Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Alapételek

Így lesz tökéletes a hájas tészta!

Disznótor és farsang alkalmával sok helyen elmaradhatatlan ez a hajtogatással készülő házi sütemény. Megmutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

Nem kell feltétlenül disznót ölnöd, elég kiderítened, hogy hol tudsz hájat szerezni. Ha ez megvan, nekiveselkedhetsz az alaptésztának. Készíts egyszerre nagyobb mennyiséget, és fagyaszd le adagonként. Később bármikor megsütheted.

1. A legfontosabb hozzávaló

A tészta utánozhatatlan ízét a zsírolvasztáshoz, töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, ún. fodorháj adja. A mangalicáé a legjobb. Házi disznóöléskor leválasztják a bélről, hagyják megdermedni, majd óvatosan lekaparják a hártyáról. Hidegen vágd kisebb darabokra, és daráld le. Az így kapott fehér masszát dolgozd össze liszttel, keverd habosra, és tedd a hűtőbe.

2. Dagasztás

A receptben megadott többi hozzávalót gyúrd össze rétestészta keménységűre. Adj hozzá fehérbort, hogy az alkohol még jobban megemelje az élesztős tésztát. Ezután dolgozd hólyagosra. Kenyérsütőgéppel fáradság nélkül, tökéletesen kidagaszthatod. Keleszteni nem kell, csak rövid ideig pihentetni, ahogy a recept előírja.

3. Így kend fel a hájat

A kidagasztott tésztát lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra, majd késsel, kis darabokban kend rá a hideg lisztes hájat. Ne nyomkodd, csak finoman simítsd el. A megkent tésztát óvatosan csavard fel, mint egy szőnyeget, majd a nyújtófával lapogasd szögletesre és nyújtsd vékonyra.

4. Hajtogatás

A vékony tésztalapot hajtsd négyrét. Először hajtsd be a két szélét a képzeletbeli középvonalig, majd az így kapott téglalapot is hajtsd félbe. Pihentesd hideg helyen, azután ismét nyújtsd ki és kend meg, majd ismételd meg a hajtogatást még kétszer. Fontos tudni, hogy a hájas tészta készítése hideget igényel, máskülönben felolvad benne a sok zsír, és a tészta nyújthatatlanná válik.

5. A forró kés trükkje

Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra, majd batyuk vagy táskák készítéséhez oszd kockákra a tűzhely lángjánál megforrósított késsel. Ne ijedj meg, sercegni fog, amikor vágod! Így szép, sima széleket kapsz. Közben a kihűlt kést melegítsd újra.

6. Sütés

Forró sütőben a tészta gyönyörűen megemelkedik és réteges lesz. A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza az egyes rétegek összetapadását. Közben a tésztában gőz is képződik, ami fellazítja a „leveleket”.

7. Süteményváltozatok

A zsíros hájas tésztát a leggyakrabban szilvalekvárral kenik vagy töltik meg, mert ez segíti az emésztést. Az alaptésztából tetszés szerint készíthetsz kiflit, pogácsát, sós stanglit, krémes lapot, túrós batyut vagy akár tarte Tatint is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.