A kolbásszal töltött karaj nemcsak a látványával, hanem az ízével is elvarázsol majd. Ez a magyaros étel remek választás hétvégi ebédnek, de akár ünnepi fogás is lehet belőle, hiszen fenséges, és dísze is lehet az asztalnak. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan kerül a kolbász a karajba, nézd meg a receptet!
Mi magyarok imádjuk a húsos ételeket, szeretjük a sertéshúst, a kolbászt és a hurkát, meg persze a szalonnát, így nem csoda, hogy valaki egyszer kitalálta, hogy ötvözi ezeket az élelmiszereket. A kolbásszal töltött karaj nemcsak mutatós, hanem fenségesen finom fogás is, amit szeletekre vágva ehetünk ebédre, de hidegen akár szendvicsbe is kerülhet, hiszen úgy is mennyei! Ha mindig is érdekelt, hogyan kerül a kolbász a karajba, akkor most figyelj, mert a Vidék íze receptjével lerántjuk a leplet a trükkről!
Így készül a kolbásszal töltött karaj, amihez szalonnás káposzta a köret
Hozzávalók a karajhoz:
60 dkg karajfilé
25 dkg füstölt kolbász
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál fokhagyma-granulátum
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt babérlevél
1 evőkanál olaj
só
bors
A szalonnás káposztához:
60 dkg kelkáposzta
15 dkg kolozsvári szalonna
1 kisebb vöröshagyma
1 csipet majoránn
1 csipet őrölt kömény
só
bors
A paradicsomos burgonyához:
1 kg sárga burgonya
1 kockázottparadicsom-konzerv
2-3 ág kakukkfű
1 kisebb vöröshagyma
10 koktélparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
Egy hosszú, keskeny pengéjű késsel felszúrjuk a karajt és beletöltjük a kolbászt. Összekeverjük a pácot, és kívülről alaposan bedörzsöljük vele a húsdarabot. Hagyjuk így állni két órát. Utána beletesszük egy tepsibe. Betoljuk a 190 fokra felfűtött sütőbe, és addig sütjük, míg a hús ki nem fehéredik. Ekkor kivesszük, öntünk alá egy kevés vizet, lefedjük fóliával, és 170 fokos sütőben egy órán át sütjük. Levesszük róla a fóliát, 180 fokra emeljük a sütő hőmérsékletét, és negyedórán át pirítjuk.
Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát, egy nagy serpenyőben kipirítjuk (ha kevés a zsíros rész a szalonnán, akkor mehet alá egy kis zsiradék is). Rádobjuk a meghámozott, félszeletekre vágott vöröshagymát, pár percig együtt pirítjuk. Ekkor mehet rá a felcsíkozott, blansírozott kelkáposzta, fűszerezzük egy-egy nagy csipet őrölt majoránnával és köménnyel, sóval és borssal. Pár percig pároljuk együtt.
A másik körethez megpucoljuk a krumplit, karikákra vágjuk. Az olívaolajon megdinszteljük a cikkekre vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, beledobjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és egy percig főzzük. Belekeverjük a nyers, felkarikázott krumplit, átöntjük egy tepsibe. A tetejére tesszük a félbevágott koktélparadicsomokat, és 160-170 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.