Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Alapételek

Roston sült sertéskaraj gombával: a hétvégi ebédek koronázatlan királya

Ez a szaftos és omlós, krémes mártással és gombával megspékelt karaj lesz a vasárnapi ebéd sztárja, egyszerűen nem lehet betelni vele. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

A karaj tápértékével, finom ízével, könnyű és sokoldalú elkészítési módjaival előkelő helyen szerepel a sertéshúsfélék képzeletbeli dobogóján. Mindenféle fűszerrel jól párosítható, elkészíthetjük bundázva, töltve, baconbe göngyölve, zöldségekkel és krémes szószban. Mostani receptünk több módot is ötvöz egyszerre, hiszen a roston sült karajra lágy besamelmártás kerül, majd pirított gomba, végül bacon koronázza az egyébként is díjnyertes fogást. Kicsit hasonlít a Dubarry-szeletre, akár a gombával elkészített távoli rokonának is tekinthetnénk ezt az ételt. Íme, a pontos recept!

Gombával rakott roston sült karaj /Fotó: Vidék íze magazin

Gombával rakott roston sült karaj

  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Egy adag: kb. 450 kcal

Hozzávalók: 

  • 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
  • bors
  • olaj 
  • 5 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. liszt
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 db vöröshagyma
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1 kis csokor petrezselyem 
  • 8 szelet bacon

Elkészítése: 

  1. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval, borssal. Egy kevés olajat felforrósítunk, és a karajszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük pár perc alatt. Nem baj, ha nem sülnek át teljesen, úgyis mennek még a sütőbe is.
  2. Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk, belefektetjük az elősütött húsokat. 
  3. Elkészítjük a besamelt. Egy kis lábasban felmelegítjük a vajat 1-2 ek. olajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet, majd világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, annyival, hogy sűrű, krémes legyen a mártás, és összeforraljuk. Pici sóval ízesítjük. Minden szelet húsra gazdagon kanalazunk a besamelből.
  4. Felvágjuk a vöröshagymát, és egy kevés olajon üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a megtisztított, apróra felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és nagy lángon sütjük. Amikor a gomba leve már nagyrészt elfőtt, akkor ezt is rákanalazzuk a besamellel meglocsolt karajszeletekre, végül mindegyik hús tetejére egy-egy baconszeletet helyezünk. A 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt készre sütjük.

Tipp: ha tovább szeretnénk extrázni, sajtot is reszelhetünk a tetejére. 

A sült húsok legjobb kísérője

Hiába készítünk mennyei finom húsételt, ha nem a megfelelő köretet választjuk hozzá, nem lesz tökéletes az ízharmónia. A gombás-besameles roston sült karajhoz remekül illik a burgonyapüré, de egy fűszeres tepsis krumplit is bármikor el tudunk képzelni mellé. Van is egy jó receptünk, maestrónk, Kósa Kolos videón mutatja be, mitől lesz különleges finom ez az egyszerű köret. 

 

(A kiemelt kép és a recept forrása: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.