Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Alapételek

Az 1500 éves ital, amit Erzsébet királynő reggelire ivott: itt a nagy sörtörténelem

Sör
Mezopotámiában már időszámításunk előtt hétezer évvel ittak sört, s áldozták Ninharnak, a bika képében ábrázolt sumér istennek; aki a mennydörgés és felhőszakadás ura volt.

Egyiptomban a titokzatos mitológia legősibb istenei közé sorolt Ozirisznak köszönték a sört. Ő terjesztette a kultúrát nemcsak Egyiptomban, de más népek között is. Istennek tartották, ám nagyon is emberi módon, ittasan elkövetett félrelépéséért az életével fizetett. Újjáéledt, s ő lett a halottak istene. Az ókori egyiptomiak a mezőgazdaság istenét is tisztelték benne. Ő ajándékozta meg a földieket a henketnek nevezett erjesztett itallal, ami időszámításunk előtt ötezer évvel mindennapi tápláléknak számított.

Az 1500 éves ital

„Az erjesztett italok közül a sört állították elő legnagyobb mennyiségben. A kőmozsarakban összetört, majd megnedvesített árpából durva tésztadarabokat sütöttek, ezeket egy hatalmas edényben vízben széttaposták, majd erjesztették. Kellő erjedés után szitán gyúrták át a pépes masszát. A lecsurgó nedvet nevezték henketnek…” (Kákossy László-Varga Edit: Egy évezred a Nílus völgyében), amit egyiptomi orvosok időszámításunk előtt 1500 körül már jó néhány receptjükben előírtak pácienseiknek. Az erjesztett árpaléből az egyiptomiak napi két-három kenyér mellé átlagosan két korsót fogyasztottak. Munka közben is szívesen itták, s ahogy egy egyiptológus sokatmondó hasonlattal megfogalmazta: „Legalább annyira nemzeti ital volt, mint ma a bajoroknál.”

Máshol ünnepi ital volt

Babilonban, ha nem is tartották isteni eredetűnek, azért ismerték, ünnepi és mindennapi italként egyaránt fogyasztották. Hammurabi (i. e. 1728–1686) a világ legrégibb jogrendjében szabályozta – s oszlopra vésette – a kocsmák látogatásának, a sör fogyasztásának rendjét, és büntetéssel, vízbe vetéssel fenyegette a sört áruló asszonyt, ha annak ellenértékét ezüstben merte volna kérni.

Komlóval az igazi!

Feltehetőleg az i. e. 10. századtól kezdve kevertek az árpához komlót. Már ez a sör juthatott el Egyiptomból görög közvetítéssel Európába, ahol nyomai fennmaradtak az i. e. 800 körül kialakult korai hallstatti kultúrából Ausztriában.

Hellászban és Rómában, ahogy erről már szó esett, többre becsülték a sörnél a bort. Görög-római forrásokból azonban tudunk sörivó népekről. Antiochus tudósít arról, hogy i. e. 300 körül a trákok árpából sört készítettek, amit fűszerekkel ízesítettek. Az illírek Dalmáciában, a kelták a mai Spanyolországban, a frankok a mai Németország és Franciaország területén ugyancsak sörfogyasztók voltak. Hogy a sör a brit szigetekre is eljutott, azt mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy az i. e. 1. századból fennmaradt pénzérmék egyik felén Cunobelin angol király – Shakespeare drámájában Cymbeline néven szerepel –, a másikon viszont árpakalász látható.

„Az egész világ részegeskedik. Nyugati népek áztatott gabonával isszák le magukat”, amit a görög Dioszkoridesz így egészít ki: „Az árpából készített kormi, amit gyakran bor helyett isznak, fejfájást okoz. Hasonló italt Britanniában is előállítanak.”

Vigyázat, fejfájást okoz! Vagy sem?

Ha valóban fejfájást okozott volna a sör, aligha vált volna természetessé Britanniában a túlzott italozás, olyannyira, hogy azt az 5. században akkor már ott is tekintélyes katolikus egyház elítélte. Legalábbis a kötelékébe tartozókat. Ebből az időből maradt fenn Gildas történész-szerzetes figyelmeztetése:
„Ha egy szerzetes olyan sokat ivott, hogy nem forog a nyelve, s így nem tud részt venni a zsoltármondásban, ne kapjon vacsorát.”

Valaha kolostorokban főzték

A kontinensen Nagy Károly frank uralkodó (742–814) alatt virágzott a kolostorokban a sörfőzés. A szerzetesek a zarándokoknak készítették a gyengébb konventsört, maguknak az erősebb pátersört. A legenda szerint Nagy Károly kortársa, a németalföldi Flandria uralkodója, Gambrinus találta fel a sörfőzést. Később őt választotta patrónusának a német sörfőzők céhe.

