A csirkepaprikás az egyik, ha nem a legjobb magyaros étel. Nokedlivel és friss, ecetes lébe áztatott fejes salátával kínálva nem is kell más szombaton ebédre.
Pörköltet szinte mindenből lehet készíteni, legyen szó csirke-, sertés-, marha- vagy éppen vadhúsról, mindenből mennyei finom fogás varázsolható az asztalra. Léteznek emellett gombából, lencséből, csicseriborsóból, sőt tojásból készült pörköltek is, ám a felsoroltak közül a legnagyobb klasszikus a csirkepaprikás. Ez az az étel, amit a nagymamák rendszeresen készítettek, ha mentek az unokák látogatóba, és ez az, ami bármikor felidézi a gondtalan gyermekéveket.
A Vidék íze magazin receptjét követve olyan csirkepaprikást készíthetsz, ami garantáltan megszépíti a hétvégét. Mutatjuk a receptet.
Csirkepaprikás nokedlivel, fejes salátával
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
1 db kis csirke
2 db vöröshagyma
libazsír
1 db paradicsom
1 db paprika
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
só
bors
A nokedlihez:
4 db tojás
kb. 30 dkg liszt
só
Elkészítés:
Két-három evőkanál libazsíron átlátszóra pároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne 1-2 evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntünk rá körülbelül fél deci vizet, és visszarakjuk a tűzhelyre.
Beletesszük a kis kockákra vágott paprikát és a nagyon apróra felkockázott paradicsomot. Kicsit rotyogtatjuk együtt, majd ebbe a sűrű szaftba rakjuk a feldarabolt csirkét. Fűszerezzük sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt köménnyel. Ha csípősen szeretjük, akkor tehetünk hozzá pár karika erős paprikát. Fedő alatt főzzük, közben gyakran ránézünk, öntünk alá egy kis vizet, ha szükséges.
Egy nagy tálba ütjük a tojásokat. Annyi lisztet kavarunk hozzá, hogy jó sűrű legyen a tészta. Nem kell agyonkavarni, egyáltalán nem baj, ha nem szép sima. Bő sós vizet forralunk egy nagy fazékban. Ha felforrt, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát, közben többször megkeverjük, mert a nyers tésztadarabkák hajlamosak összeragadni. Ha feljöttek a nokedlik a víz színére, akkor még egy-két percig forraljuk, majd tésztaszűrővel kiszedjük. Hideg víz alatt átöblítjük, tálba szedjük, és egy kevés zsiradékkal összekeverjük, így álltában nem fognak összeragadni a szemek.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.