Ősszel szinte mindenki süti a sütőtököt, ám ezt a finomságot nemcsak magában lehet falatozni, hanem sütemények, sőt sós főételek is készíthetők belőle. Ha unod a sütőtökös pitét, muffint vagy a krémlevest, de van otthon sütőtök, akkor készíts belőle főételt, darált hússal töltve mennyei ebéd.
A sütőtök nemcsak finom, hanem egészséges is. Ősszel rengeteg különféle sütőtök lepi el a boltok polcait, és ilyenkor jó áron juthatunk hozzá ehhez a zöldséghez, amit fogyaszthatunk sütve, magában, készíthetünk belőle édességet, mint például sütőtökös pitét és muffint is, de főzhetünk krémlevest, tésztás fogást is, sőt darált hússal töltve igazán laktató, őszi ebédet varázsolhatunk az asztalra. A darált húsos tölteléket ráadásul kedvünk szerint fűszerezhetjük, lehet magyaros, olaszos vagy mediterrán, ezek is mind remekül passzolnak az édes tökhús mellé.
Ha van otthon egy nagyobb sütőtököd, akkor készíts belőle töltött tököt, hidd el, megéri kipróbálni ezt a receptet!
Így készül a töltött sütőtök, videón mutatjuk a laktató őszi receptet!
Hozzávalók:
1-2 db nagy méretű hokkaidó tök vagy sütőtők
40 dkg darált sertéshús
40 dkg darált marhahús
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 ág friss kakukkfű
½ csokor petrezselyem
2 dl tej
1 db száraz zsemle
só
bors
6-8 dkg reszelt parmezán
1 dl olívaolaj
Elkészítés:
Előkészítjük a tököt. Az alját, ha szükséges, egy éles késsel kicsit levágjuk, hogy a tök szépen megálljon a talpán. A tetejét jobban levágjuk, itt fogjuk majd a fűszeres, húsos keverékkel megtölteni. Kés, kanál, karalábévájó, vagy esetünkben fagyiskanál segítségével kiszedjük a tök belsejét a magokkal együtt, majd az elkészült tököt félretesszük töltésig.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy keverőtálba rakjuk a kétféle darált húst, hozzáadjuk a tojást, a megpucolt, felkockázott vöröshagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, fűszerezzük kakukkfű lecsipkedett leveleivel és aprított petrezselyemmel. Végül hozzáadjuk a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlét, és ízesítjük sóval, borssal.
A darált húsos alapot kézzel alaposan összedolgozzunk, majd a reszelt parmezánt is hozzáadjuk, ezt is beledolgozzuk. A sütőtök belsejébe kevés olívaolajat öntünk, sózzuk, és kézzel vagy szilikonecsettel elkenjük az olajat és a sót a tökhúson. Ezután jöhet a darált húsos keverék a tök belsejébe.
A töltött tököt sütőbe tesszük, és 1 óra alatt szép pirosra sütjük. Az elkészült tököt ha lehet, még a tepsiben vágjuk fel, hogy a tökből kifolyó ízes nedvek ne vesszenek kárba, ezzel meglocsolva tálaljuk.
A sütőtök nemcsak finom, hanem egészséges is: ezek a jótékony egészségügyi hatásai
A sütőtökben számtalan vitamin és ásványi anyag megtalálható. A sütőtöknek magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, emellett található benne magnézium, vas és béta-karotin is, ami például azért fontos, mert segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. A rendszeres sütőtökfogyasztás hozzájárulhat a látás egészségének megőrzéséhez, segíti a fogyást, sőt akárcsak a tökmag, a sütőtök is pozitív hatással van a hólyagra, a prosztatára.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.