díszítjük. A pecsenyelevet külön tálkában kínáljuk hozzá.
A szárnyasok bőrét 2-3 cm hosszú szakaszon bevágjuk a comb és a szárny végei alatt, bedugjuk a comb- illetve a szárnyvégeket. Így sütés végén is szép formásak lesznek. Ezt nevezik dresszírozásnak.
Munka: kb. 1,5 óra
Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva
Nehézségi fok: bonyolult
1 adag: 1934 kcal
Birsalmás csirketokány
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemellfilé
1 mokáskanál currypor
1 mokáskanál kakukkfű
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb birsalma
1 dl fehérbor
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 mokáskanál cukor
Előkészítés: A húst megmossuk, kisebb kockára vágjuk, és megszórjuk curryvel, borssal, kakukkfűvel. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A birsalmát megtisztítjuk, megmossuk, húsát felkockázzuk.
Elkészítés: A birsalmára ráöntjük a bort, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi, majd 5-6 percig főzzük. A vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a befűszerezett húst, megsózzuk, és szüntelenül kevergetve megpirítjuk. Liszttel meghintjük, a birs levével és a tejszínnel felöntjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, beletesszük a birskockákat, és még egyszer átforraljuk. Cukorral pikánsra ízesítjük és forrón tálaljuk. Burgonyapürét kínáljunk hozzá.
Kemény gyümölcs, ezért nyersen ritkán fogyasztják. Főzéskor a húsa rózsaszínűvé válik.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 425 kcal
Sütőtök-krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál őrölt gyömbérpor
1 evőkanál cukor
1,5 dl fehérbor
5 dl zöldségleves, kockából
1 dl tejszín
3 evőkanál narancslé
A tálaláshoz:
1/2 csokor rozmaring
8 szelet bagett
1 teáskanál vaj
Előkészítés: A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, és a tökhúst kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat mélyebb edényben felforrósítjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne, majd belekeverjük a gyömbért és a tököt, és az egészet még egy-két percig pirítjuk. Megszórjuk a cukorral, majd meglocsoljuk a fehérborral. Felöntjük a zöldséglevessel, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon kb. 15 percig főzzük, majd turmixgépben pépesítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A rozmaringot leöblítjük, szárazra rázzuk, és leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk. A bagetteket vékonyan megkenjük vajjal, és a sütőben megpirítjuk. Kivesszük, megszórjuk kevés rozmaringgal. Belekeverjük a levesbe a tejszínt és a narancslevet, éppen csak összemelegítjük, tányérokba merjük, az apróra vágott rozmaringgal díszítjük, és a pirítóssal tálaljuk.
Legfinomabb sütőtökkrémleves >>>
A tökdarabokat süthetjük is köretnek. Szórjuk meg borssal és finomra vágott rozmaringgal, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin. 30 perc sütés után tálalható bármilyen sült hús mellé.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 273 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.