Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Alapételek

Nem eszi a gyerek a halat, mert iszapos az íze? Ezt tedd a tányérra, és egy falat sem marad: a Lidl és az Aldi is árulja

Az aranydurbincsnak szinte nincs is halíze, így bátran adhatjuk gyerekeknek, vagy annak, aki nem kedveli a halakat /Fotó: Shutterstock
A magyar emberek általában karácsonykor eszik a legtöbb halat, az év többi részében elvétve kerül csak a tányérra hal, még ritkábban tengeri herkentyű. Fontos lenne pedig rendszeresen halat fogyasztani, ám sokan nem szeretik a halat az iszapos íze miatt.

Kevés halat fogyasztunk, és ez félig-meddig annak is köszönhető, hogy sokak számára rossz volt az első találkozás, kellemetlen volt az első ízélmény. Legyen szó rosszul elkészített halászléről, amiben ropogott a fogunk alatt a homok, vagy iszapos-pocsolyás ízű halhúsról, érthető, ha egyeseknek egy életre elmegy a kedve a halfogyasztástól.

Sokan nem szeretik a halat, mert iszapos az íze és a szaga /Fotó: Shutterstock
Sokan nem szeretik a halat, mert iszapos az íze és a szaga /Fotó: Shutterstock

Mitől lesz iszapos ízű a hal?

A hal ízének és állagának romlása bekövetkezhet helytelen szállítás és tárolás hatására is, de létezik természetes eredetű változás. A vízben élő növények, algák, gombák és baktériumok által létrehozott és a vízbe bekerülő vegyületek is okozhatják a kellemetlen iszapos ízt és dohos szagot.

Ezek az anyagok a hal táplálékával, illetve a kopoltyún keresztül jutnak az állat szervezetébe, ahol megkötik azokat a zsírrétegben és így lesz kellemetlen szaga és íze a halhúsnak – olvasható a halcatraz.hu cikkében.

Az aranydurbincsnak szinte nincs is halíze, így bátran adhatjuk gyerekeknek, vagy annak, aki nem kedveli a halakat /Fotó: Shutterstock
Az aranydurbincsnak szinte nincs is halíze, így bátran adhatjuk gyerekeknek, vagy annak, aki nem kedveli a halakat /Fotó: Shutterstock

Mely halak nem iszapos ízűek?

Egy megfelelően tisztán tartott, láthatóan (és érezhetően) tiszta vizű halastóból fogott halnak nem lesz rossz íze, de ha igazán biztosra szeretnél menni, akkor válassz a tengeri fajok közül. Az egyik legnagyobb Jolly Joker az aranydurbincs, amit nemcsak a gyerekek fognak örömmel megenni, hanem azok a felnőttek is, akik nem szeretik a halat a halíz miatt.

Az aranydurbincs rendkívül népszerű többek között a dél-európai országokban, az Adriai-tenger partvidékén, így sokan találkozhatnak vele a horvát éttermek étlapjain is. Egy finom aranydurbincsért azonban nem kell leutazni a tengerig, hiszen idehaza a Lidlben és az Aldiban is kapható, és otthon a sütőben pillanatok alatt elkészíthető!

Sütőben sült aranydurbincs receptje /Fotó: Shutterstock
Sütőben sült aranydurbincs receptje /Fotó: Shutterstock

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A SÜTŐBEN SÜLT ARANYDURBINCS! ÍME A RECEPT! >>>

  1. A boltban vett, kizsigerelt aranydurbincsot csapvíz alatt átöblítjük és egy papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges vizet.
  2. A fűszersóhoz a sót elkeverjük a fokhagymaporral és a borssal, a citromot felkarikázzuk és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Az aranydurbincs hasüregét és bőrét alaposan befűszerezzük a sós keverékkel, a hasüregbe beleteszünk egy-két citromkarikát, és a halat a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal és sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.
  4. Köretként sült krumplit tálalunk.

Hozzávalók két főre:

  • 2 db aranydurbincs
  • 1 db citrom
  • 2 tk. só
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1 tk. bors
  • olívaolaj

A megsült aranydurbincs könnyen kiszálkázható, de ha gyermeknek tálaljuk, ezt a műveletet mindenképp egy felnőtt végezze el előtte!

Miért érdemes rendszeresen halat enni?

A halak rendszeres fogyasztása, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A halhús ráadásul könnyen emészthető, kiváló fehérjeforrás, így hetente egyszer fontos lenne belől fogyasztani! A boltok polcain szerencsére sokféle fajtájú halat megtalálunk, legyen szó még nyers, füstölt, fagyasztott vagy konzerv változatokról.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.