Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Mákos guba
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

A vásári gesztenyeárus elárulta, ha igy sütöd a gesztenyét, gond nélkül meg tudod pucolni

Ezek a budapesti karácsonyi vásár árai 2024-ben
Mindmegette
Ősz végén és télen finom nasi a sült gesztenye, ami nemcsak csemege, hanem édességek és húsos főételek tölteléke is lehet. Kerülhet bejglibe, készülhet belőle pohárkrém, vagy aszalt szilvával és dióval kiegészülve hústekercs is. Megsütni azonban nem olyan egyszerű, pláne nem megpucolni a sült gesztenyét!

Szelídgesztenyét gyűjthetünk mi magunk, de vehetünk a piacon, az élelmiszerboltokban is. Sokan próbálkoznak otthon a gesztenyesütéssel, ám nem olyan egyszerű mutatvány, mint azt elsőre hinnénk. A gesztenye megpucolása ugyanis macerás, sokszor fájdalmas, sziszifuszi munka, nem is csoda, ha sokan egy-két próbálkozás után feladják. Egyesek az áztatásra, mások az előfőzésre esküsznek, míg megint mások abban hisznek, hogy ha öntenek egy kevés vizet a gesztenye alá a tepsibe, akkor a gőz majd segíti a későbbi pucolást.

Ezek a budapesti karácsonyi vásár árai 2024-ben
Akkor lesz tökéletes és könnyen pucolható a sült gesztenye, ha körben bevágjuk a héját
FOTÓ: MINDMEGETTE

A vásári gesztenyeárus elárulta, így lesz tökéletes a sült gesztenye

A Mindmegette a budapesti karácsonyi vásárban, a Vörösmarty Classix Xmasen találkozott egy rutinos gesztenyeárussal, aki elárulta a tökéletes, könnyen megpucolható sült gesztenye titkát. Sokak számára meglepő lehet, de a néni szerint nem kell vizet tölteni a gesztenye alá, gőz sem kell, a titok az előkészítésben és a sütés módjában rejlik.

A gesztenyéket nem elég csak bevágni, vagy keresztalakú vágást ejteni a tetején, hanem majdnem teljesen át kell metszeni a héjat a gesztenye kerületén az aljától az aljáig. Ehhez a legjobb eszköz egy éles sniccer. A gesztenyéket ezután az aljukkal lefele, tehát a vágással felfele egy tepsire kell tenni, majd behelyezni a jól előmelegített, 190-200 fokos sütőbe, hogy hirtelen magas hő érje a gesztenyéket. 10-15 perc alatt a gesztenyék héja kipattan, és ezután kell mérsékelni a hőt 160 Celsius-fokra és 20-25 perc alatt készre süthetjük a gesztenyét.

Ha nagy mennyiségben sütjük a gesztenyét, akkor érdemes langyosan tartani, nemcsak finomabb lesz, de ez is segíti a könnyű pucolhatóságot.

A Mindmegettének az árus azt is hozzátette, hogy sok múlik még azon is, milyen a gesztenye minősége, ugyanis lehetnek olyan gesztenyék, melyeket minden erőfeszítés ellenére sem lehet rendesen megpucolni, de ezeknek az íze sem olyan finom, mint a jó gesztenyéknek.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.