Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A kürtőskalács édes, meleg illata mindig és mindenkit elvarázsol. A nyári vurstliktól kezdve a téli kirakodóvásárokon át a különféle fesztiválokig a kürtős kalácsnak mindig és mindenhol tudunk örülni. Ha azonban nem szeretnénk se kirakodóvásárra, se fesztiválra menni egy-egy jó kalácsért, akkor mi magunk is könnyedén elkészíthetjük.

A kürtőskalács készítésének egyetlen buktatója van, s ez a kürtő. Persze lehet kapni kisebb-nagyobb nyílt láng felett vagy akár sütőben is használható eszközöket, de külön beruházás nélkül is egyszerűen elkészíthetjük a saját kalácsunkat: sörös dobozból!

1. ÍGY CSAVARD FEL!

A grillcsirkére szakosodott sütők esetében nagyon könnyű a dolgunk, hiszen a csirke nyársának helyére a házilag fabrikált kürtőt is beilleszthetjük, de ennél szimplább sütők esetében sincs probléma. A legjobb, ha több, nagy méretű, legalább fél literes üres sörös fémdobozt gyűjtünk össze. A nagy méretű sörös dobozokat, vastag, grillezéshez használatos alufóliával vonjuk be, majd alaposan olajozzuk meg. Ha kis kürtőskalácsokat szeretnénk készíteni, akkor érdemes elkérni a nagymama habrolóhoz való formáit, s arra feltekerni a kalácstésztát. Az eredmény igazán helyes, egyszemélyes fánk lesz, amit akár meg is tölthetünk valamilyen, nekünk tetsző, kellően sűrű krémmel.

2. Fixáld le!

A tökéletes kürtőskalács érdekében az elkészült élesztős tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtsuk, majd derelyevágóval vékony csíkokra metéljük, s a csíkokat úgy tekerjük fel az olajjal alaposan átkent, alufóliával bevont dobozra, hogy majdnem összeérjenek. Amikor a végére értünk a hengerünknek, akkor a tészta végét óvatosan aládugjuk az utolsó csíknak, így fixálva azt, majd a hengert - a rajta lévő tésztával együtt - finoman meghengergetjük a deszkán vagy asztalon, egészen addig, amíg a tésztaszélek szépen össze nem simulnak, s a tésztaréteg egyenletessé nem válik.

3. Kend meg!

Ezután már nincs más dolgunk, csak habart tojással, kevés vízzel vagy olvasztott vajjal vékonyan lekenni és ízesített vagy sima cukorba forgatni. Ha ízesített, azaz fűszerekkel kevert cukorba forgatjuk, arra vigyázzunk, hogy a fűszerdarabkák könnyen megégnek. Nem csak cukorba forgathatjuk bele, hanem akár darált dióval, akár más csonthéjassal is bevonhatjuk, sőt kakaó- vagy kókuszbundát is ölthet a kürtőskalácsunk.

4. Forgasd gyakran!

A kész hengereket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tepsire állítjuk, kellő távolságra egymástól, s addig sütjük a tésztát, amíg szépen meg nem színesedik, s az oldalán lévő cukor egységes karamellréteggé nem alakul. Ha nem szeretnénk állítva sütni, mert félő, hogy a tésztacsíkok összecsúsznak, akkor fektetve is készülhet a kürtőskalács, ilyenkor azonban viszonylag gyakran forgatni kell, hogy egyenletesen süljön, s ezzel a módszerrel egyszerre kevesebbet tudunk megsütni.

5. Még forrón mártsd finomságba!

Ha azonban sütés előtt a kürtőskalácsot nem hengergettük bele másba, csak cukorba, akkor a megsült kalácsot forrón, még a hengeren hagyva beleforgathatjuk a nekünk tetsző finomságokba. Ilyenkor kerülhet még rá mák, darált dió, darált mogyoró vagy akár jégcukor is.

Kürtöskalács recept, amit imádni fogsz! >>>
Amit a kürtöskalácsról tudnodk kell! >>>
Vennél kürtöskalácsot? Itt kapsz jót! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.