A tavaszi íz- és illatkavalkád egyik megkerülhetetlen eleme a bodza: a virágából készült szörpöt mindenki ismeri és szereti. Nem éri meg boltban venni, több okból sem: egyrészt, mert ennél egyszerűbben elkészíthető és olcsóbb szirup aligha létezik, másrészt, ha magad készíted, pontosan tudod, mi van benne, kiválóan tudod szabályozni a cukortartalmát, vagy éppen azt, milyen cukorpótlóval készüljön a diétás változat. Ez utóbbihoz, a cukormentes bodzaszörphöz hoztunk egy zseniális receptet a diétaésfitnesz.hu-ról, amivel a szörpöd ugyan nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így – arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb!
A dunsztolás egy ősrégi eljárás, ami hosszú távú eltarthatóságot biztosít a lekvároknak, szörpöknek, savanyúságoknak és befőtteknek, és kiválóan helyettesíti a különféle tartósítószereket. A lezáratlan üvegeket állítsd egy vízzel teli lábasba, és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a matéria. Zárd le még forrón – a teljes légmentesség érdekében a kupak alá egy réteg celofánt is tehetsz –, majd az üvegeket egy-egy törölközőbe vagy paplanba bugyolálva hagyd kihűlni (ez kb. egy nap) – és készen is van! Felbontás után a dunsztolt befőtteket, lekvárokat, szörpöket hűtőben tárold, és nagyon fonos, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön bele, valamint hogy csakis tiszta evőeszközzel nyúlj az üvegbe!
Ha pedig a nyári hőségre készülve biztosítanád az extra felfrissülés lehetőségét, kattints ide a bodzás jégkocka receptjéért!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.