A 12. századtól kezdve a kontinensen a sörfőzés már nem a kolostorok privilégiuma: a családok az otthonukban készítették a sört. Ám a házisör minősége bizonyára gyengébb volt, mint a brit szigeteken főzötté. Ezt valószínűsíti az az 1158-ból fennmaradt levél, amely arról számol be, hogyan érkezett Franciaországba Thomas Beckett, a későbbi canterburyi érsek, hogy megkérje Henrik herceg számára egy francia hercegnő kezét:
„Két szekér csak vasdongájú söröshordókkal volt megrakva, a sör válogatott dús gabonából készült ajándékként a franciáknak, akik számára újdonság volt a tápláló, seprőmentes, színben a borral vetélkedő, ízben azt felülmúló ital.”

Az első sörtörvény!

Akkortájt született meg a németországi Augsburgban a sörfőzésről szóló első rendelet. Bajorországban Erős Lajos herceg építtette fel 1264-ben az első sörfőzdét. Itt készítette el a hercegi „Preumaister” (sörfőző mester) a tartomány ura és udvara számára a „fehér sört”. Nürnbergben 1370-ben felvették a városi tanácsba az első „vörös sörfőzőt”, aki barna sört gyártott, s abban az időben már két Hanza-város, Hamburg és Danzig is sörexporttal foglalkozott. Akkor már több német városnak megvolt a maga sörfajtája. Híres volt a bajor Oanbock – Einbeck, édes, alkoholban gazdag sör, Braunschweigből származik a Mumme, az erősen barnított, sötét, gazdag árpatartalmú sör, nevét Chr. Mumméról kapta, aki 1492-ben főzte először, s az italt minden társadalmi réteg szívesen fogyasztotta.

sör, málnaszörpre öntve

A németeknél a mai napig nagyon kedvelt ital a Berliner weisse, a savanyú bűzasör. A palackozott sört tradicionálisan a pincébe, homokba teszik, nem főzik. Egy évig állni hagyják, hogy megsavanyodjon. Aztán szagos mügére (vagy málnaszörpre) öntik, úgy isszák.

Az angolok VIII. Henrik (1491–1547) uralkodása alatt meggyőződhettek arról, hogy a kontinensen is főznek olyan sört, amely állja a versenyt a saját kedvelt italukkal. A szigetországban a szénsavszegény, tartalmas árpasört, az ale-t kedvelték, ám ahogy az újkor beköszöntével megindult a kétoldalú kereskedelem Spanyolországgal, Németországgal és Németalfölddel, megismerkedtek a komlóval készített könnyebb Bierrel.

Ami ízlett az angoloknak...

Igaz, az ismerkedés nem volt egyszerű. 1490-ben érkezett az első sörszállítmány Sussex tartományba, az ott üzletelő holland kereskedők saját fogyasztásukra hozatták megszokott italukat. Persze kínálgatták is, s a Bier ízlett az angoloknak. Annál kevésbé a hatóságoknak, mivel már rendeletekkel szabályozták a sör készítését, s több helyütt betiltották az ártalmas növénynek minősített, a szigetországban akkor még nem is termelt komló használatát.

A Bier, amiből Angliában beer lett, gyorsan terjedt, már csak azért is, mert nemcsak jobban ízlett, mint az ale, de hosszabb életű is volt. Az 1500-as évek elején beindult a komlótermelés, s az ale és a beer között hamarosan már csak az volt a különbség, hogy az ale kevesebb komló felhasználásával készült, mint a beer. Lassan mind a két szó ugyanazt jelentette. (Az ale az ógermán alo, ealo meghonosodott változata, a Bier, beer az ugyancsak ógermán peor, bior, pier szavakból származik, bár van olyan magyarázat is, hogy a köznapi latin nyelvben használt, italt jelentő biberből, aminek eredete a bibere – inni.)

a nemes gyerekek is sört ittak

Amikor VIII. Henrik szakított Rómával és feloszlatta a kolostorokat, Angliában is elterjedt a családi sörfőzés. Arisztokrata családok saját ellátásukra sörfőzdéket létesítettek, s a család és a személyzet minden tagja számára bő ellátást biztosítottak.

Egy northumberlandi kastély fennmaradt iratai szerint a lord nyolc- és tízéves fia, illetve a nevelőnőjük fejenként két-két pint (vagyis csaknem egy liter) sört kapott reggelire, a kastélyban szolgálók beosztásuktól függően fél-egy gallont (egy gallon négy és fél liter) s legalább ugyanannyit vacsorára. Hogy ebből mennyit fogyasztottak, arról nem szól a fáma. De ne felejtsük el, hogy VIII. Henrik uralkodásának idején a sör értékes ajándéknak számított, hiszen csak nemrég fedezte fel Kolumbusz Amerikát, s akkor még nem volt ismert Európában a kávé, a kakaó és a cukor. Így érthető, hogy utóda, I. Erzsébet királynő (1533–1603) is szívesen ivott reggelire sört.

