Kevés halat fogyasztunk, és ez félig-meddig annak is köszönhető, hogy sokak számára rossz volt az első találkozás, kellemetlen volt az első ízélmény. Legyen szó rosszul elkészített halászléről, amiben ropogott a fogunk alatt a homok, vagy iszapos-pocsolyás ízű halhúsról, érthető, ha egyeseknek egy életre elmegy a kedve a halfogyasztástól.
A hal ízének és állagának romlása bekövetkezhet helytelen szállítás és tárolás hatására is, de létezik természetes eredetű változás. A vízben élő növények, algák, gombák és baktériumok által létrehozott és a vízbe bekerülő vegyületek is okozhatják a kellemetlen iszapos ízt és dohos szagot.
Ezek az anyagok a hal táplálékával, illetve a kopoltyún keresztül jutnak az állat szervezetébe, ahol megkötik azokat a zsírrétegben és így lesz kellemetlen szaga és íze a halhúsnak – olvasható a halcatraz.hu cikkében.
Egy megfelelően tisztán tartott, láthatóan (és érezhetően) tiszta vizű halastóból fogott halnak nem lesz rossz íze, de ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor válassz a tengeri fajok közül. Az egyik legnagyobb Jolly Joker az aranydurbincs, amit nemcsak a gyerekek fognak örömmel megenni, hanem azok a felnőttek is, akik nem szeretik a halat a halíz miatt.
Az aranydurbincs rendkívül népszerű többek között a dél-európai országokban, az Adriai-tenger partvidékén, így sokan találkozhatnak vele a horvát éttermek étlapjain is. Egy finom aranydurbincsért azonban nem kell leutazni a tengerig, hiszen idehaza a Lidlben és az Aldiban is kapható, és otthon a sütőben pillanatok alatt elkészíthető!
Hozzávalók két főre:
A megsült aranydurbincs könnyen kiszálkázható, de ha gyermeknek tálaljuk, ezt a műveletet mindenképp egy felnőtt végezze el előtte!
A halak rendszeres fogyasztása, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A halhús ráadásul könnyen emészthető, kiváló fehérjeforrás, így hetente egyszer fontos lenne belől fogyasztani! A boltok polcain szerencsére sokféle fajtájú halat megtalálunk, legyen szó még nyers, füstölt, fagyasztott vagy konzerv változatokról.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.