Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Azt gondolnánk, hogy omlettet készíteni könnyű és bárki tud, de a tökéletes mintapéldány elkészítéséhez azért érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Ha így teszel, gyorsan rájössz majd, hogy mi a különbség omlett és omlett között!

Mitől és hogyan lesz tökéletes az omlett? Milyen konyhai alapszabályokat, trükköket érdemes tudni, hogy olyanra sikerüljön, mint a legjobb reggeliző helyeken? Nos, 5 fontos alapelve mindenképpen van, hogy igazán finom legyen ez a népszerű reggeli étel. Íme az omlett legnagyobb titka!

A tökéletes omlett alapja a friss tojás (Shutterstock)
A tökéletes omlett alapja a friss tojás (Shutterstock)

1. A tojáson múlhat az omlett sikere

Első és legfontosabb szabály, hogy mindig friss és minőségi tojásokat használj! Egy jó kis trükk a tojás frissességének megállapításához a rázóteszt: mivel az öregebb tojásban a fehérje hígabb, rázáskor a sárgája „kotyogó” hangot ad. A friss tojásban rázáskor azonban nem hallatszik semmi.

2. Fontos az omlett fűszerezése

Ha feltörted a tojásokat egy tálba, fűszerezd meg sóval és frissen őrölt borssal. A fűszerezést még ekkor kell eltalálni, később nem javítható. Tojásonként csipetnyi sót számolj, míg három tojásonként egy csipetnyi borsot. Evőpálcával vagy villával keverd fel a tojásokat, amíg egyenletes lesz az állaga, tehát ne maradjon foltos. Szép egyenletes sárgának kell lennie.

A sütés felénél félbe is lehet hajtani (Shutterstock)
A sütés felénél félbe is lehet hajtani (Shutterstock)

3. Így süsd meg a tojást

Ha a serpenyőt felforrósítottad, tégy bele egy darabka vajat. A tojást csak akkor öntsd hozzá, ha már nem habzik a vaj, de még nem is kezdett el barnulni. Ha belekerült a tojás, már ne kevergesd, csak rázogasd kissé a serpenyőt. Ha már szépen megdermedt a széle, picit hagyd még, hogy szép vékony kéreg képződhessen az alján.

4. Nem mindegy a sütési idő

Ekkor az omlettet óvatosan felgöngyölheted egy villa, fakanál vagy spatula segítségével vagy egyszerűen félbe is hajthatod. Ha leragadt az alja, egy lapáttal próbáld meg felszabadítani, pici vajat is dobhatsz az omlett és a serpenyő közé. Ha felhajtottad, csupán néhány másodpercig hagyd még a tűzön, hogy színt kapjon és fixálódjon a formája. A jó omlett külseje némi színt kap, a belseje viszont szaftos marad.

Mielőtt félbehajtjuk, reszelt sajtot szórhatunk rá. A sajt lágyan beleolvad az omlettbe (Shutterstock)
Mielőtt félbehajtjuk, reszelt sajtot szórhatunk rá. A sajt lágyan beleolvad az omlettbe (Shutterstock)

5. S végül a tálalás

Reggelire 2 tojást számolj egy főre. Ha nagyon éhes embernek készül az omlett, akkor három tojásból is készítheted. Gazdagíthatod sajttal, zöldségekkel, friss fűszernövényekkel, sonkával ízlés szerint. Ezeket, ha lehetséges apróra vágva és/vagy lereszelve, még a félbehajtás előtt add hozzá.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.