A cordon bleu-t eredetileg vastagabb szelet borjúhúsból készítették, ám az idők folyamán sertésből, csirkéből és pulykából is népszerűvé vált. Ha teheted, próbáld ki a klasszikus receptet és vágass a hentessel 15 dkg-os szeleteket borjúcombból, -karajból vagy -felsálból! Sertéshúsból szintén combot vagy karajt, csirkéből és pulykából filézett mellet vegyél hozzá.
Felejtsd el a vizes, ízetlen gépsonkákat – a borjú igazán megérdemel egy pácolt nemes sonkát vagy jófajta főtt sertéssonkát! A sertéskarajhoz passzol a füstölt tarja, a csirke- és pulykamellfiléhez pedig a sült-főtt combsonka is.
Add meg ennek is a módját, és az unalmas trappista helyett válassz valamilyen markáns ízű hegyi sajtot, pl. Gruyère-t vagy ementálit.
Tudod, mekkor a világ legnagyobb sajtja? Itt olvashatsz róla >>>
Két réteg folpak között finoman veregesd ki a húst a klopfoló sima felével, majd készíts bele zsebet a sonka és a sajt számára. (A húst csak enyhén sózd és borsozd meg, mert a sonka és a sajt is sós!) Eljárhatsz úgy is, hogy a majdnem teljesen félbevágott, aztán szétnyitott hússzeleteket klopfolod ki, mielőtt rájuk fekteted a sonkát, valamint a sajtot. Végül a kibélelt zsebeket, illetve az összehajtott húsokat tűzd össze fogpiszkálóval vagy hústűvel.
Gondosan forgasd meg a húscsomagokat lisztben, villával felvert tojásban és friss zsemle- vagy fehérkenyér-morzsában (panko morzsában), majd finoman nyomkodd rájuk a bundát. Ne felejts el sót tenni a tojásba! A panírt feldobhatod, ha a morzsához reszelt sárgarépát keversz.
Hevíts közepesen forróra 30 dkg vajat, majd alacsonyabb lángon süsd benne a bundázott húscsomagokat mindkét oldalukon 5-5 percig. Ezalatt a sajt megolvad, a borjú pedig szép rózsaszín és szaftos marad. (A vajhoz adhatsz egy kis olajat, nehogy megégjen.)
A klasszikus recept újragondolt változatához egy kiklopfolt sertéskaraj-szeletre fektess baconcsíkokat, füstölt sajtot és hagymakarikákat, majd fedd be az egészet egy másik szelet kiklopfolt hússal. Tűzd össze, a szokásos módon panírozd, és bő étolajban süsd ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.