Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ajánló

Van élet a gin-tonikon túl: bemutatkozott az ország első ginmanufaktúrája

Aki meghallja a gin szót, annak először a gin-tonik jut eszébe, és nem is gondol arra, hogy milyen sokrétűen felhasználható, egyedülálló ízvilágú párlatról is van szó. Pedig érdemes lenne. Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa ügyvédből képezte magát ginkováccsá, és hosszas kísérletezés után piacra dobták az ország első kézműves ginjét, az Opera Gin Budapestet.

Ginismeretek autentikus környezetben

Dámosy Bálinték Újpesten, egy ipartelepen rendezték be szeszfőzdéjüket, ahol is egy impozáns réz szeszfőzőben zajlik a termelés – természetesen nem ipari mennyiséget kell elképzelni; miután a ginkovács és csapata kifejlesztette a receptúrát, céljuk az, hogy az első évben pár ezer palackot készítsenek. A manufaktúra bár és látogatóközpont is egyben, ami garantálja, hogy a gin kultúrája iránt érdeklődők autentikus környezetben ismerkedhessenek meg az itallal és a belőle készülő koktélokkal.

Ottjártunkkor Varsányi Ferenc bartender, a Síp utcai Hotsy Totsy bár tulajdonosa kalauzolt minket a ginek és ezzel együtt a koktélok elengedhetetlen alapját képező jégkockák világába, és mutatta be a jégkockafaragás csöppet sem veszélytelen művészetét. A látogatóközpontba egyébként bárki, aki érdeklődik a ginek világa iránt, bejelentkezhet, sőt, akár csapatépítő tréninget is lehet itt tartani ginkóstolással és manufaktúralátogatással egybekötve, de már tervezik, hogy a vállalkozó szellemű csapatok akár saját gint is készíthessenek, természetesen a profik segítségével.

Mitől magyar?

A gin legfontosabb összetevője a borókabogyó. A tulajdonosoknak fontos szempont volt, hogy hazai termésből, magas minőséget kínáló beszerzési forrásból származzon ez az alapanyag. Saját receptúrájuk kialakításánál a klasszikus ginfűszerek mellett (angelikagyökér, koriandermag, íriszgyökér, édesgyökér és grépfrúthéj) olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint citronella (vagy más néven vietnámi citromfű), ánizsmag, levendula (természetesen Tihanyból) és kubebabors.

Ezeken túl mindenképpen szerettek volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra. Így esett választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemeként – kuriózumnak számít.

A végtelenbe, és tovább!

A végeredmény egy London Dry típusú, az átlagosnál magasabb, 45 százalék alkoholtartalmú karakteres, kiegyensúlyozott ízvilágú, citrusos gin, amely akár egy gin-tonikként vagy a legkülönfélébb koktélok alapjaként is egyedülálló élményt nyújt. Az Opera ginnel leginkább koktélbárok kínálatában találkozhatunk, de hamarosan a márka webshopjában is elérhető lesz. A magyar után pedig nemzetközi porondon is bemutatkozik a márka: májusban a Vienna Gin Festivalon, nyáron pedig a londoni Junipaloozán a feltörekvők szekciójában találkozhatnak a világ ginrajongói vele.

Az első receptúra után pedig már fejlesztik a következőt: Dámosy Bálinték nem titkolt célja, hogy kézműves ginjeikkel meghódítsák a koktélbárok mellett a magyar szeszesital-fogyasztókat is, és ezáltal pedig nagyobb körben is népszerűvé tegyék a ginfogyasztást Magyarországon.

Miért pont Opera?
 

Dámosy Bálint és felmenői már több mint száz éve a Budapesti Operaház közvetlen szomszédságában éltek, a jogászból lett ginkovács az épületre néző konyhájuk asztalán „komponálta” az Opera Gin első főzetét.

„A századfordulós romantika és a kávéházi, illetve mulatói kultúra népszerűsége töretlen, ennek epicentruma pedig ma is az Operaház” – vallja Dámosy.

A végleges termék arculatát is ez a korszak ihlette, a Graphasel Design Stúdió kreatívjai az alapítók ötletei és instrukciói mentén, a manapság megszokott minimalista vagy újhullámos design helyett a szecesszió stílusjegyeivel „operáltak”, aprólékosan kidolgozott részletek tucatjaiban rejtve el utalást a főzőmesterségre, a zenekultúrára, valamint az Operaházra és környékére.

BORÓKA, A GIN ÍZE >>>

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.