Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Alapételek

Az avokádókrém, amit guacamolénak is hívnak

Guacamole
Az avokádókrém avagy guacamole nemcsak finom, de egészséges is - igazi szupergyümölcs (illetve zöldség). Ha vendégeknek készítjük, ne hagyjunk neki sok időt, az avokádó a levegőn gyorsan barnul!

Ezt tudtad az avokádóról?

A hazai üzletekben csak az utóbbi néhány évben lett elérhető az avokádó, melyet rücskös zöld héja és formája miatt alligátorkörtének is neveznek. A közép-amerikai indiánok viszont már évezredek óta termesztik.

Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30 százaléka zsír, szuper bőrápoló is egyben, így aztán érdemes egy kanállal elcsenni belőle gyors arcpakolás céljára.

Az avokádókrém avagy guacamole nagyon kedvelt mártogatós (Shutterstock)
Az avokádókrém avagy guacamole nagyon kedvelt mártogatós (Shutterstock)

Együnk sok avokádót!

Nálunk a sok fajta közül általában a sötétzöld héjú kapható, célszerű a kicsit puha avokádókat megvenni, ezek valószínűleg érettek. Ha mégis keményet vettünk, tegyük őket papírzacskóba egy banánnal, és egy nap alatt megérnek.

Általában nyersen fogyasztjuk, sokan egyszerűen félbevágják, megsózzák, és már eszik is. Pirítósra is kenhetjük, felkockázva pedig mindenféle salátát feldob. Készülhet belőle nyáron hideg avokádókrémleves vagy pikáns gyümölcssaláta (az avokádó ugyanis botanikai értelemben gyümölcs), és persze az avokádókrém avagy guacamole.

Az avokádókrémet szendvicsalapként is fogyaszthatjuk (Shutterstock)
Az avokádókrémet szendvicsalapként is fogyaszthatjuk (Shutterstock)

Avokádókrém (Guacamole)

A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén.

Az alap a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozuk. Ha biztosra akarunk menni, használjunk a guacamoléhoz kóser sót és frissen őrölt borsot is.

Az eredeti mexikói guacamole a molcajate nevű kőmozsárban készül, és van benne apróra vágott paradicsom is. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.

Az alap - só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet:

  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • lime reszelt héja
  • lime leve
  • koriander
  • menta
  • csilipaprika
  • tabasco
  • paradicsom
  • tejföl
  • majonéz
  • mustár
  • mediterrán guacamoléhoz friss bazsalikom
A guacamole lime-mal, korianderrel páratlanul finom (Shutterstock)
A guacamole lime-mal, korianderrel páratlanul finom (Shutterstock)

Mivel fogyasszuk a guacamolét?

Az avokádókrémet tortilla csipsszel mártogathatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de pirítós kenyéren is megállja a helyét.

Vendégváráshoz a guacamolét fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.

Az alap guacamole recept

Hozzávalók:

2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors

Elkészítés: A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.

Kolumbiai guacamole

Hozzávalók:

4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz

Elkészítés: Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.