Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Alapételek

Coleslaw, amerikai káposztasaláta grillhúsok és hamburgerek mellé

Coleslaw káposztasaláta
Az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw tökéletes választás hamburgerek és grillhúsok mellé, de nyáron tökéletes körete a hirtelensülteknek is. Lássuk, hogy készül!

Azt már Apicius római szakácstól tudjuk, hogy az ókorban igen kedvelt volt a káposztasaláta, amit általában ecettel, olívaolajjal gazdagítottak és cseppet fűszereztek. Bár a 18. századig a nemzetközi gasztronómia színterén nem jelent meg a majonéz, mégis azt mondhatjuk, hogy ez a római saláta lehetett a coleslaw első felbukkanása. Az európai népek káposzta iránti rajongásának hála, Róma bukásával a káposztasaláta nem tűnt el, hanem sok egyéb káposztás étel mellett beépült a hétköznapok gasztronómiájába.

Ennek köszönhető, hogy a hollandok konyhájában fellelhető volt a koolsalada, rövidítve koolsla, ami a holland telepesekkel együtt Amerikába is megérkezett. A hollandok a magukkal hozott vetőmagokat rögvest el is ültették Új Hollandiában, s a káposzta lassan kisarjadt a Hudson folyó mentén. A magukkal hozott vetőmag mellé pedig ott voltak a jól bevált receptek, amelyeknek köszönhetően a káposztasaláta szinte észrevétlenül is az amerikai gasztronómia szerves részévé vált.

Coleslaw káposztasaláta >>>
Coleslaw káposztasaláta >>>

Coleslaw >>>

Hogy pontosan mikor és ki tette meg az első lépést abba az irányba, hogy a koolslából coleslaw legyen, azt nem tudni, de a káposzta és a majonéz házasítása biztos siker volt. Érdekes módon – annak ellenére, hogy New York környékéről eredt a káposztasaláta – mégis a dél-amerikai konyha megkerülhetetlen fogásává nőtte ki magát. Egész egyszerűen szerves részévé vált a hagyományos amerikai konyhának. Így aztán az Újvilágban szinte elképzelhetetlen coleslaw nélkül bármilyen piknik, barbecue, s a gyorséttermi láncokban is biztosan megtaláljuk az étlapon a majonézes káposztasalátát, amit nem csak hamburgerek és sült húsok mellé kínálnak, hanem a különféle hideg és meleg szendvicsekhez is. De nem csak Amerikában kerül az ételek mellé, nálunk is divat lett a fent említett fogások mellé kínálni, sőt állítólag Svédországban még a pizzához is dukál.

A káposztasaláta elkészítése nem igényel nagy szakértelmet. Egy jó reszelő és néhány alapanyag szükségeltetik hozzá. A klasszikus coleslaw-ban fejes káposzta, kevés hagyma, szintén kevés sárgarépa található, amit majonézzel kevernek el, és cukorral, kevés borssal fűszereznek, citromlével vagy borecettel ízesítenek.

A majonéz természetesen kiváltható joghurttal vagy a mi konyhánk esetében tejföllel is, a salátába kerülő zöldségek aránya is módosítható, sőt akár más zöldségek, gyümölcsök is kerülhetnek az általunk készített káposztasalátába. Gyakori, hogy nem csak fehér káposztát, hanem lilakáposztát is felhasználnak a salátához, kedvelt alapanyag a fehérrépa vagy épp a pasztinák is, de kaliforniai paprikával, brokkolival, édesköménnyel, retekkel is ötvözhetjük. A gyümölcsök közül érdemes naranccsal, mandarinnal, almával vagy éppen körtével lazítani a salátánkat.

Coleslaw - amerikai káposztasaláta >>>
Coleslaw - amerikai káposztasaláta >>>

Az összeállított zöldségek és gyümölcsök öntetét keverhetjük mustárral, különféle mártásokkal, salsákkal, pestókkal. A salátához kiegészítésként adhatunk szemes mákot, zellermagot, lenmagot, szezámmagot, fekete szezámmagot, diót, kesudiót vagy épp napraforgómagot.

A salátába csempészhetünk egy kis ázsiai hangulatot is némi gyömbérrel, s a szószt is módosíthatjuk mogyoróvajjal és szójaszósszal, szezámolajjal, sőt friss korianderrel is megszórhatjuk. Jalapeno paprikával vagy más csilivel, esetleg csiliszósszal, tormával határozottan csípőssé is tehetjük, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, vékonyra szelt aszalt sárgabarackkal vagy fügével pedig kiválthatjuk a receptekben szereplő cukrot.

Az édesítés egyébként is ránk van bízva, mi döntjük el, melyik az a pont, ahol az édes íz még nem domináns, csak segít kiemelni a répa és a káposzta ízét. Ezt nem csak aszalványok vagy cukor segítségével érhetjük el, hanem méz, melasz, juharszirup vagy épp agave szirup is kerülhet a mártásba.

Az öntet savanyúságát megadhatjuk különféle ecetekkel, például borecettel, almaecettel, vagy akár sherryecettel is, sőt nyugodtan használhatunk különféle fűszerezett eceteket is. Az eceten kívül a káposztasaláta nagyon kellemesen ízesíthető citromlével, lime lével vagy akár citrommal kevert narancslével is.

A különféle kísérletek mellett biztos talajon is mozoghatunk: készíthetünk vinaigrette mártást, amelyet kedvünk szerint variálhatunk. A fokhagymát kicserélhetjük újhagymára vagy szezonjában éppen medvehagymára, de egészen finomra vágott snidlinggel is megbolondíthatjuk. Ez az alap jó arra, hogy a salátába szánt különféle fűszereket belekeverjük, hiszen az öntet jobban átveszi az ízét a fűszereknek, és egyenletesebben érvényesül majd az adott hangvétel az egész salátában. A fűszerek köre a már említett koriandertől, metélőhagymától és chilitől, a tárkonyon át egészen borsikafűig terjed. Szinte bármivel fűszerezhetünk, csak arra ügyeljünk, hogy a saláta többi alkotóelemével harmonizáljanak az ízek.

Coleslaw saláta (amerikai káposztasaláta)
Coleslaw saláta (amerikai káposztasaláta)

A coleslaw frissen bekeverve is rendkívül finom, de még jobb, ha kis időt hagyunk neki, hogy jobban összeérjenek az ízek, és a ropogós darabok is picit lágyuljanak az öntetnek köszönhetően.

Klasszikus coleslaw

Hozzávalók:

1 kisebb fehér fejes káposzta
2 közepes sárgarépa
1 fej sonkahagyma
1,5 dl majonéz
0,7 dl olívaolaj
0,3-0,5 dl fehérborecet

frissen őrölt feketebors
porcukor

Elkészítés: A fejes káposztát egy nagyobb tálba reszelem, majd kevéske sóval hintem és hagyom állni. Egy másik tálba belereszelem a megpucolt répákat és a hagymát, majd elkészítem az öntetet. A majonézt olívaolajjal kikeverem, majd némi cukorral ízesítem, végül hozzáadom a borecetet is. Ennél a pontnál célszerű gyakran kóstolgatni a mártást, hogy eltaláljuk a megfelelő arányt, amitől kellemesen édeskés-savanykás lesz az öntet. Frissen őrölt feketeborssal fűszerezem. A káposztát kinyomkodom, majd hozzáadom a hagymás répát, az öntetet, végezetül átkavarom, és ha lehetőségem nyílik rá, akkor 1-2 órát hagyom a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.