Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Alapételek

Egészséges, friss alapanyagok – ingyen? Kirándulás közben mindent begyűjthetsz!

Az erdőkben gyógynövényeket, gombákat, gyümölcsöket és terméseket is gyűjthetünk /Fotó: Shutterstock
Itt az igazi tavasz, irány a természet! Kirándulás közben azonban érdemes nyitott szemmel járni, hiszen sok növényből isteni tea, szörp vagy éppen leves, mi több, vega főfogás készülhet!

Hazánk területéből körülbelül kétmillió hektár erdő, amelyek nemcsak vadban, hanem gombában és vadnövényben is gazdag. Nagyszüleink idejében természetesnek számított az erdők-mezők kincseinek felhasználása, ami ma reneszánszát éli. Gyűjtésük persze igényel némi háttérismeretet, a gombáknál pedig szigorúan gombaszakellenőri bevizsgálásra van szükség.

Az erdőkben gyógynövényeket, gombákat, gyümölcsöket és terméseket is gyűjthetünk /Fotó: Shutterstock
Az erdőkben gyógynövényeket, gombákat, gyümölcsöket és terméseket is gyűjthetünk /Fotó: Shutterstock

Óvatosan a GOmbákkal!

Egy részük meghatározásához szabadon hozzáférhető szakirodalom áll rendelkezésre, például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán. Elvégezhetünk gombák és vadnövények meghatározásáról szóló tanfolyamokat, vezetett erdei és gyógynövényismereti túrákon is részt vehetünk, és jelentkezhetünk szarvasgomba-vadászatra is. Idén már túlvagyunk a nagy népszerűségnek örvendő, a tavasz hírnökének számító medvehagyma termőidején, és az első kultikus gomba, a kucsmagomba igazán jónak mondható szezonját is magunk mögött tudjuk. Jön a vargánya- és a rókagombagyűjtés ideje, s ha bizonytalanok lennénk, vagy csak nem jártunk sikerrel, kérjünk segítséget a közeli piacon egy gombász-árustól. A családi asztalnál biztos a siker egy rántott vargányával, erdeigomba-levessel vagy -melegszendvicskrémmel!

Gyógynövények úton-útfélen

Az erdőszélen, a mezőn számos gyógynövény él szerte a Kárpát-medencében; a szakkönyvek nagyjából ezer fajt tartanak nyilván. Nagy részüket élvezeti értékük mellett a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra is érdemes felhasználni. Közéjük tartozik a meghűlést gyógyító kamilla, a fekete bodza és a hársfa virága, a rekedtséget, köhögést enyhítő cickafarkfű és a kakukkfű. A közkedvelt csipkebogyónak magas a C-vitamin-tartalma, a csalán tisztító és erősítő hatású. A körömvirág alkalmas a nehezen gyógyuló sebek kezelésére, a borsmenta nyugtat és fertőtlenít, a citromfű és a levendula csökkenti a magas vérnyomást. Az ezerjófű – neve alapján – sokféle bajt orvosol. Ezek otthoni szárításával akár saját vadnövény-teakeveréket is tehetünk el befőttesüvegben.

Virágos limonádé bodzával, akáccal és orgonával /Fotó: Mindmegette
Virágos limonádé bodzával, akáccal és orgonával /Fotó: Mindmegette

Virágból - szörp és lekvár

A vadvirágokból, például ibolyából, pitypangból, bodzából vagy akácból készíthető szörpök és lekvárok biztosan sokak szívét megdobogtatják. A konyhai felhasználásuknak a szörp- és teakészítésen túl pedig csak a kreativitásunk szabhat határt: egy pitypanglekváros rizsfelfújttal vagy bodzás-epres tejbegrízzel sikert arathatunk a vendégek körében.

(Forrás: Mandiner.hu)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.