Ha bárki most arra gondol, hogy szerinte a kapor igenis rémes, és ne is próbálkozzon senki meggyőzni őt az ellenkezőjéről, ahhoz azért lenne egy pár szavunk, ugyanis az egészsége látja kárát, ha időről időre nem próbálja meg megszeretni a kaprot. Jó, egy kicsit túloztunk, de az igaz, hogy a kapor nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is!
Egyrészt a benne lévő illóolajok megakadályozzák a baktériumok elszaporodását, ezért a kapor alkalmas a sebek fertőtlenítésére, erős antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet, csökkenti a bélben történő gázképződést, tehát kiváló puffadás ellen, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést, jótékony hatással van a rossz leheletre, megoldást kínál a csuklásra, finoman vízhajtó, és húgyúti fertőzések esetén is enyhít a tüneteken.
A kaporban található kalcium, kálium, mangán, vas, foszfor, cink és magnézium, továbbá viszonylag magas a C-vitamin-tartalma, emellett van benne még A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamin is.
Elég impozáns lista, nem igaz? Nos, akkor azt javasoljuk, hogy aki mindezen felbuzdulva úgy döntött, adna még egy esélyt ennek a csodálatos zöldfűszernek, az egyrészt készítsen össze egy nagy befőttesüvegnyi kovászos uborkát, másrészt próbálja ki a lenti kapormártás receptjét. Istenien passzol hozzá a fűszeres, sült húsgolyó, de a sült hal is, vagy sűrűbbre készítve főzelékként is kóstolható. Ki melyikben lát több fantáziát!
Extra tipp: Tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom. A leveskockát tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült kapormártás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.