Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Íme a legfinomabb bodzaszörp, amit a diétázók is ihatnak literszám!

Házi bodzaszörp
A bodzaszörp akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük, és akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebb cukrot rakjuk bele. De akkor hogyan lesz belőle szörp? És mi tartósítja? Máris mutatjuk a szuper egészséges, cukormentes bodzaszörp receptjét!

A tavaszi íz- és illatkavalkád egyik megkerülhetetlen eleme a bodza: a virágából készült szörpöt mindenki ismeri és szereti. Nem éri meg boltban venni, több okból sem: egyrészt, mert ennél egyszerűbben elkészíthető és olcsóbb szirup aligha létezik, másrészt, ha magad készíted, pontosan tudod, mi van benne, kiválóan tudod szabályozni a cukortartalmát, vagy éppen azt, milyen cukorpótlóval készüljön a diétás változat. Ez utóbbihoz, a cukormentes bodzaszörphöz hoztunk egy zseniális receptet a diétaésfitnesz.hu-ról, amivel a szörpöd ugyan nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így – arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb!

Hozzávalók a cukormentes bodzaszörphöz:

  • 3 literes befőttesüveg
  • 40-50 db bodzavirág tányér
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
  • 1 tk. citromsav
Bodzaszörp, cukormentesen (Fotó: Shutterstock)
Bodzaszörp, cukormentesen (Fotó: Shutterstock)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A bodzavirágot mosás nélkül a befőttesüvegbe tesszük!
  2. Az édesítőt és a citromsavat feloldjuk 3 liter vízben, az egyik citrom levét belefacsarjuk.
  3. A bodzavirágokra annyi vizet öntünk, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot felkarikázzuk, és szintén az üvegbe tesszük.
  4. Egy éjszakán át áztatjuk a virágot, másnap átszűrjük üvegekbe, és kidunsztoljuk! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül.

A dunszt vajon mi?

A dunsztolás egy ősrégi eljárás, ami hosszú távú eltarthatóságot biztosít a lekvároknak, szörpöknek, savanyúságoknak és befőtteknek, és kiválóan helyettesíti a különféle tartósítószereket. A lezáratlan üvegeket állítsd egy vízzel teli lábasba, és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a matéria. Zárd le még forrón – a teljes légmentesség érdekében a kupak alá egy réteg celofánt is tehetsz –, majd az üvegeket egy-egy törölközőbe vagy paplanba bugyolálva hagyd kihűlni (ez kb. egy nap) – és készen is van! Felbontás után a dunsztolt befőtteket, lekvárokat, szörpöket hűtőben tárold, és nagyon fonos, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele, valamint hogy csakis tiszta evőeszközzel nyúlj az üvegbe!

5 TIPP, MIELŐTT NEKIÁLLNÁL BODZASZÖRPÖT KÉSZÍTENI

  • A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja, milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
  • Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
  • A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár vagy egyéb, oda nem illő dolog.
  • Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
  • A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot (vagy édesítőszert) tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.

Ha pedig a nyári hőségre készülve biztosítanád az extra felfrissülés lehetőségét, kattints ide a bodzás jégkocka receptjéért!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.