A madártejhez, legtöbbünknek, meseszerű kisgyerekkori élmények kapcsolódnak: ahogy a konyhát betöltötte a semmihez nem hasonlítható vaníliaillat, ahogy remegve vártuk, hogy a hidegvízbe állított fazékban végre hűtőbe rakható hőmérsékletűre hüljön a sodó, ahogy ment a harc az evőkanálnyi galuskákért, mert persze sosem készült annyi, amennyire igény volna.
Most segítünk rekonstruálni a mama madártejét, amiben azért van néhány apró trükk, ami elengedhetetlen a sikerhez. Jelszó: NE FORRJON! Hogy miért ne? Mert akkor rántotta lesz belőle. Ne hagyjuk!
3 db tojásfehérje
1 l teljes tej
1 db vaníliarúd
2 dl habtejszín
15 dkg kristálycukor
5 db tojássárgája
1. Válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét. Ha ez nem megy, mutatunk egy szuperegyszerű módszert, csak egy fél literes pet-palack kell hozzá (2:47-nél jön a tuti!). Robotgéppel verjük kemény habbá a tojásfehérjéket. Akkor jó, ha fejjel lefelé fordítva az edényt, a hab ugyanolyan mereven áll a tálban. Ezután evőkanál segít ségével adagoljunk belőle egyforma méretű halmokat a lassú tűzön megmelegített tejbe. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Főzzük a habgaluskákat a meleg, de nem forró tejben néhány pillanatig, azután szűrőlapáttal óvatosan szedjük ki tányérra, és tegyük félre.
2. Jöhet a vaníliarúd. Kaparjuk ki a hosszában félbevágott vaníliarúd magjait, majd adjuk a rúddal, és a tejszínnel együtt a tejhez, és melegítsük fel. Ha nincs rúd egy csomag vaníliás cukor is megteszi, ha lehet Bourbon vaníliás legyen, annak intenzívebb az íze. De a vanília paszta vagy aroma is tökély. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon!
3. Húzzuk le a tűzről, és vegyük ki belőle a vaníliarudat. A cukorral habosítsuk fel a tojássárgája felét, csorgassuk bele, és egy kézi habverővel keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, és forgassuk bele a maradék tojássárgáját. Kis lángon, állandó kevergetés mellett melegítsük addig, amíg kissé besűrűsödik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Ezután húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni néhány percig. Halmozzuk a tetejére a habgaluskákat, és fogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.