A barna sör születése

Ez idő tájt terjedt el a kontinensen a fenékerjesztésű sör, amit először az egyik bajorországi kolostorban állítottak elő. Első leírása 1812-ből, B. Scharl jezsuita szerzetestől származik. Ezzel a módszerrel készült a magas alkoholtartalmú angol barna sör, a porter, aminek a gyártását az ír Sir Benjamin Lee Guinness fejlesztette tovább, s kedveltette meg gyárának termékét Európában és az Egyesült Államokban. A könnyebb söröket felszíni erjesztésű módszerrel állították elő.

Bár a sört általában a nyugati civilizáció italának tartják, Európán kívül is kedvelt. A sörfogyasztási szokások világszerte nagyjából hasonlóak, viszont egyedülálló a Nigéria északi részén élő kofyai törzs tagjainak szokása. Egy amerikai antropológus szerint ők „nemcsak készítik és isszák a sört, hanem beszélnek is róla, és gondolatban foglalkoznak vele”. S annyira hozzátartozik életük minden vonatkozásához, hogy a büntetésüket is sörben fizetik, s a főbenjáró bűnök büntetése az, hogy a tettest eltiltják a sörivástól, ami végzetes következményekkel jár, mert hitük szerint a halandó „sörrel a kezében jut el istenhez”.

Az áttörés a sör történelmében

Forradalmi változást jelentett a 18. században James Watt találmányának, a gőzgépnek az alkalmazása a maláta őrlésében és a sör készítéséhez használt víz szivattyúzásában. Az akkor alapított nagyobb sörgyárak tulajdonosainak neve (Brass, Courage, Watnev, Worthington) ma is ismert márkanév Britanniában s messze túl a szigetország határain, akárcsak a skót Robert Burns sört dicsérő verse:

A jó sör, ó, jön is, megy is, Sebaj, ha rongyom rámegy is. Culám, cipőm is eladó – A jó sör, ó, a búra jó. (Hajnal Anna fordítása)

A gépesítés elterjedésével modernizálódott a sörgyártás a kontinensen is, s ekkor váltak világhírűvé a Lager típusú német sörök, a dán Carlsberg és Tuborg, a holland Amstel és Heineken, az osztrák Schwechater és Gösser, a cseh Pilseni, a belga Artois…

Amivel leöblíted a whisky-t!

Az Egyesült Államokban sokféle sörből sokat isznak, a sör azonban sokszor csak kísérő, a „whisky pure”, a tisztán „ledobott” whisky leöblítésére szolgál. Hazánk területén az árpasört már a honfoglalás előtt ismerték. Attila idejében a mézsör volt az előkelőbb ital, az árpasört szolgák fogyasztották.

A sörfőzésre vonatkozó első feljegyzés a XI. századból való. A XIII. század elején az árpasör főzése országszerte elterjedt. Ekkor a sörfőzés jobbágyi kötelesség volt, s általánossá vált a sörben történő adózás. Akkor még serről írtak – s bizonyára beszéltek is –, mert lerövidítve így magyarosodott az eredetileg használt cervesia, cervisia név. A 14. században már önálló mesterségnek számított a serfőzés, az azzal foglalkozó mesterek a XV–XVI. században céhbe tömörültek. Az első, gyárnak is nevezhető serfőzde létesítése II. Rákóczi Ferenc idejére tehető.

Budapesti söresetek

Pesten a török kiűzése után, 1687-ben Próberger Jakab létesítette az Első Pesti Serfőzőházat, s ezzel csaknem egy időben kezdett működni a Tabáni Serfőzőház. 1815-ben indult a termelés a mai Kinizsi utcában a Petz-féle Serfőzőházban. Ezek a serfőzdék még jó ideig nem szorították ki a házilag készített sört, hiszen Pesten 1848 és 1885 között csak az Üllői úton 48 helyen főztek sört a vendéglősök.

Kőbánya fejlődése az 1854-ben, a későbbi Kőbányai Sörgyár helyén megnyílt Barber Kluzeman-féle Sörfőzdével indult meg, a XX. század elején már három sörgyár, a Dreher, a Részvény és a Polgári versenyzett egymással, majd a Hagemacher következett, s ezekhez a Pécsi Pannónia Sörgyár, a Soproni Sörgyár, a Nagykanizsai Sör- és Malátagyár, később a Borsodi Sörgyár csatlakozott.

Sörös és sörrel készült fogásainkat itt találod >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.