Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Alapételek

Így készül a legfinomabb kapormártás – olyan, mint a nagyinál!

Kapormártás
Aki szereti a tökfőzeléket, tudja, mennyire más az első, nyár eleji kaporral készített, mint a fagyasztóból előkapott alapanyagokból főzött változat. És aki szereti ezt az intenzív, kapros ízt, az nem tud majd nemet mondani erre a méltatlanul elfeledett klasszikusra, a kapormártásra, ami főzelékként és szószként is megállja a helyét. Máris mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb, hagyományos, nagyiféle változat!

Ha bárki most arra gondol, hogy szerinte a kapor igenis rémes, és ne is próbálkozzon senki meggyőzni őt az ellenkezőjéről, ahhoz azért lenne egy pár szavunk, ugyanis az egészsége látja kárát, ha időről időre nem próbálja meg megszeretni a kaprot. Jó, egy kicsit túloztunk, de az igaz, hogy a kapor nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is!

Egyrészt a benne lévő illóolajok megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, ezért a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, tehát kiváló puffadás ellen, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó, és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken.

A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag magas a C-vitamin-tartalma, emellett van benne még A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamin is.

Elég impozáns lista, nem igaz? Nos, akkor azt javasoljuk, hogy aki mindezen felbuzdulva úgy döntött, adna még egy esélyt ennek a csodálatos zöldfűszernek, az egyrészt készítsen össze egy nagy befőttesüvegnyi kovászos uborkát, másrészt próbálja ki a lenti kapormártás receptjét. Istenien passzol hozzá a fűszeres, sült húsgolyó, de a sült hal is, vagy sűrűbbre készítve főzelékként is kóstolható. Ki melyikben lát több fantáziát!

Hozzávalók a békebeli kapormártáshoz:

  • 1 db húsleveskocka
  • 1 csokor kapor
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors
  • 1 mk. cukor
  • 1/4 db citrom leve
Kapormártás (Fotó: mindmegette.hu / Kard Sándorné)
Kapormártás (Fotó: mindmegette.hu / Kard Sándorné)

Elkészítése:

  1. A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízben.
  2. A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és világos színűre pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, összekeverjük.
  3. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd állandó keverés mellett simára keverjük. Ezután ízesítjük a sóval, borssal, cukorral, citromlével. 5 percig forraljuk.

Extra tipp: Tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom. A leveskockát tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült kapormártás.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.