Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dubarry-csirkemell
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zsemlegombóc
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Ajánló

Van élet a gin-tonikon túl: bemutatkozott az ország első ginmanufaktúrája

Aki meghallja a gin szót, annak először a gin-tonik jut eszébe, és nem is gondol arra, hogy milyen sokrétűen felhasználható, egyedülálló ízvilágú párlatról is van szó. Pedig érdemes lenne. Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa ügyvédből képezte magát ginkováccsá, és hosszas kísérletezés után piacra dobták az ország első kézműves ginjét, az Opera Gin Budapestet.

Ginismeretek autentikus környezetben

Dámosy Bálinték Újpesten, egy ipartelepen rendezték be szeszfőzdéjüket, ahol is egy impozáns réz szeszfőzőben zajlik a termelés – természetesen nem ipari mennyiséget kell elképzelni; miután a ginkovács és csapata kifejlesztette a receptúrát, céljuk az, hogy az első évben pár ezer palackot készítsenek. A manufaktúra bár és látogatóközpont is egyben, ami garantálja, hogy a gin kultúrája iránt érdeklődők autentikus környezetben ismerkedhessenek meg az itallal és a belőle készülő koktélokkal.

Ottjártunkkor Varsányi Ferenc bartender, a Síp utcai Hotsy Totsy bár tulajdonosa kalauzolt minket a ginek és ezzel együtt a koktélok elengedhetetlen alapját képező jégkockák világába, és mutatta be a jégkockafaragás csöppet sem veszélytelen művészetét. A látogatóközpontba egyébként bárki, aki érdeklődik a ginek világa iránt, bejelentkezhet, sőt, akár csapatépítő tréninget is lehet itt tartani ginkóstolással és manufaktúralátogatással egybekötve, de már tervezik, hogy a vállalkozó szellemű csapatok akár saját gint is készíthessenek, természetesen a profik segítségével.

Mitől magyar?

A gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. A tulajdonosoknak fontos szempont volt, hogy hazai termésből, magas minőséget kínáló beszerzési forrásból származzon ez az alapanyag. Saját receptúrájuk kialakításánál a klasszikus ginfűszerek mellett (angelikagyökér, koriandermag, íriszgyökér, édesgyökér és grépfrúthéj) olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula (természetesen Tihanyból) és kubebabors.

Ezeken túl mindenképpen szerettek volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra. Így esett választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemeként – kuriózumnak számít.

A végtelenbe, és tovább!

A végeredmény egy London Dry típusú, az átlagosnál magasabb, 45 százalék alkoholtartalmú karakteres, kiegyensúlyozott ízvilágú, citrusos gin, amely akár egy gin-tonikként vagy a legkülönfélébb koktélok alapjaként is egyedülálló élményt nyújt. Az Opera ginnel leginkább koktélbárok kínálatában találkozhatunk, de hamarosan a márka webshopjában is elérhető lesz. A magyar után pedig nemzetközi porondon is bemutatkozik a márka: májusban a Vienna Gin Festivalon, nyáron pedig a londoni Junipaloozán a feltörekvők szekciójában találkozhatnak a világ ginrajongói vele.

Az első receptúra után pedig már fejlesztik a következőt: Dámosy Bálinték nem titkolt célja, hogy kézműves ginjeikkel meghódítsák a koktélbárok mellett a magyar szeszesital-fogyasztókat is, és ezáltal pedig nagyobb körben is népszerűvé tegyék a ginfogyasztást Magyarországon.

Miért pont Opera?
 

Dámosy Bálint és felmenői már több mint száz éve a Budapesti Operaház közvetlen szomszédságában éltek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán „komponálta” az Opera Gin első főzetét.

„A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház” – vallja Dámosy.

A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a Graphasel Design Stúdió kreatívjai az alapítók ötletei és instrukciói mentén, a manapság megszokott minimalista vagy újhullámos design helyett a szecesszió stílusjegyeivel „operáltak”, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjaiban rejtve el utalást a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

BORÓKA, A GIN ÍZE >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.