Hazánk területéből körülbelül kétmillió hektár erdő, amelyek nemcsak vadban, hanem gombában és vadnövényben is gazdag. Nagyszüleink idejében természetesnek számított az erdők-mezők kincseinek felhasználása, ami ma reneszánszát éli. Gyűjtésük persze igényel némi háttérismeretet, a gombáknál pedig szigorúan gombaszakellenőri bevizsgálásra van szükség.
Egy részük meghatározásához szabadon hozzáférhető szakirodalom áll rendelkezésre, például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán. Elvégezhetünk gombák és vadnövények meghatározásáról szóló tanfolyamokat, vezetett erdei és gyógynövényismereti túrákon is részt vehetünk, és jelentkezhetünk szarvasgomba-vadászatra is. Idén már túlvagyunk a nagy népszerűségnek örvendő, a tavasz hírnökének számító medvehagyma termőidején, és az első kultikus gomba, a kucsmagomba igazán jónak mondható szezonját is magunk mögött tudjuk. Jön a vargánya- és a rókagombagyűjtés ideje, s ha bizonytalanok lennénk, vagy csak nem jártunk sikerrel, kérjünk segítséget a közeli piacon egy gombász-árustól. A családi asztalnál biztos a siker egy rántott vargányával, erdeigomba-levessel vagy -melegszendvicskrémmel!
Az erdőszélen, a mezőn számos gyógynövény él szerte a Kárpát-medencében; a szakkönyvek nagyjából ezer fajt tartanak nyilván. Nagy részüket élvezeti értékük mellett a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra is érdemes felhasználni. Közéjük tartozik a meghűlést gyógyító kamilla, a fekete bodza és a hársfa virága, a rekedtséget, köhögést enyhítő cickafarkfű és a kakukkfű. A közkedvelt csipkebogyónak magas a C-vitamin-tartalma, a csalán tisztító és erősítő hatású. A körömvirág alkalmas a nehezen gyógyuló sebek kezelésére, a borsmenta nyugtat és fertőtlenít, a citromfű és a levendula csökkenti a magas vérnyomást. Az ezerjófű – neve alapján – sokféle bajt orvosol. Ezek otthoni szárításával akár saját vadnövény-teakeveréket is tehetünk el befőttesüvegben.
A vadvirágokból, például ibolyából, pitypangból, bodzából vagy akácból készíthető szörpök és lekvárok biztosan sokak szívét megdobogtatják. A konyhai felhasználásuknak a szörp- és teakészítésen túl pedig csak a kreativitásunk szabhat határt: egy pitypanglekváros rizsfelfújttal vagy bodzás-epres tejbegrízzel sikert arathatunk a vendégek körében.
(Forrás: Mandiner.hu)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.