Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Alapételek

Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen: főzve, hidegen, tartósítószer nélkül!

Házi szörp, szörp, eperszörp, gyümölcsszörp
Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!
A siker garanciája a makulátlan tisztaság

Módszeresen tisztítsd meg a befőzéshez használt valamennyi eszközt és ne feledkezz meg a munkaterületről sem. A kiválasztott teljesen ép üvegeket és csavaros tetőket a legkönnyebben mosogatógépben fertőtlenítheted. Ennek hiányában mosogasd el őket forró mosószeres vízzel, majd egy nagyobb edényben forralt vízben sterilizáld negyedórás főzéssel, végül tiszta konyharuhára borítva hagyd lecsöpögni, megszáradni. Eltörölgetni tilos, mert a ruháról az üvegekbe kerülő legparányibb szennyeződés is a szörp romlását eredményezheti, és többórás munkád mehet veszendőbe a penész által.

Üvegek és fedelek

A befőzőszezonra érdemes félretenni néhány olyan (általában nem visszaváltható) széles szájú gyümölcsleves üveget, amelyik csavaros fémtetővel záródik. Használhatsz csatos üvegeket is, ezeknél ne felejtsd el kifőzni a gumigyűrűt.
Még a sterilizálás előtt ellenőrizd, hogy a csavaros fedél mentes-e a rozsdától és nem nyomódott-e be a belső felszínén a szigetelőréteg. Ha a vízzel megtöltött üveg fejre állítva nem ereszt, akkor légmentesen záródik. Ellenkező esetben keress másik fedelet. Fontos, hogy ugyanannyi „karom” (menet) legyen rajta, mint az üveg száján.
A befőzés végén az üvegeket celofánnal is lezárhatod. Nedvesítsd be, hogy tökéletesen az üveg szájára tapadjon. Ha a csavaros fedél alá folpakot teszel, nagyon ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg, mert ez megnyithatja az utat a romlás felé.

Érett gyümölcs – kevesebb cukor

Lédús, tökéletesen érett, de még nem erjedő vagy túlpuhult gyümölcsöket vásárolj. A szezon végén zamatosabb, több vitamint tartalmazó és édesebb alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket kevésbé szükséges ízesíteni.
Finomított kristálycukor helyett kipróbálhatsz mézet, nádcukrot vagy juharszirupot, a fogyókúrázókra és a cukorbetegekre tekintettel pedig édesítőszereket használhatsz.

Hidegen kevert szörp

Daráld le a gyümölcsöt paradicsomdarálón, majd hagyd lecsepegni szűrőn vagy tüllzacskóban. (Így nem kerülnek a lébe pl. a málna és a ribizli apró magjai, ráadásul a gyümölcshúst elteheted lekvárnak.) A lecsepegett lét szükség szerint forralt vízzel hígíthatod és a recepted előírását követve édesítheted. Pihentesd hűvös helyen egy napig, és időnként keverd át, hogy a cukor jól feloldódjon. Nyersen a legtöbb hasznos anyag a szörpben marad, és télen is élvezheted a gyümölcs friss ízét. A romlását tartósítószerrel előzheted meg.

Főzött szörp

Darálásra nincs szükség, elég, ha összezúzod a gyümölcsöket villával vagy krumplitörővel. Töltsd egy nagy uborkásüvegbe, kösd le vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs előbb habos lesz, majd kb. egy hét múlva kiforrja magát. Ezután szűrd át, és hígítsd a lét kb. fele mennyiségű vízzel. Adj hozzá literenként 1 kg cukrot, jól keverd el, és forrald lassú tűzön kb. 10 percig. Forrón töltsd a sterilizált üvegekbe, kötözd vagy zárd le, végül tartósítsd száraz dunsztban vagy állítsd fejre az üvegeket 5 percre. Ennél a módszernél a hőkezelés és a sok cukor miatt nincs szükség tartósítószerre.

Amit a tartósítószerekről tudni kell

Mióta a kutatások kimutatták a szalicil egészségkárosító hatását, az élelmiszeriparban betiltották a használatát, de a kereskedelemben még kapható. Ha a nagyi receptje miatt ragaszkodsz hozzá, akkor az üveg lezárásakor, két réteg benedvesített celofán, esetleg folpak és a csavaros tető közé szórj belőle egy késhegynyit: a hatását így is kifejti, de nem érintkezik a lével.

A szalicil helyett ajánlott nátrium-benzoát is megvéd a penészesedéstől és az erjedéstől. Ebből legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanálnyi) kell 1 liter léhez.
A nagyüzemileg tartósított termékek összetevői között szereplő szorbinsav (E 200) a természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Ezt a bioboltban, webáruházban bárki által elérhető tartósítót a szakemberek teljesen veszélytelennek ítélik, és világszerte engedélyezik. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, de nincs csíraölő hatása, ezért használatakor még fokozottabban ügyelj a steril tisztaságra.

Sokáig szép szín

Az állás során a színekért felelős pigmentek még a nyers szörpben is fokozatosan lebomlanak, és a lé fakulni kezd. A folyamat nem megállítható, azonban lelassítható citrom- vagy borkősav hozzáadásával. Ezek az adalékok nem mérgezőek, de ha idegenkedsz tőlük, akkor kb. 3 literenként 1/2 db citrom levével helyettesíthetőek.

Az otthon az a hely, ahol a legfinomabb szörpök készülnek.

Koronás Cukor

Itt találod a legjobb szörp-recepteket!>>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.