Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Alapételek

Libapecsenye egészben: a tökéletes Márton-napi sült

Ha idén valami különleges fogással készülnél a Márton-napra, akkor ne is keress tovább a receptek között. Az egészben sült libapecsenye tökéletes ünnepi főfogás, mindenki megtalálja a kedvenc részét rajta.

Igazán megéri a fáradságot az egészben sült libapecsenye elkészítése, mert a végeredmény a legomlósabb, legszaftosabb hús lesz, amit valaha kóstolt a család. Az alma kellemes édes aromát kölcsönöz a libasültnek, mellé már csak egy ízletes köret hiányzik, de arra is van egy fantasztikus ötletünk. 

Az egészben sült libapecsenye a Márton-napi menü legfinomabb fogása lesz /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül az egészben sült libapecsenye

Hozzávalók:

  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 5 db savanykás alma
  • 1 ek. méz
  • 2-3 kg-os pecsenyeliba
  • durvára tört zöld bors
  • 1 kis csokor friss vagy 1 ek. szárított kakukkfű (vagy ízlés szerint más zöldfűszer)

Elkészítése:

  1. Meghámozzuk a hagyma és az alma felét, és cikkekre vágjuk. Összekeverjük a mézzel. 
  2. A libát megtisztítjuk, papírtörlővel megszárítjuk. A hasüregét bedörzsöljük durvára tört zöld borssal és a felaprított vagy elmorzsolt kakukkfű felével. Belerakjuk a mézes hagyma-alma keveréket is. Sózni nem szabad! 
  3. Átlátszó fóliába burkoljuk, és egy éjszakán át hagyjuk pácolódni. Másnap kicsomagoljuk, átrakjuk egy nagy tepsire. Mellédobjuk a maradék, szintén meghámozott, cikkekre vágott almát és hagymát, kívülről bedörzsöljük sóval, valamint zöld borssal és a maradék kakukkfűvel. 
  4. Alufóliával lefedjük, és nagyon alacsony hőmérsékleten (120-130 fokon) több órán át sütjük. Ha a hús már megpuhult, levesszük róla az alufóliát, és magasabbra emelve a sütő hőmérsékletét, rápirítunk. Sült burgonyával tálalhatjuk.

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

Hogyan szeleteljük fel az egész libát? 

Az elkészült libasültet hagyjuk negyedórát pihenni, így szebben tudjuk majd szeletelni. Úgy fektessük a vágódeszkára, hogy a ropogósra pirult háta nézzen felfelé. Egy éles késsel elsőként a combokat és a két szárnyát vágjuk le. Azután mindkét oldalán lefejtjük a mellhúst a csontról, és felszeleteljük. Egy nagy tálra rendezve, a körettel együtt kínáljuk.

 

A Márton-napi sült mellől nem hiányozhat a párolt káposzta sem, aminek az elkészítését videón mutatjuk!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.